Ultimele noutati in domeniul endoscopiei digestive, prezentate la Cluj

24 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Aici va avea loc un workshop international destinat acestui domeniu, care va reuni specialisti renumiti din intreaga lume.

 

endoscopie_digestivaMaine va incepe, la Cluj, cea de-a saptea editie a workshop-ului de endoscopie digestiva, o manifestare stiintifica de traditie, organizata de Societatea Romana de Endoscopie Digestiva, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Cluj-Napoca si Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie. Evenimentul se va desfasura pe durata a doua zile si va avea caracter international, urmand a fi prezentate participantilor cele mai noi proceduri si dispozitive medicale utilizate in endoscopia digestiva.

Directorul manifestarii stiintifice din acest an va fi medicul Marcel Tantau, care a precizat ca unul dintre principalele puncte de atractie va fi prezentarea, in premiera pentru Romania, a unei proceduri de rezectie transmurala, o tehnica prin care se elimina endoscopic formatiunile tumorale de la nivelul tractului gastro-intestinal.

 

rolul-practic-al-endoscopieiDe asemenea, medicul a mai precizat ca la eveniment vor fi prezenti atat specialisti din Romania si din Europa, cat si invitati din Statele Unite, Israel si Egipt. Cea mai numeroasa delegatie va fi cea de la Bruxelles, despre care directorul evenimentului spune ca a reprezentat principalul furnizor de suport stiintific, dar si moral.

O alta premiera consta in faptul ca aceasta este prima editie in cadrul careia organizatorii au stabilit o legatura cu universitatile din Statele Unite, recunoscute pentru progresele stiintifice facute in domeniul endoscopiei digestive.

Vor fi prezentate si noutati din domeniul endoscopiei cailor biliare, cu endoscoape foarte fine, care permit introducerea unei fibre laser cu care se pot face terapii si, mai ales, se pot sparge calculii biliari mari, care nu pot fi extrasi prin alte metode.

 

Dr. Marcel Tantau

Dr. Marcel Tantau

Medicul Marcel Tantau a mai explicat, in avanpremiera evenimentului, ca metodele endoscopice noi ii ajuta pe medici sa examineze tumorile digestive, sa recolteze probe din ele pentru biopsie si chiar sa le trateze cu ajutorul laserului. „Sunt proceduri care deschid noi perspective pentru patologia bilio-pancreatica. Vom continua partea aceasta de chirurgie endoscopica si vom demonstra cum putem sa trecem prin peretele gastric pentru a drena colectii, procese de pancreatita acuta si cronica foarte greu altfel de abordat, cu o lejeritate si cu un efect mult mai bun decat prin tehnicile clasice chirurgicale”, a mai precizat medicul.

In ceea ce priveste obiectivele urmarite, dr Marcel Tantau spune ca, in primul rand, activitatea are un rol educativ, adaugand ca „toate procedurile endoscopice care se efectueaza in lume se pot efectua si la Cluj. Acest workshop este conceput in primul rand pentru educatie – nu pentru a demonstra ceva, ci pentru a educa. Si ca dovada, vin foarte multi tineri, din toata tara, sunt 400 de participanti, cu 10-15 la suta mai multi ca anul trecut”, a concluzionat specialistul.

 


Adaugati un comentariu


 

*