Farmacista Oana Gheorghiu și medicul Apriliana Stănescu – o nouă campanie de prevenție a diabetului
În cadrul campaniei din acest an, ajunsă la a 6-a ediție, peste 200 de buzoieni au avut posibilitatea să-și măsoare gratuit glicemia și să afle informații competente despre diabetul zaharat, iar la final s-a constatat că una din zece persoane testate are diabet, dar nu știa că suferă de această boală.
În contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie, farmacista Oana Gheorghiu, împreună cu medicul diabetolog Apriliana Stănescu s-au implicat, luni, într-o campanie de măsurare gratuită de măsurare a glicemiei și de prevenție și conștientizare a diabetului zaharat, cu sprijinul financiar și logistic al lanțului farmaceutic Maxifarma, care susține această inițiativă desfășurată anual (cu excepția perioadei pandemiei), din anul 2016.
„Am demarat această campanie de prevenție în urmă cu opt ani, din dorința de a contribui la starea de bine a pacienților noștri, prin măsuri de prevenție, de informare și conștientizare despre diabetul zaharat, această boală cu simptome ascunse, care nedepistată și netratată la timp poate duce la complicații grave. Astăzi am testat 200 pacienți în cadrul campaniei. Unii dintre ei aveau glicemia foarte crescută și nu știau acest lucru, iar alții aveau valori normale sau puțin crescute ale glicemiei”, a precizat farm. Oana Gheorghiu, coordonator zonal Maxifarma, inițiatoarea campaniei.
Întâmpinați cu ceai cald, la intrarea în farmacie, participanții la campania de măsurare a glicemiei au fost informați despre valorile normale ale glicemiei, despre factorii care contribuie la creșterea acesteia și riscurile diabetului, precum și despre importanța unui stil de viață sănătos.
„Această acțiune de prevenție a patologiei diabetului zaharat, derulată anual cu sprijinul farm. Oana Gheorghiu, este un demers care se impune cu necesitate, în contextul în care din ce în ce mai mulți români suferă de diabet, iar cel puțin jumătate dintre cei care ar trebui tratați și monitorizați nu sunt încă diagnosticați. Prevalența diabetului zaharat este în continuă creștere la nivel global, iar România și Buzăul nu fac exceptie. De aceea, informarea și educarea continuă a oamenilor de toate vârstele cu privire la cauzele care generează această boală gravă sunt necesare. De altfel, știm cu toții că este mult mai ușor să previi o boală, decât să o tratezi, iar acest principiu mă ghidează și în activitatea mea curentă, de medic diabetolog”, a afirmat dr. Apriliana Stănescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
În România sunt peste 1,3 milioane de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, iar în județul Buzău sunt aproape 36.000 de pacienți cu diabet sau prediabet în evidența medicilor specialiști. Se estimează însă că numărul persoanelor care suferă de această boală este dublu, iar acest fapt a fost evidențiat și în cadrul campaniei de măsurare a glicemiei organizată anual în Buzău, în diferite locații ale Maxifarma.
„Una din zece persoane evaluate astăzi a prezentat valori mari ale glicemiei, iar cele mai multe dintre ele nu știau că au această problemă. Domnișoara doctor diabetolog Apriliana Stănescu, căreia-i mulțumesc pentru că s-a alăturat acestei campanii încă de la prima ediție, le-a recomandat să se adreseze unui medic specialist, pentru a fi luați în evidență, a fi investigați suplimentar, tratați și monitorizați corespunzător. Persoanelor deja diagnosticate cu diabet sau prediabet li s-a oferit, gratuit, un câte pachet de medicamente antidiabetice orale și un glucometru, pentru a-și monitoriza glicemia și a o ține sub control”, a mai spus farm. Oana Gheorghiu.
Medicul diabetolog Apriliana Stănescu a atras atenția că diabetul zaharat poate aparea la orice vârstă și poate da complicații grave dacă nu este depistat, monitorizat și tratat corespunzător, iar în acest context, informarea, conștientizarea și prevenția sunt extrem de importante pentru oricine.
„Trebuie să luăm în calcul evaluarea riscului de diabet, diagnosticarea și monitorizarea bolii, educarea pacientului și a aparținătorilor. O mare parte dintre pacienții cu diabet zaharat se confruntă deja cu cel puțin o complicație în momentul diagnosticului, iar aceste complicații generează dizabilități și diminuează calitatea vieții. Obezitatea, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația nesanatoasă, industrială și abundentă, precum și lipsa activității fizice sunt factori de risc pentru diabetul zaharat. Este foarte important să conștientizăm că viața trebuie clădită pe moderație sub toate aspectele și că excesele de orice fel dezechilibrează și funcționarea organismului și duc la apariția multor boli, între care bolile de nutriție ocupă o pondere importantă”, a explicat dr. Apriliana Stănescu.
Medicul diabetolog a subliniat că diabetul zaharat este „o boală cu debut insidios, iar la început, semnele sunt aproape inexistente. Semnele și simptomele specifice apar după luni sau chiar ani de zile în care boala avansează, iar din această cauză, multe persoane la care acestea apar, se obișnuiesc cu ele și foarte ușor le ignoră. De aceea este important să știm care sunt semnele și simptomele ce trebuie să ne determine să cerem ajutorul unui specialist: poliuria (urinări frecvente), polidipsia (persoana consumă mai multă apă), xerostomia (uscăciunea mucoasei bucale), scădere ponderală nejustificată, tulburări de vedere, parestezii (furnicături, înțepături, amorțeli) ale membrelor inferioare, astenie fizică (oboseală accentuată și prelungită a organismului). Toate acestea pot antrena insuficiențe funcționale multiple și complicații acute sau cronice ale diabetului zaharat de tip II, care se manifestă la aproximativ 90% dintre persoanele cu diabet zaharat. Subliniez însă că formele cronice de diabet (de tip I și de tip II) apar atunci când prediabetul este lăsat să evolueze și nu este diagnosticat și tratat”, a mai spus dr. Stănescu.
Complicațiile diabetului zaharat tip 2 pot fi, așadar, acute – legate direct de boala de diabet zaharat -, sau cronice, care apar în timp.
„Între cele mai frecvente complicații cronice ale diabetului zaharat regăsim complicațiile microvasculare, în care sunt incluse retinopatia diabetică cu risc de orbire; boala arterială periferică, care poate duce la amputații de membre inferioare; boala renală cronică, ce poate duce la insuficiență renală și necesită dializă sau chiar transplant. Complicațiile macrovasculare în diabetul zaharat includ bolile cardiovasculare, cerebrovasculare și vascular periferice, așa că este important de știut că pacienții care ajung în faze avansate ale bolii prezintă risc de afectare coronariană, ce poate duce la angina pectorală, la infarct de miocard sau la AVC dacă vorbim de teritoriul arterial de la nivelul creierului”, a detaliat dr. Apriliana Stănescu.
Medicul diabetolog atrage atenția că adoptarea unui stil de viață sănătos poate întotdeauna să facă diferența. „Este foarte important să avem un program riguros al meselor, să evităm sedentarismul, să avem un aport scăzut de dulciuri, grăsimi și carne și să facem mișcare. Putem astfel să ne protejăm organismul de boli metabolice și, implicit, de diabet zaharat. Dacă s-a stabilit deja un diagnostic, este important să se pună în practică măsuri de stopare a evoluției bolii deja existente și de evitare a complicațiilor. Trebuie, de asemenea, să respectăm indicațiile medicilor, să monitorizăm parametrii esențiali la domiciliu și să ținem cont de toate recomandările privind stilul de viață. Dacă se intervine în stadiile incipiente ale diabetului zaharat, atât prin tratament cât și prin adoptarea unui stil de viață adecvat, vom avea un prognostic bun, dar dacă boala ajunge într-o fază avansată, în ciuda intervențiilor terapeutice, se menține riscul riscul ca în unele cazuri să nu se poată atinge valori normale ale glicemiei și nici un management bun al acesteia”, a mai spus mediul diabetolog.
În cadrul campaniei de prevenție și măsurare a glicemiei derulată de Maxifarma în perioada 2016-2024 (cu excepia celor doi ani de pandemie), anual „au fost monitorizate între 200 și 400 persoane. Feedbackul primit de la acestea, care au apreciat astfel de inițiative, ne-a încurajat să continuăm derularea campaniei anual, în luna noiembrie, dedicată informării și conștientizării cu privire la diabetul zaharat, cu scopul depistării și prevenției acestei boli. Costurile campanei au fost suportate integral de către lanțul de farmacii Maxifarma, deoarece punem accent pe sănătatea pacienților noștri și dorim sa ne aducem aportul în comunitate alături de medicii specialiști. Mulțumesc domnișoarei doctor Apriliana Stănescu pentru activitatea de astăzi, ca și pentru cele precedente, personalului medical și farmaceutic implicat în campanie, precum și mass-mediei locale care ne ajută să diseminăm informațiile, pentru că diabetul este o afecțiune ce apare frecvent în rândul populatiei generale, iar mediatizarea mesajului cu privire la conștientizarea acestei patologii este extrem de important”, a concluzionat farm. Oana Gheorghiu.