Fonduri nerambursabile pentru medicii veterinari

26 februarie 2017 | 0 comentarii |

In 2017, medicii veterinari pot obtine fonduri nerambursabile pentru infiintarea si modernizarea unor cabinete veterinare, pana la 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

 

veterinar - bovineVesti bune pentru medicii veterinari buzoieni si din toata tara. Anul acesta, cei care nu au inca un cabinet medical veterinar, dar si cei care au deja unul dar vor sa si-l modernizeze, pot accesa fonduri europene sau fonduri nationale finantate pana la 100% din valoarea proiectului.

Atat medicii veterinari care desfasoara activitati de ingrijire si control al sanatatii animalelor de ferma, cat si cei care desfasoara astfel de activitati pentru animalele de companie, in spitale veterinare, in ferme, adaposturi de animale, in cabinete proprii de consultatii si operatii, pot accesa fonduri nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Programului Operational Regional (POR), dar si prin intermediul a doua programe de finantare cu fonduri guvernamentale.

PNDR finanteaza proiectele inaintate de catre intreprinderile debutante, fara istoric economic la data depunerii cererii de finantare, dar si moderniarea cabinetelor veterinare deja existente in spatiul rural.

 

medic-veterinarPrin intermediul masurii PNDR 6.2 se acorda finantare nerambursabila pentru infiintarea de activitati non – agricole in spatiul rural, de catre intreprinderi ce nu au desfasurat respectivele activitati in trecut. Solicitantii eligibili sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA), Intreprinderile Individuale (II), Intreprinderile Familiale (IF),  Societatile Comerciale (SC), precum Societatile cu Raspundere Limitata (SRL), dar si Societatile infiintate de catre debutanti (SRL-D).

Medicii veterinari pot cere, astfel, pentru infiintarea unui cabinet, un ajutor financiar financiar de 70.000 de euro, de care pot beneficia fara contributie proprie si care va fi primit in doua transe: 70% din valoarea totala (49.000 de euro) dupa semnarea contractului de finantare, iar a doua transa in cel mult cinci ani de la semnarea contractului, cu conditia indeplinirii tuturor obligatiilor asumate.

Dupa semnarea contractului de finantare, beneficiarul trebuie sa demareze implementarea proiectului in cel mult noua luni, cu ajutorul avansului incasat, sa obtina venituri din activitatea finantata in valoare de cel putin 30% din valoarea avansului incasat, respectiv de 14.700 de euro, precum si orice alta obligatie asumata voluntar (precum crearea de locuri de munca), pana la momentul solicitarii transei finale, dar nu mai tarziu de cinci ani.

In cazul in care solicitantul nu obtine venituri de 14.700 de euro sau nu indeplineste obligatiile suplimentare asumate, nu va primi transa a doua si va fi obligat sa reamburseze, integral, sumele incasate din transa initiala.

 

student medicina veterinaraMasura PNDR 6.4 ofera sprijin financiar atat pentru infiintarea unor activitati non-agricole, cat si pentru dezvoltarea unor activitati existente. In cazul acestei linii de finantarebeneficiarul poate sa isi modernizeze cabinetul veterinar pe care il detine, sau isi poate infiinta un nou cabinet, banii neputand fi folositi pentru plata unor cheltuieli de functionare.

Ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 90% din valoarea eligibila a proiectului, dar fara a depasi 200.000 de euro. Beneficiarul va asigura, din surse proprii, 10% din valoarea eligibila, precum si cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Masura  POR masura 2.2 destinata microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii, poate fi accesata doar de catre intreprinderile cu cel putin un an fiscal integral si trei salariati la data ultimului bilant.

Ajutorul va fi de 200.000 pana la un milion de euro, reprezentand cel mult 70% din valoarea eligibila a proiectului. Investitia va fi decontata diferit, in functie de marimea firmei solicitante si amplasamentul proiectului. Astfel, se va deconta 70% din investitie in cazul microintreprinderilor si intreprinderilor mici si 60% din investitie, in cazul intreprinderilor mijlocii.

In regiunea Vest, procentul ajutorului nerambursabil va fi redus cu 15% in cazul tuturor solicitantilor anuntati anterior.

Doar intreprinderile mijlocii pot implementa proiecte in mediul rural, iar microintreprinderile si intreprinderile mici vor realiza proiecte in spatiul urban.

 

medici-veterinariPe langa fondurile europene nerambursabile mentionate, medicii veterinari pot beneficia si de doua programe nationale de finantare.

 Programul Start-up Nation Romania ofera un sprijin nerambursabil de cel mult 44.000 de euro, fara contributie proprie din partea beneficiarului, si reprezinta singura posibilitate de infiintare a unui start up in domeniul veterinar in mediul urban. Aceasa linie de finantare a fost anuntata prin publicarea in Monitorul Oficial din 28 ianuarie 2017, iar normele de aplicare sunt asteptate la finalul lunii februarie. Banii vor putea fi folositi pentru dotarea unui cabinet veterinar cu echipamente, mobilier si dotari. Restul cheltuielilor eligibile vor fi anuntate prin normele de aplicare, ce vor fi publicate in perioada urmatoare.

Programul Comert si Servicii ofera o finantare nerambursabila de cel mult 50.000 de euro, dar fara a depasi 90% din valoarea eligibila a proiectului. Acest program de finantare beneficiaza, in anul 2017, de un buget de 49.949.000 lei, ceea ce ar permite finantarea unui numar minim de 200 de proiecte.

Solicitantii trebuie sa fie societati comerciale cu cel putin doi ani calendaristici la data depunerii cererii de finantare, iar activitatea pentru care se solicita finantare nerambursabila trebuie sa aiba o vechime de cel putin trei luni. Cheltuielile eligibile sunt: achizitia de echipamente IT; achizitia de utilaje si echipamente; achizitia de softuri si alte active necorporale; certificarea unui sistem de management al calitatii; realizarea unei pagini web a cabinetului, daca nu exista deja un site; participarea angajatilor la cursuri de formare profesionala.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*