Guvernul a decis recalcularea unor categorii de pensii

6 mai 2017 | 0 comentarii |

Persoanele care au desfasurat activitati in grupa I si/sau grupa a II-a, ori in conditii deosebite si/sau conditii speciale de munca vor beneficia de conditii identice la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare.

 

sedinta_guvernPrintr-o Hotarare aprobata in sedinta de vineri, Guvernul Grindeanu a decis regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleasi conditii de munca. In acest fel, „pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011 si care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, si care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale, vor beneficia de aceste cresteri”, se arata intr-un comunicat remis de executiv.

Noul act normativ modifica si completeaza Normele metodologice de aplicare a legislatiei din domeniul pensiilor, astfel incat sa se asigure aplicarea unitara si echitabila a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a, ori in conditii deosebite si/sau conditii speciale de munca, sustin reprezentantii Guvernului.

Noua HG stabileste „stagiul de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual in procesul de recalculare a pensiilor, astfel incat persoanele care au lucrat in conditii identice sa beneficieze la determinarea punctajului mediu anual de stagii de cotizare identice”, se arata in comunicatul semnat de Iulian Anghelus, consilier al premierului Sorin Grindeanu.

 

recalculare pensiiPotrivit aceleiasi surse, art. 1691 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile aduse prin Legea nr. 192/2015, prevede ca aceste persoane beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, respectiv, cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite.

De aceasta majorare beneficiaza doar pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 si pentru care, la deschiderea drepturilor initiale de pensie, conform legii, a fost utilizat un stagiu de cotizare mai mic decat cel utilizat pentru restul pensionarilor. Din acest motiv, conform prevederilor legale in vigoare la acel moment, nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale pentru perioadele de activitate incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, dupa data de 1 aprilie 2001”, se subliniaza in acelasi comunicat.

Actele normative anterioare care au prevazut astfel de majorari, au fost: OUG nr.100/2008, Legea nr. 218/2008, art. 78^2 din Legea nr. 19/2000.

 

pensionariPentru punerea in aplicare a prevederilor art. 1691 din Legea nr. 263/2010, asa cum a fost introdus prin Legea nr. 192/2015, Guvernul a completat, prin Hotararea adoptata vineri, normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 aprobate prin HG nr. 257/2011.

De asemenea, avand in vedere ca recalcularea acestor categorii de pensii se realizeaza, potrivit legii, pe o perioada de 24 de luni, actul normativ adoptat astazi stabileste etapele de plata a drepturilor de pensie recalculate.

Recalcularea drepturilor de pensie conform art. 1691 din Legea nr. 263/2010 se realizeaza din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se platesc in etape, astfel:

-In luna iulie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1990-31 martie 2001 inclusiv;

-In luna decembrie 2017, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv.

Drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2016, conform legii.

„In situatia in care, in urma recalcularii, rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii” – subliniaza reprezentantii Executivului.

 


Adaugati un comentariu


 

*