Înfirmierii, îngrijitorii și bucătarii din asistența socială vor primi sporuri

Liderii Sanitas au anunțat că și aceste categorii de angajați, care nu sunt considerați personal de specialitate, vor beneficia de sporuri pentru riscurile profesionale la care sunt expuși.

 

În urma unei întâlniri avute de membrii principalelor federaţii din domeniul asistenţei sociale cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, vicepreședintele Sanitas, Mircea Ciocan, a anunțat că s-a făcut dreptate și pentru angajații din unitățile de asistență socială care nu sunt incluși în categoria personalului de specialitate și nu beneficiau de sporurile acordate acestor categorii, deși sunt expuși acelorași riscuri. Mircea Ciocan s-a referit în special la infirmierii, îngrijitorii și bucătarii din instituțiile de asistență socială, precizând că au fost operate modificări în Anexa 9 din regulamentul de sporuri, iar propunerile prezentate de membrii federațiilor sindicale au fost preluate, cu promisiunea fermă că vor fi introduse în legislație. „Din cauza unor modificări efectuate pe parcursul fluxului legislativ, ne-am pomenit în situaţia imposibilităţii acordării sporurilor în asistenţa socială la o mare parte din personal, respectiv infirmieri, bucătari, îngrijitori. Aceştia nu au fost consideraţi personal de specialitate. Această delimitare trebuia eliminată, deoarece cea mai mare parte a lucrătorilor sunt din această categorie, care nu este considerată de specialitate, dar ei sunt expuşi riscurilor profesionale în acelaşi mod în care sunt şi ceilalţi lucrători. În urma discuţiilor a fost modificată Anexa 9 şi s-a deblocat chiar astăzi, iar propunerile pe care le avem privitoare la amendamentele Legii asistenţei sociale au fost preluate de către specialiştii Ministerului Muncii cu angajamentul ferm că ele vor fi introduse, atunci când se va modifica această lege”, este anunțul făcut de reprezentantul Sanitas la finalul discuțiilor cu ministrul Muncii.

 

Mircea Ciocan

Totodată, acesta a precizat că i-au fost aduse la cunoștință ministrului Lia Olguța Vasilescu și o serie de nereguli pe care reprezentanții Sanitas le-au semnalat din teritoriu. Concret, vicepreședintele Sanitas s-a plâns că legislaţia salarizării, cât şi regulamentul de sporuri, sunt încă ignorate în multe judeţe, deși au intrat în vigoare încă din martie.

„Am adus la cunoştinţa Ministerului Muncii toate problemele care s-au identificat în teritoriu, pentru că ministerul este contractorul întregului sistem de asistenţă socială la nivel naţional. S-a impus să aducem la cunoştinţa ministerului faptul că, atât legislaţia salarizării, cât şi Regulamentul de sporuri sunt ignorate în destul de multe judeţe, motiv pentru care trebuie să existe un comportament unitar câtă vreme există aceleaşi standarde şi finanţatori peste acelaşi Minister al Muncii. Nu este normal ca într-un judeţ să am un salariu de un fel, iar în alt judeţ să-l dea în alt fel. Unii să plătească zilele lucrate sâmbăta şi duminica, iar alţii nu. Unii să acorde sporurile de condiţii, alţii să nu le plătească”, a mai precizat Mircea Ciocan.

 

Nu în ultimul rând, acesta spune că în cadrul întâlnirii de la Ministerul Muncii s-a discutat şi despre actualizarea standardelor de cost la nivelul asistenţei sociale, prin includerea în calcularea acestor standarde a tuturor drepturilor salariale care trebuie acordate personalului din acest sector.

„Am solicitat această întâlnire pentru a cere Ministerului Muncii câteva chestiuni de maximă actualitate. În primul rând, se impune actualizarea standardelor de cost la nivelul asistenţei sociale prin includerea în calcularea acestor standarde a tuturor drepturilor salariale care trebuie acordate personalului din asistenţa socială. O altă modificare care a avut loc în decursul timpului se referă la norma de hrană pentru persoana asistată, astfel încât şi acest lucru trebuie să se regăsească în noile standarde de cost. Acesta este un prim aspect pe care l-am discutat. De asemenea, o altă chestiune care trebuia eliminată din acel Regulament de sporuri era interdicţia de acordare a sporurilor pentru instituţiile fără cazare. Sunt două modificări pe care le-am convenit încă de la întâlnirile de la Guvern din 8 mai şi care aşteptau deja de o bună bucată de vreme să fie puse în practică şi trebuia deblocată această situaţie”, a mai declarat vicepreședintele Sanitas.

 


Adaugati un comentariu


 

*