Farmacista Oana Gheorghiu și medicul Andi Rizoiu, despre sănătatea pielii și rolul acesteia pentru sănătatea întregului organism

8 februarie 2024 | 0 comentarii |

Cei doi profesioniști în domeniul medical au oferit buzoienilor informații prețioase despre importanța îngrijirii pielii și despre bolile dermatologice, în cadrul unui eveniment dedicat sănătății comunității.

 

Peste 70 de buzoieni au participat, miercuri seraă, la un eveniment organizat de farmacista Oana Gheorghiu, împreună cu medicul dermatolog Andi Rizoiu, în sala de conferințe a Iazului Morilor, cu tema „Tu cum ai grijă de sănătatea celui mai mare organ al corpului tău – pielea?”, în cadrul căreia s-a subliniat importanța pe care ar trebui s-o acrode fiecare om pielii sale, organul cu care „ieșim în lume” și care influnențează funcționarea întregului organism.

Pielea este cel mai mare organ al corpului și reprezintă mult mai mult decât un simplu înveliș. Cântărește aproximativ patru kilograme și jumătate și îndeplinește o serie de funcții care ajută la menținerea sănătății întregului organism. Pielea este o structură complexă de țesuturi care lucrează împreună pentru a ne proteja. Aceasta are un important rol de apărare, are funcție senzorială și nu în cele din urmă este ca o uzină uzină care, folosind energia soarelui, produce vitamina D, care este esențială pentru multe funcții ale corpului”, a explicat, pentru început, farmacista Oana Gheorghiu.

 

Dr Andi Rizoiu

În completare, dr. Andi Rizoiu, medic primar dermato-venerologie, Spitalul Județean de Urgență Buzău, a arătat că „cel mai mare organ al corpului are o suprafață de 1,5 până la 1,8mp, cântărește 1/5 din greutatea totală a corpului (aprox. 4-5 kg la un adult) și are o grosime variabilă, în funcție de regiunea anatomică, sex (barbații au pielea mai groasă decât femeile), vârstă (copiii și vârstnicii au pielea mai subțire) și de rasă. Pielea are trei straturi principale: epiderma, derma și hipoderma, fiecare având roluri specifice în protecția împotriva agenților externi și menținerea sănătății celorlalte organe. În primul rând, pielea asigură regenerarea și conservarea – keratogeneza (producerea de keratină în epiderm) și melanogeneza (se realizează la nivelul melanocitelor care se găsesc în stratul bazal și produce colecalciferol, substanța care fixează calciul în oase, influențând totodată culoarea pielii) și apără organismul de o serie de factori agresori”, a detaliat medicul.

 

Dr. Rizoiu a precizat că prin funcția de protecție pe care o îndeplinește, pielea împiedică pătrunderea unor agenți patogeni în organism (bacterii, substanțe toxice, radiații). Asigură astfel protecția mecanică (opune rezistență forţelor mecanice exterioare care acţionează asupra ei), fotoprotecția (împotriva razelor UV care favorizează aparitia cancerului de piele), protecția termică (contribuie la menținerea constantă a temperaturii corpului), mentine echilibrul intern (elimină toxinele și apa în exces), oferă protecție antiinfecțioasă (împiedică pătrunderea virusurilor și bacteriilor). Totodată, pielea are funcție senzorială (conține receptori pentru durere, presiune, temperatură, întindere și tactili), fiind un analizator senzitiv și asigură protecție față de agenți fizici, împotriva agenților toxici și a curentului electric de mică intensitate.

De asemenea, pielea este un rezervor de celule embrionare, se poate folosi în transplantul de piele, are functie imunologică și îndeplinește și facilitează comunicarea, reflectînd anumite stări emoționale (palidă, roșie) sau semnalizând prezența unor boli (ex. tegumentul icteric în hepatite).

 

Plecând de la rolul pe care-l are pielea pentru organism, dr. Andi Rizoiu a subliniat că „este de înțeles cât de important este să avem grijă de pielea noastră și s-o ajutăm să-și îndeplinească funcțiile pentru care a fost creată”, iar pentru a veni în ajutorul celor interesați, a oferit câteva sfaturi pentru întreținerea acesteia.

În primul rând trebuie să înțelegem că trebuie să avem grijă să nu avem o piele uscată, pentru că aceasta poate crăpa, iar aceste crăpături devin porți de intrare pentru tot felul de germeni și virusuri. De aceea, este bine să avem grijă să recurgem la o igienă blândă a pielii – să folosim săpunuri și geluri de duș blânde, preferabil cu adaos de uleiuri naturale. De asemenea, dușurile trebuie să fie scurte și nu fierbinți, pentru că altfel nu facem decât să eliminăm producția naturală de sebum, un ulei natural care ajută la menținerea hidratării și la protecția împotriva bacteriilor și a altor agenți patogeni. Nu în ultimul rând, pielea nu trebuie agresată prin frecare insistentă cu buretele de baie sau un prosop aspru. La fel de importantă este hidratarea (cel puin 2 l de apă pe zi), emolierea pielii și expunerea la o umiditate de 30-60% și o temperatură de 20-25°C”, detaliat medicul dermatolog.

 

Alimentația joacă, și ea, un rol important în menținerea sănătății pielii, ca și a sănătății întregului organism. Medicul Andi Rizoiu recomandă ca alimentația să fie cât mai variată, să conțină fructe și legume care sunt surse naturale de apă, vitamine și minerale.

La fel de sănătoase sunt și alimentele bogate în acizi grași omega 3 – ton, somon, macrou, hering, nuci, migdale, avocado; alimentele bogate în siliciu – drojdie de bere, banane, fasole, măr cu coajă, orz și ovăz integral, orez integral, varză crudă, pește – macrou, somon, sardine. O dietă bogată în legume cu frunze verzi, pește, semințe și nuci poate ajuta la obținerea unei cantități optime de acizi grași, care furnizează energie, susțin inima și valesele de sânge, întăresc sistemul imunitar și pe cel endocrin și la cantitatea necesară de siliciu, care menține sănătatea și elasticitatea pielii și fortifică părul și unghiile”, a explicat medicul dermatolog.

 

Dr. Rizoiu a mai spus că importantă este și alegerea hainelor, care trebuie să fie moi, lejere, confortabile și adaptate (ca grosime) temperaturilor la care ne expunem, iar în perioadele geroase recomandă folosirea mănușilor, care protejează pielea mâinilor de ger.

Hidratarea constantă a buzelor, evitarea umezirii acestora cu limba, protejarea împotriva vântului și evitarea produselor iritante sunt, de asemenea, utile pentru păstrarea sănătății pielii. Să nu uităm nici părul, care ar trebui expus cât mai rar efectelor aparatelor și substanțelor de coafat. De asemenea, folosirea balsamului pentru păr ne va ajuta să evităm încurcarea și ruperea acestuia, electrizarea și despicarea vârfurilor, iar foarte imprtant, masarea blândă a scalpului, pe lângă faptul că relaxează și reduce stresul, intensifică microcirculația sanguină de la nivelul scalpului și ajută substanţele hrănitoare să ajungă la fiecare folicul de păr, astfel că rădăcinile se întăresc şi ajută părul să fie sănătos şi mătăsos”, a afirmat dr. Andi Rizoiu.

 

Nu în ultimul rând, medicul buzoian a recomadat mișcare și odihnă, necesare atât pentru sănătatea pielii cât și a întregului organism, precum și urmărirea aspectului pielii, a alunițelor și prezentarea la medic la cea mai mică modificare a dimensiunilor, formei și structurii acestora. Despre principalele afecțiuni ale pielii și studiile de caz prezentate de dr. Andi Rizoiu în cadrul evenimentului vom vorbi într-un articol ulterior.

Oana Gheorghiu a atras atenția că pielea, părul și unghiile au nevoie de mai multă atenție din partea noastră, subliniind că „deși majoritatea oamenilor se opresc rareori să își admire pielea, nu trebuie să uităm că aceasta este mai mult decât un simplu înveliș cosmetic pentru corp și necesită îngrijire toată viața și în toate anotimpurile. Pe lângă rolul important pe care-l are în protejarea sănătății întregului organism, pielea are și un important rol social: o piele îngrijită, un păr sănătos și unghiile frumoase ne ajută să fim mai încrezători în noi înșine” și a anunțat că în lunile următoare va mai organiza astfel de evenimente, pe diferite alte teme de sănătate.

La finalul evenimentului, cei doi specialiști au răspuns întrebărilor publicului, Clinica Medinvest a oferit o consultație gratuită în urma unei tombole, iar Maxifarma a oferit produse de îngrijire a pielii tuturor participanților.

 


Adaugati un comentariu


 

*