Ghiduri internationale de practica medicala, lansate la Targu Mures
Acestea au fost prezentate si dezbatute in cadrul celei de-a XIX-a editii a Simpozionului National „Prof. dr. Dimitrie Gerota”.
Ajuns la a XIX-a editie, Simpozionul National „Prof. dr. Dimitrie Gerota“ si-a reconfirmat tinuta stiintifica si deschiderea spre dialogul competentelor, fara de care nu se mai poate concepe, astazi, Medicina. Organizatorii s-au focalizat pe probleme de mare actualitate pe plan international privind diagnosticul, tratamentul si mai ales pe ghidurile de practica medicala si protocoalele europene si americane aparute in acest an.
Lucrarile manifestarii stiintifice s-au desfasurat, de joi pana sambata, la Targu Mures, iar in atentia participantilor au fost aduse noutati si ghiduri terapeutice in Cardiologie, Chirurgie Cardiovasculara, Neurologie si Recuperare Medicala, Urologie, Uro-Ginecologie, Urgente, Chirurgie, Anestezie Terapie Intensiva, Ortopedie si Psihiatrie.
Presedintele simpozionului a fost dr. Minerva Muraru, iar tematica si lucrarile stiintifice au fost coordonate de medici profesori universitari cunoscuti, precum Mariana Radoi, Elvira Craiu, Sanda Copotoiu, Tiberiu Nanea, Corin Badiu, Dorin Ionescu, Leonard Azamfirei, Ioan Suciu, Dan Dobrescu, Cristian Boeriu etc.
In cadrul evenimentului stiintific au fost prezentate noile ghiduri, insistandu-se pe faptul ca adevarata profesie de medic inseamna colaborare si sprijin interdisciplinar.
Tot cu aceasta ocazie a fost prezentat si un protocol national de triaj, elaborat de specialisti pentru imbunatatirea timpilor de asteptare in structurile de urgente, pentru reducerea sau evitarea haosului si pentru a oferi pacientilor servicii medicale de urgenta eficace si eficiente, centrate pe nevoile pacientului.
Existenta unui protocol de triaj adaptat realitatilor structurilor de primire a urgentelor din Romania a devenit o necesitate, iar elaborarea lui o prioritate. Asistenta sefa a UPU SMURD Targu-Mures, Hajnal Vass, considera ca triajul este „cartea de vizita a unitatii de primire urgente”, astfel ca protocolul national de triaj si-a propus reducerea variabilitatii practicii medicale intre diverse unitati de primire urgente, implementarea managementului de caz prin abordarea multidiscipinara, stabilirea traseului pacientului si asigurarea continuitatii ingrijirilor medicale.
Unitatile de primire urgente au aproximativ aceleasi dotari si mai ales aceeasi problema – pacientii in continua crestere. In aceste conditii, pacientii asteapta foarte mult, iar protocolul national de triaj asigura o asteptare controlata si supravegheata, corelata cu resursele unitatilor de primire urgente, care sa reduca haosul. „Daca efectuam un triaj corect, putem lua o decizie in cateva secunde”, a apreciat Hajnal Vass.
Intre temele dezbatute pe sectiuni, in cadrul simpozionului, se numara: actualitati in managementul structurilor de primiri urgente; triajul pacientilor in structurile de urgenta; evaluarea nevoilor in unitatile de primiri urgente; managementul pacientilor cu sincopa, evaluarea riscului cardiovascular prin prisma ghidurilor 2016; evaluarea perioperatorie a pacientului hipertensiv ce va fi supus unei interventii chirurgicale non cardiovasculare; evaluarea preoperatorie cardiovasculara in interventiile chirurgicale non-cardiace; pacientul cu boala cardiaca ischemica; pacientul cu valvulopatii degenerative; cancerul de prostata – o problema importanta de sanatate, actualitati in tratamentul cancerului de prostata, tratamentul chirurgical al cancerului de prostata – o provocare pentru anestezist; diagnosticul tumorilor maligne de colon, managementul perioperator al pacientilor cu tumori de colon; pacientul cu dispozitive electronice implantabile in cazuistica IUBCvT Targu-Mures; actualitati in tratamentul endovascular al hipertensiunii pulmonare prin trombembolism pulmonar cronic; evaluarea pacientilor candidati pentru transplantarea cardiaca; tratamentul endovascular al afectiunilor aorto-iliace; posibilitati terapeutice interventionale in boala coronariana complexa, posibilitati de tratament chirurgical al insuficientei cardiace ireductibile etc.
*Cea de-a XIX-a editie a Simpozionului National „Prof. dr. Dimitrie Gerota” a fost organizata de Fundatia „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, alaturi de Asociatia Aspemed Sf. Nectarie Bucuresti, Spitalul de Urgenta „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, Directia Medicala M.A.I., Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, cu sprijin stiintific al UMF Targu Mures si a Facultatilor de Medicina din Brasov, Constanta si Timisoara.