Fermierii si consiliile locale, obligati sa asigure sanatatea si protectia animalelor in caz de ger sau ninsoare

20 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Directorul executiv adjunct al DSVSA Buzau, dr. Ciprian Botezatu, vorbeste despre masurile pe care trebuie sa le ia detinatorii de animale pentru a le scuti pe acestea de suferinta provocata de frig si a le asigura un confort minim.

 

dr.Botezatu-Ciprian-178x150

Desi se pare ca ninsorile ne vor ocoli, cel putin pana la sfarsitul acestui an, specialistii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Buzau atrag atentia ferimierilor, proprietarilor de animale, administratiilor locale si organizatorilor de targuri de animale asupra unor masuri pe care trebuie sa le ia, astfel incat sa asigure animalelor un minim de confort in cazul in care se vor inregistra temperaturi scazute sau ninsori. Astfel, directorul executiv adjunct al DSV, Ciprian Botezatu, precizeaza ca „toti detinatorii de animale au obligatia legala de a lua toate masurile necesare, astfel incat sa evite orice suferinta inutila si sa asigure cel putin standarde minime privitoare la bunastarea animalelor detinute”.

In acest sens, fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa aiba in vedere asigurarea unui adapost corespunzator pentru acestea pentru a le feri de frig, asigurarea unor cantitati suficiente de apa si furaje, verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare si de furajare. La acest ultim capitol se va acorda o deosebita atentie in mod special instalatiei de adapare, avand in vedere riscul de inghet.

La orice modificare suspecta a starii de sanatate si bunastare a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor din localitatea respectiva”, atrage atentia dr. Botezatu.

 

targ de animaleObligatii revin si administratiilor locale, care trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere. De asemenea, consiliile locale au obligatia ca in adaposturile destinate cainilor fara stapan sa asigure respectarea normelor de protectie a acestora, respectiv cazare, transport si ingrijire.

Dr. Ciprian Botezatu a vorbit si despre obligatiile ce le revin in aceasta perioada organizatorilor de targuri in care se comercializaeza animale vii. Astfel, padocurile unde sunt tinute animalele in vederea comercializarii trebuie sa fie suficient de spatioase, pentru a asigura libertatea de miscare minima necesara, totodata trebuind ca aceste padocuri sa fie prevazute cu zone de adapostire.  Este obligatorie, de asemenea, existenta cel putin a unei surse de apa potabila, iar in cazul in care este disponibila numai o sursa limitata de apa potabila, trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal, in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica.

 

transport de animaleTransportatorii de animale vii sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care ar putea provoca rani sau crea suferinte inutile, iar inainte de a pleca la drum trebuie sa verifice daca sunt adecvate si asigurate pe intreaga durata a transportului, conditiile de microclimat oferite de mijlocul de transport. Trebuie sa se verifice, de asemenea, traseul si alte aspecte legate de calatorie, inainte ca animalele sa fie incarcate in mijlocul de transport, astfel incat, dupa incarcare, cat mai repede posibil sa iba loc plecarea, pentru a se micsora durata calatoriei.

Alegerea traseului se va face tinand cont si de prognoza meteorologica din zona respectiva. Din cauza conditiilor meteorologice exista riscul aparitiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate in timpul calatoriei si totodata identificarea simptomelor acestora. Simptomele stresului de frig sunt frisoane, horipilatie (se ridica parul/blana), ingramadire (pentru a conserva caldura), letargie, somnolenta si colaps.

 



Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Dar pt. cainii fara stapan, ramasi in preajma blocurilor? Ce masuri de protectie se iau? Am vazut si catelusi mici, de nici o luna! Noi, cateva persoane cu SUFLET BUN, le ingrijim…le-am pus cutii de carton, cu haine vechi, le ducem apa calda si mancare diminetile, dar suntem amenintati si apostrofati de opusii nostrii…FARA SUFLET!.. Avem voie sa-i ocrotim? Nu sunt violenti,d ar sunt multi si nu-i putem lua pe toti in casa!

Adaugati un comentariu


 

*