Ingredientele inactive, responsabile pentru multe din alergiile provocate de medicamente

22 martie 2019 | 0 comentarii |

Un studiu recent pe această temă a identificat 38 de ingrediente inactive ce pot provoca reacţii alergice în urma ingerării.

 

Jurnalul de specialitate Science Translational Medicine a publicat de curând concluziile unui studiu desfășurat de un grup de cercetători americani, care susțin că ingredientele inactive pot fi responsabile pentru multe dintre cazurile de alergie provocată de medicamente.

Aceștia au studiat mai multe medicamente utilizate pe scară largă, constatând că 93% dintre ele conțineau cel puțin un ingredient inactiv, identificând totodată 38 de astfel de ingrediente inactive care pot provoca alergii, odată ce sunt ingerate. În articol se arată că aproximativ 90% dintre medicamente conţin ingrediente menite să le îmbunătăţească gustul, să le prelungească durata de viaţă la raft sau să le protejeze de falsificare, dar care pot provoca însă reacţii alergice, ingrediente care nu au nici un scop terapeutic, dar pot provoca alergii, atribuite în mod eronat substanței active din compoziția comprimatelor. Cercetătorii au dat ca exemple lactoza, uleiul de alune, glutenul şi coloranţii chimici, care sunt adăugaţi în medicamente pentru îmbunătăţirea gustului ori a absorbţiei sau pentru prelungirea duratei de viaţă la raft, dar şi ca măsură de protecţie contra falsificării.

Deși rolul lor este unul secundar, dr. Giovanni Traverso, unul dintre autorii principali ai studiului, spune că circa trei sferturi din majoritatea pastilelor sunt utilizate după ingredientele inactive şi doar un sfert după substanţa activă, și astfel riscurile apariției unor alergii sunt mai mari.

 

Acesta mai spune că, în medie, fiecare pastilă sau capsulă conţine opt ingrediente inactive diferite şi uneori chiar şi 38, iar rapoartele despre pacienţi care au prezentat reacţii alergice grave la un ingredient activ nu sunt neobişnuite. „Medicii prescriu un medicament exclusiv pentru ingredientul activ conţinut de acestea şi se aşteaptă ca ingredientele inactive să nu aibă niciun efect. Însă doctorii şi pacienţii trebuie să fie conştienţi de ingredientele inactive prezente într-un medicament. Lista completă a ingredientelor se regăseşte de cele mai multe ori în prospectul ce însoţeşte produsul medicamentos. Medicii ar trebui să întrebe întotdeauna pacienţii în legătură cu eventuale alergii, nu numai la medicamente, ci şi la ingredientele inactive pe care acestea le conţin. În plus, ei trebuie să cunoască ingredientele inactive prezente în medicamentele pe care le prescriu” a mai precizat dr. Giovanni Traverso, gastroenterolog la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

In cadrul studiului au fost analizate ingredientele inactive prezente în peste 42.000 de medicamente – pastile şi capsule – care conţineau aproape 360.000 de ingrediente inactive. Circa 45% dintre medicamente conţineau lactoză, 33% aveau coloranţi alimentari şi puţin sub 1% dintre acestea includeau ulei de alune.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*