Medici condamnați definitiv la închisoare, pentru malpraxis

Aceștia au fost găsiți vinovați pentru decesul unui copil de 9 ani care se prezentase la spital cu o simplă fractură, fiind diagnosticat geșit de unul dintre medici, iar ulterior neprimind îngrijirile medicale necesare din partea celuilalt.

 

Dr. Paul Iancu

La sfârșitul lunii viitoare, pe 27 mai, se vor împlini 8 ani de când un copil de 9 ani din județul Olt a decedat după ce suferise o banală fractură la mâna stângă, iar zilele acestea, după o serie de procese, instanța de judecată a decis că vina pentru moartea copilului o poartă doi medici de la spitalul din Slatina, care l-au diagnosticat greșit și nu i-au acordat îngrijirile medicale cuvenite, netratând astfel corespunzător complicațiile survenite, care, în cele din urmă i-au fost fatale pacientului.

Cu patru zile mai devreme, pe data de 23 mai 2010, copilul fudese adus la spital cu o ambulanță după ce își rupsese mâna, find examinat de medicul ortoped Paul Iancu. Așa după cum reiese din rechizitoriul procurorilor, bazat pe concluziile medico-legale, acesta nu l-a examinat corespunzător și astfel i-a stabilit un diagnostic eronat, decizând totuși internarea pacientului.

În rechizitoriu se mai arată că, pe timpul internării, chirurgul pediatru Mircea Tusciuc nu i-a acordat îngrijirile medicale cuvenite, iar la data de 26 mai 2010, a decis în mod inoportun externarea acestuia. Copilul a fost adus însă înapoi la spital în aceeași seară, fiind reinternat în stare gravă.

 

Dr. Mircea Tusciuc

În dimineața următoare, chirurgul pediatru a decis să îl opereze, iar în timpul intervenției i-a amputat mâna fracturată, din cauza complicațiilor survenite. La câteva ore după operație, pacientul a decedat, iar concluziile legiștilor arată faptul că decesul s-a datorat modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului, acordării unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarii în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, și lipsei de supraveghere atentă şi corectă a bolnavului la internare şi pe perioada internării.

Principalii vinovați au fost considerați cei doi medici, care au fost trimiși în judecată în 2012, pentru ucidere din culpă. O pronunțare definitivă în dosar a fost dată abia zilele acestea, la șase ani de la trimiterea în judecată, medicii fiind găsiți vinovați și condamnați la cîte trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

 

Inițial, Judecătoria Slatina a decis în 2013 ca medicul Mircea Tusciuc să execute o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare, iar colegul său, medicul Paul Iancu, o pedeapsă de doi ani. De asemenea, fiecare medic a fost obligat să plătească câte 40.000 de euro – daune morale şi 3.000 de lei – daune materiale, pentru fiecare dintre părinţii copilului decedat. Totodată, societatea cu care cei doi medici aveau încheiate asigurări în caz de malpraxis a fost obligată la plata a 30.000 de euro – daune morale şi 4.500 lei – daune materiale către fiecare dintre părinţii băiatului. În 2016, însă ,Curtea de Apel Craiova a desfiinţat sentinţa prin care cei medicii Mircea Tuşciuc şi Paul Iancu erau condamnaţi la închisoare cu executare şi plata unor despăgubiri, dosarul fiind trimis spre rejudecare la instanţa de fond.

În luna iulie a anului trecut,instanța de fond a decis ca cei doi să fie condamnați cu suspendare la câte trei ani și jumătate de închisoare, însă procurorii au atacat sentința, iar decizia finală a revenit Curții de Apel Craiova, care a decis la jumătatea acestei săptămâni ca medicii acuzați să fie condamnați la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare, sentința fiind de această dată una definitivă.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*