Gastroenterologia si endoscopia digestiva, domenii de interes pentru medicii tineri

8 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Acest fapt rezulta din numarul mare de participanti care s-au inscris la un seminar ce include si un workshop de endoscopie digestiva, care se desfasoara zilele acestea la Cluj.

 

centru de specializare endoscopieAstazi s-a dat startul celei de-a saptea editii a Seminarului dedicat gastroenterologiei si hepatologiei, eveniment organizat anual de Societatea Romana de Endoscopie Digestiva, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, UMF Iuliu Hatieganu Cluj si de Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie din Cluj. Manifestarea se bucura de participarea a aproximativ 400 de medici printre care si 12 specialisti reputati din SUA, Egipt si de pe continentul european.

Multe dintre activitatile care vor avea loc in perioada 8-10 octombrie in cadrul seminarului sunt dedicate tinerilor medici, organizatorii constatand ca participarea acestora este mult mai numeroasa anul acesta fata de editiile anterioare. Astfel, in aceasta perioada va fi organizat si un workshop de endoscopie digestiva in cadrul caruia medici tineri care doresc sa se specializeze in acest domeniu vor putea exersa diferite tehnici folosind stomacuri de porc.

 

Dr.Marcel Tantau (sursa: transilvaniareporter.ro)

Dr.Marcel Tantau (transilvaniareporter.ro)

Directorul workshopului va fi profesorul doctor Marcel Tantau care, cu satisfactie a constatat interesul sporit de care se bucura in acest an, evenimentul. El a declarat ca numarul tinerilor medici participanti este cu 10 la suta mai mare decat cel inregistrat la editiile anterioare. „Eu, ca profesor de gastroenterologie, si noi, colectivul nostru, am conceput aceasta manifestare in incercarea de a ridica nivelul gastroenterologiei si endoscopiei romanesti. Ceea ce ne bucura este cresterea foarte mare a interesului tinerilor, care s-au inscris cu 10 la suta mai mult ca in alte dati. Este una dintre manifestarile cele mai pragmatice, care demonstreaza practic si pune in lumina aplicarea practica a cunostintelor, cu posibilitatea de a pune intrebari expertilor internationali”,  mentionat medicul Marcel Tantau la deschiderea lucrarilor semninarului. Acesta a mai precizat ca Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie din Cluj este inclus intr-un program de educatie gastroenterologica si endoscopica fiind recunoscut ca o scoala europeana consacrata.

 

rolul-practic-al-endoscopieiTot in cadrul seminarului de la Cluj va fi abordata si problema noilor terapii antivirale, precum si patologia hepatica legata de consumul de alcool. La aceasta sesiune de discutii prticipa experti din Spania, Franta, Italia, dar si din centrule universitare Bucuresti si  Cluj. Printre subiectele dezbatute se afla si noua terapie pentru pacientii cu hepatita C, bazata pe medicamente fara interferon, devenita, recent, accesibila si pacientilor din Romania.

O sectiune speciala in cadrul lucrarilor seminarului va fi dedicata Programului AP ENDO, demarat de curand de Ministerul Sanatatii, program destinat destinat urgentelor provenite din hemoragiile digestive superioare, ictere mecanice obstructive sau proceselor neoplazice de la nivelul tubului digestiv.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*