Fericirea, reflectata prin 17 constatari stiintifice

18 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Omul se intreaba, de cand se stie, ce este fericirea. Fiecare isi gaseste fericirea in lucruri si trairi diferite. Nu s-a gasit inca o definitie clara, dar cateva constatari stiintifice de exceptie, despre fericire si succes, la care nu ne-am fi gandit in rutina noastra zilnica, ne indeamna la reflectie.

 

1. Te simti mai bine cand oferi, decat atunci cand primesti. Oricare ar fi filozofia ta privind cadourile, ai putea crede ca fericirea vine din banii cheltuiti in scop personal. Potrivit unui studiu realizat de trei cercetatori americani insa, cei care ofera sunt mult mai fericiti decat cei egoisti.

 

2. Oamenii fericiti sunt mai norocosi decat pesimistii. Oamenii norocosi vad lucrurile intr-o nuanta mult mai pozitiva. Ei isi imagineaza cum pot evolua lucrurile in sensul opus fara a se lasa marcati de un posibil esec. Gandirea rapida si limpede aduce fericirea.

3. Fericirea este contagioasa. Ne imaginam ca suntem doar niste persoane individualiste, responsabile pentru propriile alegeri si emotii, dar independenta este doar un mit romantizat. Nu exista niciun zid intre oameni. Fericirea este molipsitoare, de aceea este bine sa cautam compania unor oameni fericiti.

 

4. Fericirea vine si din socializare, dar vorba goala nu iti aduce nimic substantial. Socializarea, da. Vorba inutila, nu. Oamenii fericiti isi petrec mai mult timp pentru a discuta cu ceilalti; cei nemultumiti prefera sa stea singuri. Nu este surprinzator. Cei fericiti nu poarta, de obicei, discutii superficiale, preferand conversatiile fructuoase.

 

5. Poti accentua experientele bune sau rele? Da. Sase studii demonstreaza ca intreruperea unei experiente curente poate transforma alte experiente intr-unele mai placute; de asemenea, fenomenul accentueaza experientele neplacute. Consumatorii evita sa intrerupa experientele placute si aleg sa „faca pauze dese” la cele neplacute.

 

6. Oamenii casatoriti sunt mai fericiti. Facebook analizeaza in mod regulat starea de fericire a utilizatorilor. De Ziua Indragostitilor, specialistii Facebook au descoperit urmatorul lucru: Oamenii care se declara casatoriti sunt mai impacati cu ei insisi; de asemenea, cei care nu isi dezvaluie starea civila sunt cu 50% mai negativisti decat ceilalti.

 

7. Relatiile sunt mai bine sudate, cand ambii parteneri sunt la fel de fericiti. Trei economisti au demonstrat ca partenerii tind sa fie la fel de fericiti, cand decid sa locuiasca impreuna. Cand un partener este mai fericit decat celalalt, avem o problema. Prapastia dintre fericirea celor doi duce la separarea inevitabila.

 

8. Prea mult sprijin poate ruina o relatie. In cadrul unor studii recente, realizate in randul cuplurilor heterosexuale, in primii lor ani dupa casatorie, cercetatorii au descoperit ca prea mult sprijin ruineaza visurile celor doi. Ambii parteneri sunt fericiti atunci cand barbatii primesc un anumit tip de sprijin, iar femeile cer sprijin doar cand au nevoie.

 

9. Nu-i semn bun daca esti mai fericit decat partenerul tau de viata. Ar trebui sa fie un barbat (sot) mai fericit decat nevasta sa? Nu, daca vrea sa ramana… casatorit. Au spus-o cercetatorii, nu noi. Un studiu simplu a dedus ca din 1970 pana in prezent, fericirea „raportata” de femei a scazut, fata de cea a barbatilor.

 

10. Recompensele mari ii determina pe oameni sa nu mai fie la fel de motivati si sa aiba performante mai slabe. Profesorul universitar Roy Baumeister (Florida State University) i-a rugat pe studentii sai sa joace un joc video si s-au descurcat de minune. Apoi, un superior a intrat in camera si i-a laudat. Imediat, acestia au pierdut urmatoarele runde de joc. Nu au mai fost atenti; au fost mai concentrati asupra realizarilor personale, decat asupra performantei.

 

11. Deprinderea unei meserii este stresanta si afecteaza fericirea. Contrar studiilor recente, o alta cercetare arata ca oamenii care sunt implicati in activitati competitive, de exemplu la munca, scoala sau intr-un sport experimenteaza o diminuare a fericirii pe termen scurt, se bucura mai greu de aspectele vietii si sunt mai stresati.

 

12. Zilierii sunt mai fericiti decat angajatii cu norma intreaga. Cei care sunt platiti cu ora fac o legatura mai puternica intre venit si fericire, potrivit unui studiu PSPB (Personality and Social Psychology Bulletin). Ar trebui sa castigi de 2,5 ori mai multi bani, pentru a fi fericit lucrand pentru altcineva, decat in situatia in care ai lucra pentru tine insuti.

 

13. Uneori, renuntarea la speranta aduce fericirea. Speranta nu ii face mai fericiti pe pacientii bolnavi de o afectiune incurabila, potrivit unui studiu realizat de University of Michigan Health System. Dimpotriva, impacarea cu propria situatie ii poate ajuta sa traiasca fiecare zi cu maxima intensitate.

 

14. Teama si tristetea intensifica pasiunea de a urmari jocurile sportive. Suporterii n-ar fi la fel de fericiti, daca nu ar simti emotia meciurilor, frica, disperarea, fericirea protagonistilor. Oamenii cei mai impulsivi pot fi si cei mai fericiti. Cei capabili sa treaca de la o stare la alta si sa supravietuiasca in orice conditii, pot fi cei mai fericiti.

 

15. O viata traita la maxim aduce fericirea. Ritmul vietii este dovedit mai rapid in Japonia, Europa si tarile „reci, bogate si individualiste”. Aici, economia merge mai bine pentru ca oamenii fericiti sunt mai multumiti de locurile lor de munca. Pe de alta parte, acesti oameni fumeaza mai mult si sunt mai predispusi  atacurilor de cord.

 

16. Excluderea sociala doare ca naiba. Excluderea sociala doare? Cu siguranta! Oamenii care sunt marginalizati vor fi intotdeauna mai deprimati decat ceilalti. Cel mai bine este sa nu te lasi descumpanit de actiunile celorlalti. Realismul are o mare problema, fiind deprimant prin definitie.

 

17. Dorintele tale te pot face nefericit. Rezultatele au fost extrase in urma unui studiu realizat in China rurala. Au fost analizate determinantele aspiratiilor la un anumit venit, raportat la venitul minim necesar (raportat) si determinantele subiective, precum satisfactia vietii si satisfactia salariului. Cand aspiri la ceva ce nu poate fi indeplinit, devii mai putin fericit.

Selectie, traducere si adaptare dupa Businessinsider.

 


Adaugati un comentariu


 

*