Închisoare cu suspendare și daune record, într-un caz de malpraxis medical

Medicul ORL Carmen Braia a fost condamnată la trei ani cu suspendare și interzicerea dreptului de practică timp de trei ani, iar familia victimei va primi despăgubiri de 420.000 de euro.

 

Dr. Carmen Braia

După un proces care s-a întins pe durata a nu mai puțin de șapte ani, instanța de judecată a dat o sentință definitivă în cazul unui medic ORL din Târgu Jiu, acuzat de moartea unei paciente care ajunsese la spital cu amigdalită. Este vorba de medicul Carmen Braia de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, care fost găsită vinovată de instanță de moartea pacientei, în vârstă de 17 ani, și a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare și la plata a 420.000 de euro cu titlu de daune morale, în solidar cu unitatea medicală.

Tânăra, care a decedat în anul 2011, fusese internată le spitalul din Târgu Jiu cu diagnosticul de amigdalită. Medicul Carmen Braia i-a prescris un tratament cu antibiotice, însă pacientei nu i s-a făcut  testul alergenic obligatoriu și, din păcate, pentru că era alergică la antibioticul prescris, după prima administrare a medicamentului a intrat în șoc anafilactic, iar medicii spitalului nu au mai reușit s-o salveze.

 

După cum se subliniază în raportul de anchetă al procurorilor, imediat după nefericitul incident, pentru care era responsabilă, medicul Carmen Braia a modificat fișa de observație a pacientei, astfel încât să reiasă că adolescentei îi fusese făcut în prealabil testul alergenic, conform procedurii obligatorii. A făcut acest lucru cu complicitatea unei asistente, însă anchetatorii au constatat că fișa fusese modificată, stabilindu-se în final că pacientei nu i se făcuse testul, iar antibioticul îi fusese administrat fără a exista certitudinea că aceasta nu este alergică.

Totodată s-a stabilit că medicul Carmen Braia, ajutată de asistenta Mariana Ionicioiu, avuseseră grijă să falsifice datele din foaia de observație, acesta fiind un important argument în stabilirea vinovăției cadrului medical. În cauză a fost demarată cercetarea penală pentru ucidere din culpă, familia adolescentei căutându-și dreptatera în instanță, acuzând medicul de malpraxis, respectiv, de decesul tinerei.

 

Procesul s-a întins pe durata a șapte ani, iar zilele trecute a fost pronunțată sentința finală. Inițial, medicul fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, însă sentința a fost atacată la instanța superioară.

Curtea de Apel Craiova a menținut condamnarea de 3 ani cu suspendare în cazul medicului Carmen Braia și pe cea de 1,5 ani cu suspendare în cazul asistentei Mariana Ionicioiu, stabilind totodată și valoarea prejudiciilor pe care cei vinovați trebuie să le plătească.

Astfel, medicul va plati, în solidar cu SJU Târgu Jiu, despăgubiri morale în valoare de 420.000 de euro către familia tinerei decedate, la care se vor adăuga 20.000 de lei, reprezentând prejudicii materiale.

În afară de obligația de a plati aceste prejudicii, medicul Carmen Braia nu va mai avea voie să profeseze pentru o perioadă de trei ani.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. LC spune:

    De cand sunt testele alergice oblgatorii inainte de prescrierea unui tratament cu antibiotice?!

Adaugati un comentariu


 

*