FABC atrage atenția asupra nevoii urgente de acces la prevenție și tratament a femeilor cu cancer

31 mai 2024 | 0 comentarii |

Peste 45.000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate anual în rândul femeilor din România, țara noastră având cele mai înalte rate de mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer de col uterin.

 

În contextul Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului (25-31 mai), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția că femeile din România au nevoie de acces la servicii de la prevenție și depistarea timpurie a cancerului, de tratamente inovatoare și suport pentru creșterea calității vieții.

Aproape 70% dintre româncele cu vârsta de peste 16 ani consideră că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună, dar această percepție reflectă un nivel scazut de adresabilitate la servicii de prevenție primară precum vaccinarea, sau la controale peridice preventive care permit depistarea unor boli cronice în stadii timpurii.

Conform datelor EUROSTAT, doar 1 din 5 românce declară că suferă de o afecțiune cronică sau se confruntă cu o problemă de sănătate de lungă durată, comparativ cu 2 din 5 femei – media UE. Speranța de viață sănătoasă este însă cu 10% mai mică decât media Uniunii, iar la speranța de viață la naștere suntem pe penultimul loc (79,2 ani), la peste 6 ani distanță de valoarea maximă din UE27, fapt ce susține ideea că diagnosticul unor morbidități prevenibile și/sau tratabile este întârziat în România.

 

Anual, peste 45.000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate în rândul femeilor din România, cele mai frecvente fiind cancerul de sân (28%), colorectal (12%), de col uterin (7.4%) și pulmonar (7%). Din păcate, majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii avansate, când tratarea este extrem de dificilă. De 6 ori mai multe românce spun că NU au beneficiat în cursul vieții de un examen mamografic pentru depistarea cancerului de sân, comparativ cu media media europeană (71,6% față de 11,4%), iar aproape jumatate (47%) NU au beneficiat în cursul vieții de un test Babeș Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, față de 11%, media UE

„Aceste date explică faptul că România este țara cu cele mai înalte rate de mortalitate prematură prin cancer de sân (139%) și prin cancer de col uterin (462%) raportat la rata medie din UE27. Din totalul deceselor prin cancer în rândul femeilor, aproape un sfert sunt cauzate de cancerul de sân (16,8%) și de col uterin (7,7%), atrag atenția reprezentanții FABC.

 

Anual, România pierde peste jumătate de milion de ani de viață potențial, prin decesele premature de orice cauză înregistrate la femei, 65% dintre aceștia fiind atribuibili cancerului, într-o perioadă în care sănătatea femeilor poate fi o temă adesea neglijată pe fondul unor factori culturali și socio-economici.

În acest context, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer trage un semnal de alarmă privind nevoia de a prioritiza sănătatea româncelor și de a combate cancerul în rândul acestora, în line cu strategiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC).

Este necesară alocarea urgentă de resurse financiare pentru investiții în educație pentru sănătate, prevenție, depistarea timpurie și tratamentul cancerelor în rândul femeilor. Compensarea accelerată a unor tratamente personalizate ce vizează stadii timpurii sau avansate ale unor cancere feminine ar da o sansa șansă la viață pacientelor care nu au beneficiat, din păcate, de acces la servicii de prevenție la standarde europene”, susțin reprezentanții FABC.

 

Cezar Irimia

Președintele FABC, Cezar Irimia, atrage atenția că deși în cazul celui mai agresiv tip de cancer de sân, cel triplu negativ (TNBC), la nivel european sunt disponibile tratamente inovatore, pacientele din România cu TNBC depistat în stadii timpurii nu au încă acces la această terapie.

Cancerul mamar triplu negativ are un risc mare de recurenţă în primii cinci ani, așa că este important ca pacienții să aibă acces la noile terapii, care pot reduce riscul de progresie a bolii. Prima și singura imunoterapie împotriva acestei afecțiuni în stadii timpurii a fost aprobată în Europa în urmă cu 2 ani, iar astăzi avem dovada că prin administrarea acesteia, în stadiile incipiente ale TNBC, putem spera la vindecare”, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC, care atrage atenția că în lipsa accesului la tratamentul adecvat, o parte dintre paciente pierd oportunitatea vindecării sau a reducerii riscului de recidivă.

 

Într-o situație similară se află și pacientele cu cancer de col uterin în stadii avansate, care încă nu a acces la tratamente inovatoare.

România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din UE27. Ca societate, este nevoie să facem mai mult pentru pacientele cu cancer, dar și pentru a educa femeile să nu își neglijeze sănătatea, cu atât mai mult cu cât, la acest moment, exista soluții de prevenție și diagnostic precoce și tratamente care dau rezultate. Nu trebuie să mai privim neputincioși suferința acestor femei, pentru care fiecare zi de viață în plus contează. Pacientele cu cancere de sân triplu negativ sau de col uterin sunt, de regulă, femei tinere, sub 50 de ani. Ca urmare, impactul social al bolii este unul major, întrucât femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu o «catastrofă» financiară din cauza cancerului, cu consecințe dramatice pentru copiii și aparținatorii lor”, adaugă Cezar Irimia.

Conform datelor ECIS, mortalitatea prin cancer în rândul femeilor din România se estimează că va crește până în 2040.

 

Date de referință:

1.https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/2/23/Share_of_persons_aged_16_years_or_over_with_or_without_a_long standing_illness_or_health_problem%2C_2022_%28%25%29_Health2023.png

2. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/demo_r_mlifexp__custom_11447642/default/table?lang=en

3. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/demo_r_mlifexp__custom_11251184/default/table?lang=en

4.  https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/demo_r_mlifexp__custom_11447602/default/table?lang=en

5.  https://cancer-inequalities.jrc.ec.europa.eu/

6. https://www.onclive.com/view/european-commission-approves-pembrolizumab-plus-chemotherapy-for-high-risk-early-stage-tnbc

7. PIIS0140673623017014.pdf (thelancet.com)

 


Adaugati un comentariu


 

*