Importanta micului dejun in alimentatia copiilor

Specialistii spun ca aceasta prima masa a zilei constituie principala sursa de nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea copiilor.

 

Stim cu totii ca micul dejun constituie cea mai importanta masa a zilei, iar nutritionistii sunt unanim de acord ca obiceiul de a sari peste aceasta masa este unul cat se poate de nesanatos. Numeroase studii au confirmat acest fapt, iar cercetari recente s-au concentrat pe importanta micului dejun in cazul copiilor aflati in plina perioada de dezvoltare.

Studiul a analizat informatii privind obiceiurile alimentare colectate in cadrul unui sondaj realizat anterior de la doua grupuri de copii din Marea Britanie, unul de 802 copii cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani si de altul format din 884 de copii cu varste intre 11 si 18 ani, una dintre primele concluzii fiind aceea ca micul dejun reprezinta consumul a peste 100 de calorii intre orele 6.00 si 9.00 dimineata.

Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca acei copii care luau micul dejun cu regularitate aveau un aport zilnic mai mare de nutrienti esentiali precum acid folic, fier, calciu si iod, in comparatie cu cei care sareau peste prima masa a zilei.

 

Spre exemplu, 31,5% dintre cei care nu luau micul dejun nu primeau nici macar ratia minima de fier recomandata in Marea Britanie. Prin comparatie, numai 4,4% dintre cei care serveau regulat prima masa a zilei nu atingeau acest deziderat.

De asemenea, in zilele in care luau micul dejun, copiii mici, cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani, aveau niveluri mai mari de acid folic, vitamina C, calciu si iod, in comparatie cu zilele in care sareau peste prima masa.

Asadar, specialistii britanici atrag atentia ca acei copii care nu au obiceiul de a servi micul dejun in fiecare zi risca sa nu consume cantitatile recomandate de nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea lor.

„Acest studiu ofera dovada ca micul dejun este esential pentru ca parintii sa se asigure ca micutii lor primesc substantele nutritive de care au nevoie”, se mai precizeaza intr-un articol referitor la acest studiu, publicat intr-o revista de sepcialitate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*