Femeile care nasc la varste mai inaintate traiesc mai mult

2 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Cercetatorii din Statele Unite au efectuat un prim studiu privind legatura dintre varsta femeii la prima nastere si longevitatea si au ajuns la aceasta concluzie.

 

mama si copiiOamenii de stiinta de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii San Diego, din California, sugereaza, intr-un studiu publicat recent, ca femeile care devin mame pentru prima oara la o varsta mai inaintata au sanse sa traiasca mai mult.

In cadrul cercetarii, specialistii americani au examinat pentru prima data legatura dintre longevitate si varsta femeii la prima nastere,  luand in considerare si numarul total de sarcini. Echipa condusa de dr. Aladdin Shadyab a luat in calcul date de la 20.000 de femei care au luat parte la programul „Women’s Health Initiative”, un studiu national care s-a desfasurat intre anii 1991 si 2012, dintre respondente, 54 la suta ajungand la varsta de 90 de ani. Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care au dat nastere primului copil la 25 de ani sau peste aceasta varsta aveau mai multe sanse sa ajunga la 90 de ani.

De asemenea, specialistii au concluzionat ca majoritatea femeilor care au ajuns la 90 de ani erau absolvente de colegiu, erau casatorite si aveau un venit mai mare. In plus, era mai putin probabil ca acestea sa sufere de obezitate sau de boli cronice.

 

maternitateIn ceea ce priveste numarul de nasteri, cercetatorii subliniaza ca femeile care aveau intre doua si patru sarcini aveau mai multe sanse de a trai cel putin noua decenii, in comparatie cu cele cu o singura sarcina.

Aceste concluzii nu ar trebui insa sa le determine pe femeile care doresc sa devina mame sa amane momentul in care se pot bucura de primul copil, pentru ca exista si un potential revers al medaliei. „Descoperirea noastra nu sugereaza faptul ca femeile ar trebui sa intarzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicatii obstretice, printre care se numara diabetul gestational si hipertensiunea, care sunt mai des intalnite la varste materne inaintate”, a spus coordonatorul studiului.

Acesta a avertizat si ca sarcina la o varsta mai inaintata este asociata cu cresterea riscului de deces neonatal, nastere prematura sau macrosomie fetala – o conditie in care copiii au o greutate excesiva la nastere.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*