Farmexpert Romania trece in proprietatea celui mai mare lant farmaceutic american

Walgreens va prelua in totalitate actiunile companiei engleze care detine in prezent lantul Farmexpert, distribuitorul american urmand astfel sa fie prezent si pe piata romaneasca.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUnul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice de pe piata romaneasca, Farmexpert, isi va schimba in curand proprietarul, urmand sa treaca din administrarea companiei engleze Alliance Boots, in cea a celui mai puternic lant farmaceutic american, Walgreens. In prezent, americanii detin 45 la suta din pachetul de actiuni ale companiei britanice, iar in perioada februarie-august a anului viitor ar urma sa achizitioneze si restul de 55 la suta din actiuni, devenind astfel proprietarul companiei si, implicit, al lantului farmaceutic ce opereaza pe piata din Romania. Tranzactia ar evalua compania britanica de distributie de produse farmaceutice si de ingrijire personala la 10,5 miliarde de lire sterline, fiind foarte  atractiva pentru compania americana, intrucat i-ar permite sa-si mute sediul fiscal in Marea Britanie sau Elvetia si sa economiseasca astfel miliarde de dolari la plata taxelor. Asta pentru ca Walgreens plateste in SUA un impozit de 37,5 la suta, fata de rata de 20 la suta  pe care o plateste Alliance Boots in Marea Britanie.

 

slide_109582_25686Initial, Farmexpert era detinuta de compania germana ANZAG, al carei control a fost preluat in 2010 de britanicii de la Alliance Boots. Anul trecut a avut loc achizitia integrala a companiei germane de catre britanici si astfel pachetul majoritar de actiuni de la Farmexpert a ajuns in posesia Alliance Boots, iar de anul viitor isi va schimba din nou proprietarul.

Farmexpert a raportat in anul financiar 2012-2013, incheiat la 31 martie, venituri de 375 milioane lire sterline, echivalentul a 443 de milioane de  euro, inregistrand o scadere cu 1,1 la suta fata de anul anterior, potrivit datelor grupului britanic. Compania ocupa locul doi pe piata distributiei de medicamente din Romania, concurand cu firme precum Mediplus, Farmexim, Fildas si Polisano.

Farmexpert lucreaza in parteneriat cu 170 de producatori si peste 4.400 de farmacii, spitale, institutii si medici, avand o acoperire la nivel national prin intermediul a 6 sucursale din marile orase ale tarii, mai exact Iasi, Brasov, Ploiesti, Cluj, Timisoara si Bucuresti.

 

PRECIZARE: FARMEXPERT are in portofoliu doar distributia, fiind unul dintre principalii distribuitori de medicamente si parafarmaceutice din Romania, partener al celor mai mari producatori de medicamente, produse de ingrijire si aparatura medicala, fiind unul dintre principalii colaboratori ai farmaciilor cu circuit deschis si cu circuit inchis. Acopera o gama larga de arii terapeutice, atat din categoria RX (pe baza de prescriptie medicala) cat si OTC (medicamente eliberate fara reteta) si suplimente alimentare. Face parte din grupul Alliance Boots, prin intermediul Alliance Healthcare Deutschland, unul din cei mai mari distribuitori de farmaceutice din Germania.

Alliance Healthcare este una dintre cele 3 divizii care fac parte din Walgreens Boots Alliance, unul dintre liderii mondiali in industria farma si asigura distributia de medicamente catre 110.000 farmacii si spitale, in 11 tari in care activeaza.

 Comentarii (2)

  1. Dana Macsim spune:

    Referitor la precizarea dumneavoastra cu privire la faptul ca Farmexpert nu detine un lant de farmacii activ pe piata romaneasca: Este cunoscut de oricine care lucreaza in domeniul sanitar inclusiv de Ministerul Sanatatii faptul ca Farmaciile Dona sunt un lant de farmacii care apartine de Farmexpert. Faptul ca pe hartie ar apartine de SIEPCO este doar o acoperire. Va rog sa verificati si pe Google Maps si veti descoperii ca adresa la care se presupune ca isi are social SIEPCO Farm se afla Cimitirul Belu din Bucuresti. Lantul de Farmacii Dona apartin de Farmexpert DCI. Mai mult, va rog sa vedeti faptul ca in momentul in care s-au efectuat perchezitiile la Hexi Pharma in curtea acestei entitati erau parcate o multime de autoutilitare inscriptionate Farmexpert. In plus, patronul Hexi Pharma si patronul Farmexpert au fost buni prieteni!

  2. Paul Andreianu spune:

    Americanii isi extind participatiunea la firma care este actionarul majoritar al actionarului majoritar al FXP. De aici si pana la afirmatia din titlu … cale extrem de lunga. Rationamentul e simplu: mutarea sediului fiscal al Walgreen si optimizarea financiara prin evitarea platii taxelor in US si platirea unor taxe reduse (savingul estimat este de ordinul mld de USD)

Adaugati un comentariu


 

*