Florian Bodog, audiat noaptea, la DIICOT

5 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății s-a prezentat la sediul DIICOT aseară, în jurul orei 21.00, iar timp de aproximativ trei ore a dat explicații în fața procurorilor despre relațiile sale cu medicul Lucan.

 

Ministrul Sănătății Florian Bodog și primarul Clujului Emil Boc ar fi trebuit să se prezinte ieri, la DIICOT, pentru a fi audiați în calitate de martori în dosarul în care medicul Mihai Lucan este cercetat împreună cu fiul său și mai mulți angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj Napoca, pentru constituire în grup infracțional și delapidare, cu consecințe deosebit de grave. Întrucât citațiile nu au ajuns la timp, DIICOT a decis reprogramarea celor doi, iar Emil Boc se va prezenta în fața procurorilor, săptămâna viitoare.

Ministrul Bodog s-a dus, însă, la DIICOT aseară, în jurul orei 9,00. Prezența sa la DIICOT București, unde ar fi fost văzut de un martor aproape de miezul nopții, a trezit suspiciunea că oficialul a încercat astfel să se ascundă de ochii presei. „Nici vorbă de așa-ceva”, susține Florian Bodog, fără a da însă detalii referitoare la declarația sa de martor. Totuși, într-o postare pe pagina sa de socializare, ministrul a precizat, astăzi, că „În cursul zilei de ieri, am dat declarații complete, în calitate de martor, în acest dosar. Ca de fiecare dată, am răspuns favorabil demersurilor justiției și voi continua să fac același lucru ori de câte ori sunt solicitat, ca ministru dar și ca cetățean. Deoarece există o ancheta în curs am datoria și responsabilitatea unui comportament discret, prudent și rezervat. Voi sprijini pe căi instituționale, în măsura competențelor de care dispun, aflarea adevărului în acest caz, ca și în celelalte dosare din Sănătate”.

Se pare că Bodog a fost foarte cooperant cu procurorii DIICOT și, timp de trei ore a explicat, pas cu pas, legăturile sale cu medicul Lucan, mărturia sa fiind ataşată la dosarul urologului şi transmisă instanţei.

 

Emanuel Ungureanu

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost reclamat de deputatul Emanuel Ungureanu că ar fi sabotat controlalele dispuse de Ministerul Sănătății (MS) la Institutul condus de profesorul Mihai Lucan, pe care l-ar fi încurajat astfel să „se joace” cu viețile unor oameni. Fost angajat al Institutului clujean, Ungureanu susţine că „Bodog are legături foarte vechi cu Lucan. Are legături cu familia Lucan printr-o relaţie de naşi”, afirmații respinse de ministrul Bodog.

Dincolo de relaţiile personale, procurorii DIICOT cercetează însă felul în care a acţionat Ministrul Sănătăţii atunci i s-a solicitat să trimită corpul de control la Cluj, pentru a oferi anchetatorilor opinia specialiştilor în privința regulilor medicale care s-au încălcat la ICUTR în perioada în care institutul a fost condus de Lucan.

Primul semn de întrebare a apărut după prima verificare. Echipa de control a fost cazată la un hotel de 5 stele din Cluj (deși legea le permitea să stea la 3 stele) și a fost tratată „regește”, timp de două săptămâni, cu mâncare și băutură la discreție. Întrucât fiecare oficial a achitat doar câte 300 de lei de persoană, deşi nota finală de plată se ridică la aproape 10.000 de euro, se pune întrebarea „cine a achitat diferenţa de bani pentru ca angajaţii să beneficieze de condiţiile de lux?”. Cei 7 membri ai echipei de control au ajuns la concluzia că totul a fost minunat la Institut.

 

Cert este că procurorii DIICOT au cerut un al doilea control şi un şef de echipă care să nu fie prieten cu Lucan. Dar subordonaţii acestuia l-ar fi sunat constant pe doctorul Lucan, ca să-l avertizeze asupra a ceea ce caută, astfel încât să aibă timp să şteargă urmele. Se pare că există și interceptări în care unul dintre cei aflați în control i se adresează medicului cu apelativele profesore și jupâne.

Statutul de privilegiat de care se bucura profesorul Lucan este confirmat șu de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care spune că și în mandatul său  „rezultatele controalelor ajungeau întâi la Lucan şi pe urmă la mine”.

Procurorii au dispus un al treilea control, dar și despre acesta, Emanuel Ungureanu susține că „Domnul Bodog a făcut în aşa fel încât controalele de la Ministerul Sănătății să fie moi, să nu descopere lucruriși căîn plină anchetă DIICOT, domnul Bodog s-a întâlnit de cel puţin 3 ori cu Lucan. În prezenţa unor martori”. Totodată, acesta afirmă că audierea ministrului Bodog „noaptea ca hoții” îi „zdruncină foarte serios încrederea în seriozitatea structurii centrale a DIICOT”.

Ministrul Bodog afirmă însă că „în calitate de ministru al Sănătății, am colaborat instituțional cu magistrații DIICOT încă din faza cercetării deschise împotriva prof. Mihai Lucan”, iar controalele „au fost făcute ca la carte”.

Rămâne ca și anchetatorii să fie de aceeași părere.

Până un-alta, însă, luni are loc o întâlnire a staff-ului PSD care, printre altele, are în plan o nouă remaniere a Guvernului. În contextul noilor evenimente, nu este exclus ca ministrul Sănătății să nu-și mai poată salva scaunul…

 


Adaugati un comentariu


 

*