Femeile au nevoie de mai mult timp de odihna decat barbatii

23 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Cercetatorii britanici sustin ca femeile trebuie sa doarma cu cel putin 20 de minute mai mult decat barbatii, pentru a evita problemele de sanatate determinate de oboseala.

 

somn-linistit-pe-saltele-bio-18334801Un studiu efectuat recent de un grup de cercetatori britanici arata ca femeile sunt mai solicitate de sarcinile pe care le au de rezolvat zilnic, acasa sau la serviciu, sarcini ce produc o stare de oboseala mai accentuata, care induce o nevoie suplimentara de somn comparativ cu barbatii.

Cercetatorii de la Centrul de cercetari asupra somnului de la Universitatea din Loughborough, care au desfasurat studiul pe un esantion de 210 barbati si femei, afirma ca nu toti oamenii sunt afectati in egala masura de oboseala. Concluzia acestora este ca femeile au nevoie in medie de 20 de minute de somn in plus in fiecare noapte, fata de barbati. Motivul acestui dezechilibru ar fi creierul feminin, tinand cont de faptul ca femeile ar avea nevoie de mai mult timp de recuperare, fiindca au tendinta sa faca mai multe lucruri deodata, sa indeplineasca sarcini multiple, indeosebi la locul de munca.

 

un somn linistitAutorii studiului spun ca si unii barbati au nevoie sa doarma mai mult decat ceilalti. Este cazul celor care au o activitate complexa si care necesita luari de decizie repetate in cursul zilei. In acest caz, diferentele intre cele doua sexe se estompeaza.

Un studiu realizat de cercetatori americani de la Universitatea Duke in 2013 ajunsese la aceleasi concluzii. In plus, acestia observasera ca femeile care nu dorm destul sufera mai des de depresii si de schimbari de stare psihica. Aceste tulburari nu i-ar afecta si pe barbatii aflati in aceeasi situatie, sublinia atunci dr Michael Breus, coordonatorul studiului american.

Acesta mai afirma ca femeile pot evita problemele provocate de somnul insuficient recurgand la siesta, care ar trebui sa nu depaseasca 25-90 de minute. In caz contrar, trezirea este mai dificila si nu duce la imbunatatirea starii fizice si psihice.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*