Fosta șefă a CJAS Brăila, pusă sub acuzare pentru fraude cu rețete oncologice
Luciana Boboc este cercetată sub control judiciar pentru constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la fraudă informatică, la uz de fals şi la fals intelectual, în formă continuată.
Săptămâna aceasta, procurorii DIICOT au pus-o, oficial, sub acuzare pe fosta directoare a Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brăila, Luciana Boboc. Aceasta este incriminată de comiterea mai multor infracțiuni constând din decontări ilegale de rețete oncologice întocmite pe baza unor date fictive.
Anchetatorii spun că este vorba de un adevărat grup infracțional constituit din mai multe persoane, printre care se numără medici, funcționari ai caselor de asigurări din Brăila și Constanța, precum și angajați ai unui lanț de farmacii, Ahmeya Pharm, sociatate înființată în 2009 și administrată de Liliana Valentina Ștefan. La doi ani de la înființare au fost puse și bazele grupului infracțional care a acționat prin intermediul acestei societăți, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, medicamente care erau decontate ilegal din fondul asigurărilor de sănătate. Grupul era format din medici, funcționari ai caselor de asigurări din Brăila și Constanța și din majoritatea angajaților celor patru puncte de lucru ale societății.
Se întâmpla la începutul anului 2011, iar bazele grupării ar fi fost puse de Luciana Boboc, care deținea la acea vreme funcția de președinte-director general al CJAS Brăila și de Liliana Valentina Ștefan, administratorul Ahmeya Pharm.
Anchetatorii au stabilit că din momentul în care s-a alăturat grupării infracționale, fosta șefă a CJAS Brăila a contribuit la decontarea ilegală, de către lanțul farmaceutic, a unui număr de 141 de prescripţii emise de dr. Paul Creţu, în valoare de 2.239.952 de lei, precum şi a 239 de prescripţii medicale emise de dr. Vasile Sorica, în sumă de 2.943.735 de lei.
In cursul anchetei s-a mai stabilit că, dincolo de acţiunea abuzivă desfăşurată în calitate de preşedinte al CJAS Brăila, Lucian Boboc, de profesie avocat, a avut un rol decisiv în constituirea grupului infracţional şi în conceperea mecanismului fraudulos ce a avut drept urmare prejudicierea bugetului casei de asigurari de sănătate cu impresionante sume de bani.
Luciana Boboc ar fi determinat societatea Ahmeya Pharm, prin administratorul Liliana Valentina Ştefan, să introducă în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), 153 de reţete fictive prescrise de către medicii Paul Creţu şi Vasile Sorica, în baza a 45 de scrisori medicale emise, tot în mod fictiv, de medicii oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile. Alte 40 de reţete fictive emise de către cei doi medici specialişti, au fost folosite pentru eliberarea fictivă a medicamentelor prin același lanț de farmacii, deși știa că rubricile acestora – diagnostic, pacient, medicaţie – au fost completate nereal, iar pretinsul beneficiar al reţetei nu suferă de afecţiunea indicată în cuprinsul acesteia şi nu va beneficia de tratamentul prescris.
Astfel, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2012, Ahmeya Pharm a introdus în gestiunea societăţii şi ulterior în PIAS, 193 de reţete fictive prescrise în condiţiile menţionate, în cuantum total de 3.921.783 de lei, rețete decontate de CJAS Brăila, cu avizul directorului Luciana Boboc. Având în vedere calitatea de avocat a Lucianei Boboc, ancheta în cazul său a fost disjunsă de la dosarul inițial, fiind continuate cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu în formă continuată.
În dosarul inițial au fost trimiși în judecată, în 2016, Liliana Valentina Ştefan, și medicii Paul Creţu, Vasile Sorica, Daniela Vasile, Iolanda Ionica Serghiev, sub acuzaţia că au decontat ilegal sume importante de bani de la CJAS Brăila, în baza unor reţete false.