Instalațiile eoliene nu afectează cu nimic sănătatea

Specialiștii au demontat teoria conform căreia infrasunetele produse de aceste instalații ar provoca probleme celor care locuiesc în proximitatea lor.

 

Instalațiile eoliene constituie o importantă sursă alternativă de energie, ajungând pe parcursul anului trecut să furnizeze 15% din energia utilizată pe continentul european. Pe măsură ce acest segment s-a dezvoltat tot mai mult au apărut și unele speculații legate de faptul că instalațiile eoliene ar fi nocive pentru sănătate, din cauza sunetelor de joasă frecvență, care nu pot fi percepute de auzul uman, dar pot provoca diferite tulburări.

Aceste teorii au fost susținute și cu numeroase exemple ale locuitorilor unor comunități aflate în proximitatea unor astfel de instalații, care au început să sufere de dureri de cap severe, să aibă tulburări de somn și dereglări ale ritmului cardiac. Toate acestea au fost atribuite infrasunetelor emise de turbinele eoliene, apărând tot mai multe voci care contestă amplasarea acestora în apropierea zonelor locuite.

 

Pentru a lămuri această controversă, guvernul finlandez a comandat în urmă cu doi ani un studiu pe această temă, deși alte cercetări anterioare confirmaseră deja că zgomotul audibil al eolienelor nu are efecte negative asupra sănătăţii, în ciuda disconfortului şi a tulburărilor de somn constatate la persoanele care locuiesc în proximitatea lor.

De această dată, studiul finlandez a vizat infrasunetele, adică acele sunete de joasă frecvență care nu sunt percepute de urechea umană. Rezultatele cercetărilor întinse pe durata a doi ani au fost anunțate recent și infirmă  ipoteza conform căreia infrasunetele ar cauza un disconfort sau probleme de sănătate.

Cercetătorii s-au bazat pe interviuri, înregistrări sonore şi teste de laborator pentru a studia efectele posibile ale acestor sunete asupra sănătăţii persoanelor care trăiesc la mai puţin de 20 de kilometri distanţă faţă de aceste generatoare și precizează că simptomele acuzate de unele dintre acestea se datorează altor cauze sau pot fi induse faptul că acestea sunt  convinse că instalațiile eoliene sunt nocive.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*