Greva de avetisment din sanatate isi urmeaza cursul

24 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

SANITAS si Ministerul Sanatatii nu s-au inteles nici la negocierile de sambata, asa ca luni dimineata, in spitale va fi greva de avertisment. Ministrul Eugen Nicolaescu inca mai crede ca „medicii vor fi la serviciu”. „Sigur ca vom fi”, sustin acestia, numai ca se vor ocupa doar de urgentele medico-chirurgicale.  Mai mult, sunt pregatiti pentru greva generala.

 

Negocieri Sanitas - MS

Negocieri Sanitas – MS

Noua runda de negocieri care a avut loc sambata, intre Federatia Sanitas, cea mai reprezentativa organizatie sindicala din sistemul sanitar romanesc, si Ministerul Sanatatii, s-a soldat cu un nou esec. La iesirea de la negocieri, reprezentantul Sanitas, Marius Sepi, a anuntat ca greva de avertisment anuntata pentru luni va avea loc.

La randul sau, ministrul Eugen Nicolaescu a declarat ca medicii sunt in afara acestui protest si el este convins ca acestia vor fi la serviciu.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, ca greva de avertisment va avea loc luni, intre orele 8.00 si 10.00, cand o treime din serviciile medicale, in general urgentele, vor fi asigurate, restul personalului medico-sanitar urmand a se aduna in semn de protest intr-un loc din spital, iar dupa ora 10.00, toata lumea isi va relua activitatea.

Asteptarea noastra este ca in perioada 26 – 27 noiembrie, sa gasim si solutii scrise, nu numai vorbe. Colegii nostri sunt pregatiti sa-si duca la indeplinire calendarul pe care l-am stabilit”, a mai spus Sepi.

La Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, spre exemplu, Sanitas si Camera Federativa a Medicilor au anuntat deja, ca atat personalul medical cat si cel auxiliar, care nu se ocupa de urgente, se va afla in timpul celor doua ore, in holul unitatii medicale, langa cabinetul managerului si cel al directorului executiv al Directiei de Sanatate Publica.

 

Protest spital (foto arhiva)

Protest spital (foto arhiva)

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat in schimb ca el crede ca „medicii vor fi la serviciu”, pentru ca din punctul sau de vedere „medicii sunt in slujba pacientilor, e juramantul pe care l-au facut, sa apere viata oamenilor. Deci, eu cred ca medicii vor fi la serviciu, probabil ca vor fi si cazuri izolate in care unii dintre ei vor participa probabil la aceasta greva, dar cred ca medicii sunt in afara acestui protest pentru ca sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de munca cu Ministerul Sanatatii”.

Pe de alta parte, tot sambata, ministrul Nicolaescu a discutat cu reprezentantii sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de munca la nivel de sector.

Potrivit comunicatului de presa al MS, „s-a stabilit ca luni dupa-amiaza sa aiba loc prima intalnire cu toate confederatiile sindicale si patronale pentru declansarea efectiva a negocierii contractului colectiv de munca la nivel de sector. Se intampla acest lucru dupa aproape cinci ani (…). Cred ca semnarea contractului colectiv de munca la nivel de sector este un deziderat, atat pentru administratie, cat si pentru sindicate. Un contract colectiv de munca la nivel de sector inseamna, din punctul nostru de vedere, indeplinirea tuturor prevederilor legale, ca niciun alt conflict de munca sa nu se mai deruleze in sectorul sanitar, pe perioada cat acel contract va avea valabilitate”, sustine ministrul Nicolaescu.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Concomitent, MS continua negocierile pe contractul colectiv de munca la nivel de grup de unitati, astfel incat,  la 1 ianuarie 2014, sa poata exista o forma legala de contract colectiv de munca, se mai precizeaza in comunicat.

In ceea ce priveste negocierile in curs, cu privire la lista revendicarilor Sanitas, ministrul Sanatatii a transmis acestora ca „in cursul saptamanii viitoare se vor face demersuri pentru aprobarea Memorandumului, aflat in prezent la Ministerul Finantelor Publice, privind deblocarea a aproximativ 1200 de posturi din sistemul sanitar. De asemenea, partile au ajuns la un acord pe unele dintre revenindicarile din lista transmisa de Federatia Sanitas, urmand ca  in cursul zilei de luni, 25 noiembrie 2013, sa continue negocierile pe celelalte teme. Avand in vedere faptul ca negocierile dintre MS si Federatia Sanitas sunt in desfasurare si impreuna se incearca identificarea celor mai bune solutii, ministrul Sanatatii a solicitat reprezentantilor sindicatului sa deblocheze situatia din sistemul sanitar”, se mai spune in comunicatul MS.

 

Marius Sepi,  SANITAS

Marius Sepi, SANITAS

Marius Sepi, primvicepresedintele Sanitas, a mentionat la randul sau ca ministrul si-a asumat un amendament la articolul 9 din Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 103/2013, care sa permita plata pentru munca depusa sambata si duminica in sistemul sanitar.

Potrivit prevederii in vigoare, „in anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunator”, a aratat Sepi.

Angajatii din sistemul sanitar vor intra insa din 28 noiembrie in greva generala pe termen nelimitat, anunta, in 14 noiembrie, cand vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, preciza ca acestia vor cere si demisia ministrului Sanatatii, pentru ca nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitarile transmise.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, ca in acest moment greva generala anuntata pentru 28 noiembrie „este ilegala”, iar in consecinta, ar putea fi sesizata instanta, care sa constate acest lucru.

 

Prof. V. Astarastoae, presedinte CMR

Prof. V. Astarastoae, presedinte CMR

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) dr. Vasile Astarastoae a declarat tot miercuri, ca instanta va decide daca greva este sau nu legala, iar angajatii din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii „sa-si ia liber toti odata”.

Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis declansarea grevei de avertisment in 25 noiembrie, intre orele 8.00 si 10.00, si a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt sustinute si de catre organizatiile profesionale ale medicilor, aratand insa ca angajatii din sistemul sanitar sunt deschisi la negociere, pentru rezolvarea problemelor ridicate de acestia.

Angajatii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

In 2 noiembrie, peste 4.000 de angajati din sistemul sanitar au protestat in Capitala.

 


Adaugati un comentariu


 

*