O echipă a SCJU Târgu Mureș a realizat, în premieră, embolizarea unui anevrism gigant
O echipă medicală de la SCJU Târgu Mureş a realizat, cu succes, o procedură de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară, prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, la un pacient care nu putea fi operat prin tehnici clasice de neurochirurgie.
O echipă medicală coordonată de doctorul Lucian Mărginean, şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, a realizat cu succes, sub supravegherea medicului Nader Sourour, de la Groupe Hospitalier Universitaire Pitie Salpatriere (Paris), o premieră medicală.
Intervenția de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară s-a realizat prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, a anunțat conducerea SCJU Târgu Mureș, într-o conferință de presă organizată cu prilejul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională „Transilvania Interventional Course” (TRIC), care a debutat, vineri, la Târgu Mureş, transmite unitatea medicală.
Procedura a fost o premieră pentru Centrul țării, iar beneficiarul a fost un pacient în vârstă de 52 de ani, care nu putea fi operat clasic prin tehnici de neurochirurgie, acesta având un anevrism gigant, cu dimensiunea de 2,7 cm, media acestora fiind undeva la 5,5-7 mm. „Practic, nu se găsea nicio soluţie terapeutică, decât această tehnică de embolizare deosebită, realizată cu materiale deosebite. Aici am avut susţinerea spitalului care a investit din bugetul propriu o sumă considerabilă, care a salvat viaţa unui pacient tânăr, de 52 de ani”, a declarat dr. Lucian Mărginean, într-o conferinţă de presă la care au mai participat managerul spitalului, Mariana Cernat, și prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR).
Dr. Mărginean a mai spus că, deși astfel de intervenții se practicată la noi în țară de aproape 10 ani, în câteva centre medicale din București, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, într-un mediu relativ restrâns, utilizarea dispozitivului de tip disruptor dă unicitatea procedurii.
„S-a dezvoltat o bolfă în capul pacientului, care făcea compresie pe structurile din vecinătate şi care a necesitat implantarea unui dispozitiv, printr-o tehnică specială, care permite să ajungem la locul respectiv, undeva în mijlocul creierului, să implantăm acel dispozitiv astfel încât să întrerupem fluxul de sânge în acel anevrism gigant, care practic expune pacientul la un risc major de ruptură şi deces. În acelaşi timp, compresia genera probleme neurologice”.
Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat că astfel de intervenţii generează costuri mari în privinţa tratamentului, dar „beneficiile şi costurile pe termen lung sunt infinit mai mici”.
Dr. Lucian Mărginean a ținut să sublinieze că intervenţia a fost realizată de o întreagă echipă de specialişti și a fost transmisă în direct în cadrul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională „Transilvania Interventional Course” (TRIC), care a debutat, vineri, la Târgu Mureş.
„Chiar dacă astăzi s-a văzut doar radiologul, în spate e o echipă mult mai largă, începând cu prespitalul, medicul imagist, medicul neurolog, medicul neurochirug, medicul anestezist, medicul de recuperare, e vorba de o echipă coagulată care poate să lucreze la o eficiență maximă. Sunt convins și mă bucur ca am avut privilegiul, girul, susținerea SNRIR. În parte, m-am format în spitalul în care activa prof. Dr. Gheorghe Iana în perioada anilor 2004-2005. Întotdeauna ne-a susținut, dovadă că a investit în Târgu Mureș, a dat posibilitatea creării unor astfel de servicii, am avut susținerea și pe plan educațional chiar și pentru colegii mai tineri”, a menționat Dr. Lucian Mărginean.
Prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), a precizat că Simpozionul organizat la Târgu Mureș, este „primul de acest tip în România și are ca scop, pe de o parte sensibilizarea mediului medical de nevoia de personal pe care o avem, pe de altă parte, sensibilizarea autorităților privind nevoia de finanțare corectă a unor proceduri care pot să reducă simțitor suferința pe termen lung a pacienților și pot crește calitatea vieții pacienților, în special a celor cu accident vascular cerebral AVC. În momentul de față, pentru susținerea financiară a pacienților cu AVC post-accident, a celor sechelari, se cheltuiesc peste 75-80 de milioane de euro pe an, în timp ce pentru scopul terapeutic se cheltuiesc undeva la 15-18% din a această sumă, deși normal ar fi ca o parte din acești bani ar fi convertiți în terapie. La nivel național se fac în jur de 300 de trombectomii pe an, în condițiile în care ar fi nevoie de cel puțin 3000. Dacă am ajunge măcar la 1000 pe an, costurile sociale și calitatea vieții pacienților ar fi influențată pozitiv”, a atras atenția prof. dr. Gheorghe Iana – Preşedintele SNRIR.