Premiera nationala in tratarea anevrismului cerebral

28 februarie 2015 | 0 comentarii |

O pacienta de 53 de ani a fost prima din Romania care, la Spitalul Judetean din Targu Mures, a fost salvata prin implantarea unui dispozitiv modern, recent aparut pe piata mondiala.  

 

anevrism-tg.muresIn ciuda dificultatilor financiare ale sistemului medical, medicii romani continua sa faca minuni aproape in fiecare zi. Saptamana aceasta, la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures a fost consemnata o noua premiera medicala. O pacienta in varsta de 53 de ani, din Bucuresti, care suferea de anevrism cerebral la nivelul unei bifurcatii greu de tratat si cu riscuri majore, a fost tratata printr-un procedeu revolutionar, minim invaziv. Coordonatorul Compartimentului de Radiologie Interventionala din cadrul acestei unitati medicale, dr. Lucian Marginean, impreuna cu dr. Stefanita Dima, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucuresti, au realizat implantarea unui dispozitiv pentru tratarea anevrismului cerebral, in premiera nationala.

Procedura, a durat aproximativ doua ore, este o metoda minim invaziva si a constat in navigarea, cu ajutorul unor catetere si microcatetere, prin vasele de sange, pana la nivelul vasului afectat, bifurcatia arterei cerebrale medii stangi, si implantarea acestui dispozitiv ce asigura posibilitatea securizarii anevrismului. Odata securizat acest anevrism, a fost eliminat riscul unei hemoragii cerebrale ce ar fi putut fi produsa prin ruperea acestuia, cu consecinte fatale asupra pacientei. Spre deosebire de tratamentul altor anevrisme prin tehnici chirurgicale, spitalizarea si recuperarea acestei paciente este foarte rapida, in maxim 48-72 de ore putandu-se reintegra in societate”, se mentioneaza in comunicatul de presa remis de SCJU Targu Mures, in urma realizarii interventiei.

Majoritatea dispozitivelor de acest gen sunt fabricate manual, pentru un singur dispozitiv fiind necesar un flux continuu de 22 de ore. Sunt extrem de fine, de pana la 2 mm, pentru ca medicii lucreaza pe un cateter de grosimea unui varf de pix sau chiar a unui fir de par.

 

Dr. Stefanita Dima si dr. Lucian Marginean

Dr. Stefanita Dima si dr. Lucian Marginean

Tratamentul endovascular era unica solutie in cazul pacientei de 53 de ani, alte metode terapeutice neputand fi abordate din cauza ca prezentau risc vital. Acest nou dispozitiv medical a aparut doar de cateva luni pe piata medicala mondiala si este folosit in tehnicile neuro-interventionale. A fost utilizat, pana acum, pentru salvarea a aproximativ 400 de cazuri, in aproape 10 tari, printre care Germania, Italia, Danemarca, SUA, Olanda, Polonia, Franta, iar acum si in Romania. „Pacienta are 53 de ani, este din Bucuresti si a venit cu anevrism pe artera cerebrala medie stanga, la nivelul bifurcatiei acesteia. Dispozitivul introdus este un aliaj de nichel si titan, materiale bine tolerate si compatibile cu organismul, daca e sa facem o comparatie, putem spune ca se deschide ca un fel de lalea, ca sa sustina materialele ce le introducem in anevrism. Posibilitatile create in cadrul SCJU Targu Mures de a trata anevrisme cu cele mai moderne dispozitive medicale aduc medicina targumureseana la un nivel calitativ al standardelor europene si mondiale”, a declarat dr. Lucian Marginean, cu ocazia unei conferinte de presa organizata dupa interventie.

 

Dr. Simona ReteganAnevrismul este o zona dilatata a peretelui arterial, ca o umflatura pe traiectul unei artere cerebrale care iriga creierul. In marea majoritate a cazurilor, anevrismul cerebral este asimptomatic si trece neobservat, iar in unele cazuri se rupe si duce la hemoragii cerebrale subarahnoidiene, care duc la accident vascular cerebral. In functie de severitatea hemoragiei cerebrale, se poate instala o afectare permanenta a creierului sau decesul.

Tratamentul anevrismului cerebral variaza in functie de marimea arterei dilatate, varsta pacientului, structura si marimea anevrismului, starea de sanatate generala a bonavului. Decizia terapeutica a pacientului se ia in urma realizarii unui bilant interdisciplinar. „Daca facem o comparatie intre tratamentul endovascular si cel chirurgical, in interventia clasica de tratare a anevrismului, complicatiile sunt mult mai mari si frecventa lor e mult mai mare. In interventia de acest tip, in maxim doua zile pacienta este acasa” a explicat dr. Simona Retegan, medic primar Anestezie Terapie Intensiva.

Pretul unui astfel de dispozitiv oscileaza intre 3000-5000 euro, iar interventia realizata la SCJU Targu Mures a fost sustinuta prin finantare din Programul national de Radiologie Interventionala. Intrucat premiera medicala romaneasca este una recenta si la nivel mondial, interventia a fost asistata de doi reprezentanti ai companiei producatoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*