Francezii invata ce inseamna asistenta sociala, sanatatea si educatia in Romania

16 octombrie 2016 | 3 comentarii |

Dupa trei saptamani de practica in institutii sociale, medicale si de educatie din Buzau, 39 de elevi francezi au pleacat acasa luand cu ei amintiri frumoase si experiente noi, care le vor fi utile in profesiile pe care si le-au ales.

 

medici - pacientSuntem marcati, noi, romanii, de faptul ca ne pleaca medicii si asistentele medicale sa lucreze in Franta si in alte tari care le ofera conditii si salarii mai bune. Si nu putem sa nu le dam dreptate, cata vreme in Romania, salariile sunt si de zece ori mai mici, iar conditiile in care isi desfasoara activitatea sunt la nivelul anilor ’70, iar volumul de munca este epuizant.

Pe de alta parte, cei mai multi dintre cei care pleaca, invoca nu numai conditiile precare in care sunt nevoiti sa profeseze si salariile foarte mici, ci si lipsa de respect pentru profesia lor. Si au, si in aceasta privinta, dreptate. Foarte rar se vede, in plan public, efortul pe care medicii si asistentele le fac in spitalele din Romania pentru a salva vieti, dar foarte des vedem in presa cazuri de coruptie, de mita, de erori medicale.

Privind insa lucrurile din afara, dar fara superficialitate si fara patima, nu putem decat sa spunem ca au dreptate atat profesionistii, cat si pacientii, cu totii fiind victime ale unor politici sanitare care de 26 de ani nu tin cont decat de interesele unor grupuri. Pentru ca, pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam ca tari dezvoltate precum Franta, Anglia, Germania si chiar tari asiatice sau din America vin in fiecare an cu oferte generoase pentru medicii si asistentii medicali din Romania, pe care ii considera bine pregatiti. E greu de spus de ce sunt buni la ei, iar la noi, nu…

 

Erasmus (1)O confirmare a celor afirmate anterior se poate identifica si in faptul ca prin diferite proiecte europene, elevi ai acestor tari vin la noi sa invete sa fie profesionisti. Un astfel de proiect este si Erasmus +, finantat de Uniunea Europeana, pri care 39 de liceeni si 5 profesori de la MFR de Bernay – Franta, s-au aflat la Buzau, unde au efectuat un stagiu de practica, in perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2016, in parteneriat cu Scoala Postliceala Sanitara de Stat, Centrul Cultural Francofon, ISJ Buzau si DGASPC Buzau.

Proiectul „Stagiu in Europa, deschidere profesionala si culturala”, avand ca obiective perfectionarea competentelor profesionale ale elevilor, in domeniul social, medico-social, dezvoltarea tolerantei, a adaptabilitatii si a autonomiei, a responsabilitatii, pentru a le oferi acestora posibilitatea de a deveni actorii propriei formari si de a-si asuma rolul de cetatean european, pare sa-si fi atins scopul.

Elevii si profesorii francezi au descoperit, in cele trei saptamani in care s-au aflat in Romania, elemente de cultura si civilizatie romaneasca, au avut posibilitatea de a colabora cu partenerii buzoieni de stagiu si de a cunoaste noi practici pedagogice in domeniul medico-social.

 

Ionut, Negoita, franceziCei 39 de elevi francezi au efectuat stagiile de practica in 7 scoli si gradinite din Buzau, la Crucea Alb – Galbena, Spitalul Judetean Buzau, Help Center, Caminul pentru Persoane Varstnice Alexandru Marghiloman si in 3 unitati apartinand DGASPC Buzau, precum Centrul de educatie incluziva si alte doua institutii de ocrotire a minorilor cu nevoi speciale.

Pana acum doi ani, cand au venit prima data la Buzau, elevii fracezi de la MFR Bernay au efectuat astfel de stagii de practica in Belgia. Scoala Sanitara Postliceala de Stat din Buzau a reusit sa incheie acest parteneriat si sa-i convinga sa vina in Romania, mai precis la Buzau, oferindu-le o alternativa care pare sa fi fost inspirata, pentru ca au revenit anul acesta si, se pare, au plecat cu amintiri frumoase si o experienta apreciabila. Cei 5 profesorii-tutori care i-au insotit, le-au indrumat activitatea, in aceste structuri de stagiu, iar elevii au avut posibilitatea de a-si imbogati competentele profesionale, prin descoperirea particularitatilor sistemului de invatamant si medical din Romania”, explica preot profesor Paul Negoita, directorul Scolii Sanitare de Stat din Buzau.

 

francezi buzauElevii francezi au confirmat toate acestea, pe pagina proiectului fiind postate numeroase poze si aprecieri din timpul activitatilor desfasurate in perioada celor tre saptamani, atat in institutiile si organizatiile in care s-au desfasurat aceste activitati, cat si din excursiile pe care le-au defasurat in scop recretativ-educativ si de documentare.

Stagiul efectuat la o scoala pentru deficienti de vedere mi-a dat ocazia de a desfasura multiple activitati impreuna cu copiii si adolescentii de aici: am facut impreuna origami, am ascultat un adolescent orb cantand vocal si la chitara, iar eu am invatat sa scriu la o masina cu scriere braille. Astept cu nerabdare sa ma intorc!”, a scris Enola, impresionata de activitatile desfasurate la Scoala speciala pentru deficienti de vedere din Buzau.

Alyson, care si-a desfasurat stagiul de practica la „Help Center”, s-a aratat incantata sa fie „infirmiera la domiciliu. Astazi am parcurs mai multi kilometri, am traversat orasul si am ajuns intr-un sat, unde am luat tensiunea mai multor pacienti si am facut un vaccin. Astept cu nerabdare sa ma intorc”, scrie eleva din Franta, pe pagina Proiectului.

 

crucea alb-galbena3La Crucea Alb-Galbena au facut practica 5 fete, care au avut ocazia sa mearga pe teren si sa invete de la asistentele medicale de aici, ce inseamna sa acorzi servicii medico-sociale la domiciliu in Romania. Avantajul lor a fost ca au putut comunica foarte usor, asistentele buzoiene avand, la randul lor, stagii de pregatire in Belgia, astfel ca vorbesc fluent limba franceza. „Cele cinci fete din Franta s-au dovedit extrem de interesate de ceea ce facem noi si chiar s-au implicat in ingrijirea pacientilor, au invatat diferite manevre si tehnici de ingrijire a unor cazuri pe care le avem in ingrijire. Asa cum ne-am asteptat, pentru ca in Franta exista o perceptie mult mai profunda despre voluntariat, solidaritate si empatie, fetele au dovedit ca sunt capabile sa ingrijeasca chiar si cazuri grave, au invatat imediat ce insemna sa cureti o rana, sa pansezi, sa ii spui o vorba buna bolnavului la care mergi pentru a-l ingriji. Cu siguranta dupa absolvire vor fi bune asistente medicale sau infirmiere”, spune Cristina Vasile, directoarea Crucii Alb-Galbena, iar imaginile vorbesc de la sine.

 

Cloe, Adelaide, dr. Anastasiu si cele doua profesoare frantuzoaiceIn Spitalul Judetean de Urgenta au ajuns doua dintre elevele frantuzoaice aflate in proiect. Cloe si Adélaïde au avut privilegiul de a-l cunoaste pe cel mai renumit chirurg buzoian, dr. Marius Anastasiu, care pe langa faptul ca le-a dat posibilitatea sa afle cum sunt ingrijiti pacinetii in acest spital, le-a oferit si sansa de a asista la o interventie chirurgicala, in Blocul Operator. Faptul ca medicul buzoian vorbeste limba franceza la nivel avansat a fost un atuu pentru cele doua fete care au optat pentru a face practica in SJU Buzau.

„Cloe si Adélaïde s-au aflat intr-un stagiu de doua saptamani in spitalul nostru. Pentru a se simti bine si a intelege ceea ce le interesa, am incercat sa le ajut sa beneficieze de explicatii in limba lor natala, astfel incat sa le poata fi descrise anumite decizii terapeutice si manevre medicale si la nivel de finete. Li s-a facut un tur al spitalului si au facut practica in sectia Chirurgie, la Pediatrie si au avut ocazia sa vada cum se desfasoara activitatea si in alte sectii. Asistentele cu care au colaborat sunt vorbitoare de limba franceza, asa ca au reusit sa se inteleaga foarte bine. Din pacate nu ne-au anuntat inainte despre proiect, asa ca pentru ca si-au exprimat dorinta de a reveni, am stabilit cu profesoarele lor, pentru anul viitor, sa facem impreuna un program, inainte sa ajunga la Buzau, astfel incat sa stim exact ce anume prezinta interes si sa poata primi mai multe informatii, sa capete o experienta care sa le fie utila pentru viitor”, a precizat dr. Marius Anastasiu pentru SanatateaBuzoiana.ro.

 

la camunul MarghilomanAlte 4 frantuzoaice au mers in stagiu la Caminul pentru Persoane Varstnice „Alexandru Margiloman”, unde si in urma cui doi ani, elevii din MFR de Bernay au efectuat un stagiu de practica.

Incantati de activitatile desfasurate la Buzau s-au aratat si elevii francezi care au desfasurat stagii de practica in scoli speciale si gradinite din structura Inspectoratului Scolar Judetean si Directiei  de Protectia Copilului. Acestia au  desfasurat, impreuna cu copiii din aceste institutii scolare, activitati recreative, jocuri, exercitii de comunicare si de perspicacitate si s-au imprietenit cu ei. Tot impreuna au marcat si „Ziua Educatiei”.

Pentru ca totul sa decurga bine, inainte de a incepe stagiile in diferitele institutii pentru care au optat, pregatirea lingvistica si culturala a elevilor francezi a presupus organizarea unor cursuri de limba romana, a unor activitati culturale (atelier de dans folcloric, de mestesuguri traditionale, de teatru, de film romanesc), cat si a unor circuite culturale si turistice in judetul Buzau, la Bucuresti, Brasov si Constanta.

Se pare ca au fost foarte placut impresionati de traditiile buzoiene, de dansurile populare in care s-au prins si au incercat sa le invete pasii, dar mai ales de locurile turistice pe care le-au vizitat, dovada fiind multitudinea de poze si inregistrari video postate pe pagina proiectului.

GALERIE FOTO:



Comentarii (3)

  1. Claudia State spune:

    Mai avem multe de invatat la capitolul asistenta sociala. Daca vrem cu adevarat asistenta sociala haideti sa impletim doua cauze, sa rezulte un proiect frumos si de folos multor oameni. Se poate, daca se vrea.

  2. Buzoianul spune:

    De ce sunt buni la ei si la noi nu ?
    1- Pentru ca la nivel politic persista sintagma comunista ca medicii nu sunt productivi – o sintagma cretina care pentru nivelul de cultura al politicienilor de la noi este perfecta
    2- Pentru ca decesul unei persoane este mai ”rentabil” decat tratamentul; asfel ramanand bani care se folosesc de anumite persoane sus puse;
    3- Pentru ca actul medical este hulit si mediatizat de catre ”ziaristi” care vor doar ”rating”.
    4- Pentru ca pacientii nu au minim de educatie sanitara, nu respecta indicatiile (la footbal si medicina se pricepe oricine). La asa de multi analfabeti, care cresc ca numar in fiecare an la ce sa te astepti?

  3. Nina Oprea spune:

    Ma bucur, sa luam exemplu! Avem de invatat multe.

Adaugati un comentariu


 

*