Periuța de dinți care depistează problemele cardiace

Este vorba de un dispozitiv inteligent, proiectat să detecteze modificările apărute în compoziția salivei, care ar putea trăda prezența unor probleme de acest gen.

 

O echipă de oameni de ştiinţă din Spania lucrează la dezvoltarea unei periuţe de dinţi care ar putea oferi indicii timpurii cu privire la existenţa unor probleme cardiace potenţial letale. Dispozitivul de tip „smartbrush” este gândit astfel încât să poată detecta cu o acurateţe suficient de mare modificările apărute în compoziţia salivei și apoi să îi alerteze pe pacienţi cu privire la simptomele unei afecţiuni cardiace, iar aceştia să se adreseze, ulterior, medicului.

Oamenii de ştiinţă speră ca dispozitivul să poată fi utilizat pentru identificarea persoanelor cu risc ridicat de insuficienţă cardiacă, problemă ce apare atunci când inima nu pompează sângele în mod corespunzător în toate zonele corpului.

În cadrul aceluiași proiect, cercetătorii de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid studiază în prezent dacă analizele zilnice ale salivei, efectuate cu ajutorul periuţei de dinţi revoluţionare, ar putea fi folosite pentru monitorizarea semnelor vitale şi a indicatorilor biologici ce ar putea trăda un risc crescut de probleme cardiace permiţând astfel o monitorizare mai atentă fără a perturba rutina zilnică a pacienţilor.

 

Specialiştii analizează acurateţea cu care dispozitivul poate verifica nivelul de oxigen din sânge, presiunea sângelui şi anumiţi parametri biologici, precum cantitatea de sodiu din corp, ce pot oferi date cu privire la tendinţa de retenţie a fluidelor, unul dintre simptomele care indică o posibilă funcţionare defectuoasă a inimii.

„Cunoscând semnele vitale ale pacienţilor putem ajusta tratamentul lor pentru a menţine echilibrul fluidelor. Cu un minim de informaţii legate de puls, presiunea sangvină şi unele mostre biologice de salivă este posibilă efectuarea unor corecţii minore ce pot ajuta pacientul”, a declarat cardiologul Alvaro Marco del Castillo, coordonatorul echipei de cercetători.

Aceeași echipă a realizat recent și un tricou special, cu ajutorul căruia pot fi monitorizați pacienții care suferă de aritimie. Acest obiect vestimentar cu rol medical înlocuieşte sistemul de monitorizare clasic – care este ataşat de corp printr-o serie de fire şi plasturi şi trebuie purtat timp de 24 de ore – fiind implementat în spitalul din Madrid în cazul pacienţilor care necesită o perioadă de supraveghere mai lungă.

 


Categorii: Actual, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*