Final fericit in cazul unei paciente cu o afectiune rara, operata la Timisoara

14 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Tanara a reusit sa aduca pe lume un copil perfect santos, dupa ce a fost supusa unei interventii chirurgicale in timpul sarcinii, pentru a i se fixa uterul.

 

premiera maternitatea OdobescuMedicii de la Spitalul Muncipal Timisoara au facut public, zilele acestea, un caz rar, de care s-au ocupat din primavara acestui an. Eforturile lor au fost incununate de succes la inceputul acestei luni, cand pacienta pe care au operat-o, in luna mai, a adus pe lume o fetita perfect sanatoasa, desi suferise o afectiune care ii dadea putine sanse sa poata duce sarcina la bun sfarsit. Tanara mamica, in varsta de 27 de ani, a fost diagnostigata cu prolaps genital, dupa ce a ramas insarcinata, fiind in pericol de a pierde sarcina. Medicii care au ingrijit-o i-au explicat ca afectiunea consta, practic, in coborarea uterului in vagin, iar sarcina la femeile cu prolaps preexistent este extrem de rara. Initial surprinsi, medicii s-au gandit cum ar fi putut sa procedeze, precizand ca in literatura de specialitate este consemnat doar un singur caz similar, in 1990.

Dr. Laurentiu Pirtea, din cadrul sectiei de Obstetrica-Ginecologie II a Maternitatii Odobescu a spitalului din Timisoara, a explicat ca sunt foarte rare cazurile de prolaps genital la femeile sub 30 de ani si ca, de obicei, aceasta problema se rezolva atunci cand pacienta nu este insarcinata. Si-au asumat insa riscul, impreuna cu tanara pacienta, iar eforturile lor au fost incununtate de siuccces, pentru ca in final au putut-o aduce pe lume pe Clara Beatrice, o fetita sanatoasa, de 3 kilograme, iar procedura medicala prin care i-au salvat viata va fi publicata in revistele internationale de specialitate. 

 

operatieLa momentul in care a fost diagnosticata, medici i-au prezentat tinerei doua alternative, prima fiind aceea de a i se face intrerupere de sarcina, iar cealalta de a incerca sa gaseasca o metoda de tratament, explicandu-i ca este un caz deosebit. Tanara a refuzat prima varianta, astfel ca medicii au continuat tratamentul, incercand mai multe tehnici conservatoare. Rezultatele nefiind cele sconatate, s-a ajuns la decizia unei interventii chirurgicale pentru ancorarea uterului, cu clame speciale, de un element anatomic care sa il sustina. Interventia a fost realizata in luna mai, cand sarcina avea abia 13 saptamani.

Seful sectiei Obstetrica-Ginecologie II a Maternitatii Spitalului Municipal timisorean, prof. univ. dr. Dorin Grigoras, spune ca unitatea medicala a achizitionat, special pentru acest caz, un dispozitiv cu ajutorul caruia operatia a fost realizata laparoscopic, in cursul lunii mai. „Ne-am pus problema ce sa facem pentru aceasta pacienta, ne-am gandit ca ar trebui, mai ales ca mama si-a dorit foarte mult sa pastreze sarcina, sa oferim o tehnica minim invaziva, prin care uterul a fost ancorat la un element anatomic de sustinere. Am efectuat aceasta intervenţie in luna mai, evolutia chirurgicala a fost fara complicatii”, a declarat medicul.

 

Fericita mamica

Fericita mamica, Patricia Miron

Pacienta a fost monitorizata pe tot parcursul sarcinii, care a evoluat normal, iar la inceputul acestei luni a nascut, prin cezariana, o fetita normala, de trei kilograme, medicii vazandu-si astfel incununate toate eforturile depuse in acest caz. „Totul s-a finalizat cu o nastere, nici mama, nici copilul nu au avut complicatii. In 1 noiembrie, pacienta a nascut prin cezariana, operatie care era obligatorie in aceasta situatie de suspensie a uterului, o fetita de trei kilograme. Ne intalnim foarte rar cu situatii in care apare o sarcina pe un prolaps genital preexistent, in general aceste prolapsuri se rezolva in afara sarcinii. Situaţia a fost particulara, nu am stiut cum sa procedam, pentru ca literatura de specialitate consemneaza un singur caz, pana acum”, a mai declarat seful sectiei.

La randul sau, Patricia Miron, fericita mamica, a declarat in cadrul conferintei de presa organizata la spitalul din Timisoara ca, la aflarea vestii despre problema ei de sanatate, a fost panicata, insa discutiile purtate cu medici i-au dat incredere si a acceptat varianta de tratament propusa de acestia. „Dupa ce am discutat cu domnii doctori, am capatat incredere si am acceptat ce mi-au propus. Am considerat ca Dumnezeu mi-a dat sansa sa raman insarcinata din nou, a fost un semn sa duc la capat aceasta sarcina”, a declarat mamica, bucurandu-se ca alaturi de cealalta fetita pe care o mai avea, acum familia se bucura si de minunea noastra Clara Beatrice, un copil sanatos si cuminte.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*