Geneticienii contesta testul in baza caruia a fost identificat Jack Spintecatorul

1 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Acestia sustin ca in studiul genetic, pe baza careia a fost rezolvata una dintre cele mai palpitante enigme criminalistice, s-a strecuat o greseala data de confuzia unei mutatii genetice.

 

jack spintecatorulIn luna septembrie, misterul care plutea in jurul identitatii unuia dintre cei mai cunoscuti criminali in serie, supranumit Jack Spintacatorul, s-a crezut ca a fost imprastiat, odata cu aparitia unei carti a autorului britanic Russel Edwards, in care acesta dezvaluia numele personajului, pe baza unor teste genetice efectuate de expertul criminalist Jari Louhelainen, profesor de biologie moleculara la Universitatea John Moores din Liverpool. Conform autorului, celebrul criminal din Londra sfarsitului de secol XIX era emigrantul polonez Aaron Kosminski, unul dintre principalii suspecti in lantul de crime care a ingrozit londonezii, pe care autoritatile din epoca nu l-au putut acuza direct, din lipsa de probe. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, expertul criminalist a analizat urmele de sange de pe un sal despre care se crede ca a fost gasit langa cadavrul lui Catherin Eddowes, una dintre victime. Jari Louhelainen ar fi reusit sa extraga fragmente de ADN mitocondrial de pe tesatura si sa le compare cu mostre de ADN apartinand urmasilor lui Aaron Kosminski si ai lui Catherine Eddowes, ajungand in final la conculuzia emigrantul polonez este cel care se afla in spatele identitatii personajului Jack Spintecatorul.

 

geneticaLa scurt timp, insa, au aparut si contestatari ai acestei teorii, care afirma ca studiul genetic este gresit, intrucat pe parcursul cercetarilor a fost facuta o confuzie in ceea ce priveste o mutatie genetica. Concret, criminalistul citat in carte sustine ca ADN-ul de pe sal si cel al unuia dintre descendentii lui Catherine Eddowes continea o mutatie cunoscuta drept 314.1C, care este prezenta la doar un individ din 290.000, la nivelul populatiei generale, insa mai multi experti in genetica, printre care se afla si Alec Jeffreys, geneticianul britanic caruia i se atribuie inventarea amprentarii genetice, sustin ca Louhelainen a gresit. Mutatia genetica gasita de acesta nu ar fi 314.1C, ci o alta, 315.1C, care este una comuna in cazul a 99 la suta dintre europeni, si de aici rezultatul final al studiului ar fi periclitat. Daca probabilitatea este de peste 90 la suta si nu de unu la 290.000, atunci este clar ca similitudinile datelor genetice obtinute din mostrele de pe sal si cele ale descendentilor victimei lui Jack Spintecatorul nu au nicio semnificatie, pentru ca aceeasi asemanare genetica ar fi obtinuta cu datele genetice ale oricui ar fi atins salul de-a lungul anilor”, a declarat Jeffreys, citat de ziarul britanic The Independent.

 

Jack spintecatorulAaron Kosminski avea 23 de ani cand au fost comise crimele si locuia cu cei doi frati si cu o sora a sa foarte aproape de locul unde a fost gasita una dintre victime. In ciuda faptului ca fusese identificat de un martor ca fiind prezent in locul unde a fost ucisa una dintre femei, politia londoneza nu a avut, in 1888, sufieciente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, apoi a fost internat pentru tot restul vietii intr-un azil pentru persoane cu boli psihice, suferind de schizofrenie paranoida si a decedat pe 24 martie 1919.

Lipsa unui vinovat in seria de crime a dus insa la aparitia multor teorii si suspectarea chiar a unor membri ai familiei regale britanice ca fiind Jack Spintecatorul. Printre numele celebre banuite a fi autorii crimelor se numara nepotul reginei Victoria, printul Albert Victor, duce de Clarence, pictorul postimpresionist Walter Sickert, fostul prim-ministru liberal britanic William Gladstone si chiar scriitorul Lewis Carroll, autorul cartii „Alice in Tara Minunilor”.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*