Doua anchete simultane la Spitalul Judetean Vaslui

In Sectia de Chirurgie a unitatii medicale a fost identificat un focar de infectii nosocomiale, iar un medic de garda a trimis acasa o pacienta care dupa trei ore a nascut, asistata de sot.

 

SJU Vaslui

SJU Vaslui

Inceputul de an nu este unul de foarte bun augur pentru Spitalul Judetean din Vaslui, unitate medicala in care se deruleaza in prezent o ancheta epidemiologica si o alta pe linie administrativa, ca urmare a unor evenimente nedorite, petrecute de la inceputul acestei saptamani.

Primul eveniment a avut loc in contextul in care autoritatile din Sanatate tocmai anuntasera ca au ca principala prioritate pentru acest an prevenirea infectiilor nosocomiale, incurajand managerii de spitale sa faca raportarile corecte in aceasta privinta, cu promisiunea ca nu vor fi sanctionati.

La doar cateva zile de la acest anunt, o prima raportare a venit din partea conducerii Spitalului Judetean Vaslui, care a anuntat ca a fost identificat un focar de infectii nosocomiale in Sectia de Chirurgie a unitatii, victime fiind doi pacienti de peste 70 de ani internati aici. Este vorba de infectii provocate de bacteria Clostridium, iar in prezent se fac cercetari in cadrul anchetei epidemiologice declansate, pentru a se stabili cauza acestora.

 

Dr. Lelia Croitoru

Dr. Lelia Croitoru

Unul dintre pacientii infectati a fost transferat la Sectia de Boli Infectioase a spitalului, iar celalalt a fost mentinut in Sectia de Chirurgie, sub supraveghere permanenta, ambii fiind izolati de ceilalti bolnavi. Despre masurile luate dupa identificarea focarului de infectie, directorul medical al unitatii, dr. Lelia Croitoru, a declarat ca „asa cum prevad procedurile, am dispus masuri de cercetare pentru a stabili daca si pe unde au mai fost internati cei doi pacienti la care s-a constatat prezenta bacteriei clostridium. De asemenea, s-au prelevat probe de pe mainile asistentilor medicali, de pe manusi si mobilier, iar cei doi bolnavi cu risc au fost izolati”. Aceasta a mai precizat ca, pe langa ancheta epidemiologica declansata la nivelul unitatii s-a dispus si igienizarea salonului unde a aparut focarul de infectie, toti ceilalti bolnavi fiind evacuati si mutati in alte saloane de pe sectie.

 

hol spitalCealalta ancheta, pe linie administrativa, are ca obiect un incident in care a fost implicat medicul ginecolog Iuliana Apavaloaie, cercetata pentru ca nu ar fi acordat atentia cuvenita unei gravide care trebuia sa nasca si pe care a trimis-o acasa. Femeia a nascaut la domiciliu, dupa numai trei ore, asistata de sot.

Ancheta a fost declansata in cursul zilei de ieri, dupa ce pacienta a revenit la spital, de aceasta data cu copilul nou-nascut in brate. Aceasta s-a prezentat initial la spital in cursul serii de marti, prezentand simptomele unei nasteri, iar dr. Iuliana Apavaloaie, care era de garda in acea seara la sectia de Obstetrica-Ginecologie, i-a facut bilet de internare, dupa care a trimis-o acasa, spunandu-i sa revina a doua zi dimineata, pe motiv ca nu avea dilatatia specifica nasterii.

Femeia, in varsta de 37 de ani, a urmat intocmai sfatul medicului si s-a intors acasa, unde a nascut pe cale naturala dupa trei ore, beneficiind doar de ajutorul sotului, fara asistenta medicala.

 

Ana Rinder, manager SJU Vaslui

Ana Rinder, manager SJU Vaslui

Sotul femeii a sunat la la Ambulanta, dar masina a sosit la 20 de minute dupa ce copilul fusese adus pe lume. Echipajul a taiat cordonul ombilical, dupa care femeia si copilul au fost preluati si transportati inapoi la spital, unde din fericire s-a constatat ca erau in afara oricarui pericol.

Situatia a fost insa adusa la cunostinta conducerii spitalului, astfel ca ieri, managerul unitatii, Ana Rinder, a anuntat ca va fi declansata o ancheta administrativa, pentru a se stabili cine se face vinovat si eventualele sanctiuni.

Dr. Iuliana Apavaloaie a mai fost sanctionata in 2011, cu diminuarea cu 10 la suta a salariului pe o perioada de trei luni, din cauza ca nu a asistat la nastere o femeie al carei copil a decedat la cateva ore dupa ce a venit pe lume. Desi era de garda in ziua respectiva, medicul nu a asistat-o la nastere pe pacienta. Aceasta a nascut dupa cinci ore de chin, in prezenta unei asistente si a unei infirmiere care erau de serviciu in ziua respectiva, dar din pacate, copilasul respectiv nu a trait.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*