Erika, un „îngeraș” de numai trei ani, a fost salvată de neurochirurgii ieșeni
Intervenția chirurgicală miraculoasă de rezecție a unei tumori cerebrale gigant a fost realizată de o echipă medicală complexă a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, condusă de conf. dr. Lucian Eva.
Salvarea unei vieți este cu siguranță cel mai prețios miracol de care omenirea se poate bucura permanent și poate nu întâmplător se spune că medicii care salvează vieți sunt o prelungire a mâinii lui Dumnezeu. Iar când vorbim despre salvarea vieții unui copil, vorbim de fapt despre „îngeri care salvează îngeri”.
Despre echipa medicală condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, auzim adesea că face minuni, iar zilele acestea a salvat viața Erikăi, o fetiță de numai trei ani, din Botoșani, diagnosticată cu o tumoră cerebrală severă.
Intervenția chirurgicală a fost una extrem de dificilă, pentru că micuța pacientă avea și o răceală puternică la plămâni, ceea ce a însemnat o provocare în plus pentru medici și un grad suplimentar de complexitate al intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, medicii ieșeni au demonstrat încă o dată că prin efort, profesionalism și dedicare, se pot face minuni. Părinții fetiței spun că „este o minune foarte mare ca Erika să fie în viață și sănătoasă”.
Fetița a fost diagnosticată, la Botoșani, cu hipertensiune craniană și a fost trimisă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde medicii au descoperit că avea o tumoră craniană cu diametrul de opt centimetri, care trebuia operată.
„Vorbim despre un copil în vârstă de trei ani care a fost transferat de la Botoșani, cu simptome de hipertensiune intracraniană. Fetița acuza dureri de cap severe, însoțite de vărsături și tulburări de vedere, de ceva timp. De aceea, medicii din Botoșani au decis să o trimită la clinica noastră, unde a fost diagnosticată cu o tumoră la nivelul trunchiului cerebral. Aceste tumori sunt destul de rare și afectează în principal copiii, deoarece se dezvoltă din resturi embrionare în timpul dezvoltării intrauterine. Operația a fost una complexă, iar pregătirea preoperatorie a durat ceva timp, deoarece fetița avea și o bronhopneumonie care a trebuit tratată înainte de intervenția chirurgicală”, a explicat conf. dr. Lucian Eva, care a recunoscut că „a existat un moment în care echipa medicală a fost foarte stresată, deoarece infecția pulmonară putea pune în pericol operația”.
Cu toate acestea, medicii și-au asumat riscul și au făcut tot ce știau ei mai bine pentru a o salva pe micuță.
„După stabilizarea stării pulmonare, am efectuat intervenția chirurgicală. Dar tumora era extinsă din trunchiul cerebral până la nivelul celei de-a cincea vertebre cervicale, ceea ce a făcut rezecția tumorală dificilă și delicată. Tumora se afla într-o zonă a creierului cu funcții vitale, cum ar fi controlul respirației și al inimii, ceea ce a crescut gradul de dificultate al intervenției. Orice daună la aceste tracturi nervoase ar fi putut avea consecințe catastrofale”, a detaliat dr. Lucian Eva.
Medicul spune că un membru important al echipei a fost chiar Erika, care s-a dovedit a fi o adevărată luptătoare, iar la fiecare mișcare precisă a bisturiului, medicii au simțit cum le dă putere și că le-a fost alături în fiecare moment al intervenției. „De fiecare dată când operez un copil, gândul și ajutorul pe care îl aduce și el la procesul de vindecare fac ca întreaga echipă medicală să gândească altfel”, a adăugat medicul. Iar rezultatele au fost uimitoare…
Neurochirurgul ieșean a precizat că rezecția tumorală a fost efectuată cu grijă, iar aproximativ 80% din tumoră a putut fi îndepărtată.
„Rezultatele anatomopatologice par să indice că este o tumoare relativ benignă, iar cu un tratament oncologic corespunzător, există șanse mari de supraviețuire pentru fetiță. Faptul că nu a rămas cu deficite neurologice este o veste extraordinară. Fetița s-a trezit după operație într-o stare bună”, a completat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, coordonatorul echipei care a realizat intervenția.
„Erika este doar un exemplu dintr-un grup de copii pe care i-am operat în ultima perioadă, copii care au demonstrat o incredibilă dorință de a trăi. Această experiență ne amintește că puterea de vindecare a copiilor este adesea uimitoare și ne inspiră pe toți. Copiii au, în general, o capacitate vitală, o forță vitală fantastică, mult peste puterile noastre medicale de a înțelege lucrurile”, a completat dr. Lucian Eva.
Intervenția a fost un real succes. Fetița se află acum în proces de recuperare și se bucură de o nouă șansă la viață. Acest caz impresionant subliniază capacitatea și dedicarea medicilor, precum și puterea de vindecare miraculoasă a corpului uman. Este o poveste care ne amintește tuturor de importanța și impactul extraordinar pe care îngrijirea medicală o poate avea în viața noastră. Părinții fetiței sunt profund recunoscători echipei medicale și sunt bucuroși că micuța lor se recuperează cu bine.
„Am fost la Spitalul de Copii din Botoșani cu simptome de vărsături, somnolență, și de acolo medicii au decis să ne trimită la mai multe investigații, așa că am aflat că, de fapt, avea o tumoare pe creier. A fost foarte greu. Am venit cu ambulanța de la Botoșani, ne-au trimis aici, ne-au dat o șansă, și cu ajutorul Domnului, Erika este acum bine. Datorită domnului manager, conf. univ. dr. Lucian Eva, care ne-a ajutat foarte mult. Îi mulțumim și îi urăm multă sănătate. Ne-am rugat foarte mult și cu ajutorul Domnului, Erika este bine acum. O minune foarte mare că este în viață și sănătoasă. Nu-mi vine să cred. Dumnezeu este mare! Mulțumim tuturor!”, spune Daniela Lăcrămioara Varej, mama Erikăi.
Dr. Lucian Eva mai spune că deși Spitalul „Nicolae Oblu” nu era specializat pe patologia pediatrică, numărul mare de copii cu probleme neurochirurgicale și numărul redus de spitale/ secții de neurochirurgie pediatrică l-a deternminat ca, împreună cu echipa sa, să vină și în ajutorul copiilor.
„La Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu”, noi nu suntem specializați pentru intervenții chirurgicale la copii, dar având în vedere că în România neurochirugia pediatrică este relativ deficitară, nevoia ne-a învățat să facem intervenții și la copii. Dezvoltarea tehnologică de la nivelul spitalului vine și cu această responsabilitate și ține de faptul că «îți pasă sau nu-ți pasă». Patologia tumorală la copii poate naște multă emoție. Ce poți să faci atunci când ai un copil în față, o familie care-și pune speranțe în actul medical pe care echipa trebuie să-l facă? Fugi, te retragi? Nu poți, dacă ești om și medic responsabil. Așa că am accesat și această patologie care, într-adevăr, are anumite particularități, dar cu o echipă complexă formată în special din tineri care doresc să performeze și să rămână în țară, se poate. Toți copiii pe care i-am operat în ultima perioadă au manifestat o voință extraordinară de a trăi și au o putere de regenerare fatantastică”, a concluzionat medicul.
Sursă foto: Spitalul „Nicolae Oblu”