Sute de protestatari ai Federației „Solidaritatea Sanitară” pichetează sediile ministerelor Sănătății și Muncii

8 februarie 2024 | 0 comentarii |

Sute de reprezentanţi ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” protestează, joi, în faţa ministerelor Sănătăţii şi Muncii, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor avute cu Guvernul, referitor la creşterile salariale.

 

Așa cum au transmis imediat după negocierile care au avut loc la Palatul Victoria pe 5 februarie, reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” consideră în continuare oferta Guvernului „insuficientă” și susțin că nemulțumirea lor este „accentuată de atitudinea de care Guvernul a dat dovadă”, astfel că au decis să continue protestele. Vă mai amintiți luna ianuarie 2018, atunci când guvernul de la acea dată anunța creștere de 25% a salariilor? În realitate era o creștere netă în jurul a 4%, restul fiind transfer de contribuții de la angajator la angajat! Așa se întâmplă și acum: guvernul anunță creștere a salariilor de bază de 20% în 2024, care în realitate înseamnă creștere medie lunară a salariului de bază de 15,4%, care de fapt înseamnă undeva în jur de 10% creștere propriu-zisă a venitului salarial! Procentul de 20% trâmbițat de guvern, pentru salariații din sănătate, este în realitate de 10%! Continuăm protestele! Astăzi pichetăm Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii! Federația «Solidaritatea Sanitară» din România (FSSR) continuă seria acțiunilor de avertizare, prealabile grevei generale, cu două acțiuni de protest care se desfășoară joi, în intervalul orar 12.00 – 14.00 ,la Ministerul Sănătății iar, în intervalul orar 14.00 – 15.00, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, au anunțat, încă de dimineață, reprezentanții federației.

 

Decizia de continuare a protestelor a fost determinată de comportamentul „lipsit de onestitate” al Executivului faţă de angajaţii din sănătate, de „refuzul onorării angajamentelor” pe care le-a asumat public în cadrul negocierilor de anul trecut faţă de membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” şi de absenţa dorinţei de-a satisface restul revendicărilor, susțin sindicaliștii, care subliniază că „acest joc de-a alba-neagra, în care adevăratele intenţii sunt ascunse de aparenţe menite să genereze angajaţilor din sănătate iluzia unor creşteri salariale mai mari decât în realitate, va deveni lesne vizibil tuturor angajaţilor din sănătate în următoarele zile, odată cu aplicarea creşterii salariilor de bază cu 5% (prima tranşă a creşterii din cei 20% pentru anul 2024): aceştia vor constata că creşterea reală a veniturilor salariale medii este de doar 3,4% în loc de 5%”.

În consecință, 300 de membri ai Federației „Solidaritatea Sanitară” vor picheta, astăzi, Ministerul Sănătății, iar aproximativ 250 de membri ai aceluiași sindicat vor protesta în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anunțat federația.

 

Protestatarii susțin că „de la 01 ianuarie 2024 nu mai există niciun salariat în sectorul public de sănătate care să aibă vreun spor calculat la salariul de bază! Prin efectul celor 5% creștere doar a salariului de bază care se aplică începând cu 01 ianuarie 2024 (în realitate 3,4% creștere a venitului salarial), în sectorul public de sănătate nu va mai exista niciun salariat care să aibă vreun spor calculat la salariul lui de bază. Fie asistentă medicală, fie medic, fie infirmieră, fie economist, fie brancardier, fie biolog, toate categoriile de personal medical, auxiliar-medical, din paraclinic, nemedical/ TESA, toți vom fi într-o formă sau alta în aceeași situație: spor pentru condiții de muncă, spor de tură, spor pentru zile nelucrătoare, tarif orar al gărzii, calculate la un alt salariu decât cel de bază. Încă o dovadă că Federația «Solidaritatea Sanitară» a luat decizia corectă atunci când a refuzat oferta guvernului de creștere doar a salariilor de bază, și cu doar 20% (în fapt 15,4% pe întreg anul 2024) și a hotărât continuarea protestelor. Sute de sindicaliști pichetează sediile ministerelor amintite pentru a susține lista revendicărilor comune stabilite de cele două federații reprezentative; alături de solicitările de natură salarială (cele mai importante), fac parte o serie întreagă de modificări ce vizează creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate.

 

Printre revendicările lor se numără creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din sănătate cu cel puţin 25% în 2024, acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată, adoptarea proiectului de lege a salarizării – anexa pentru Sănătate negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.

De asemenea, Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor la lege, conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023 – 2025, incluzând transpunerea şi aplicarea Anexei nr. 13, adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, care includ și măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de şcoală postliceală.

 

Sursă foto: Solidaritatea Sanitara / Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*