Instituțiile de sănătate din România, așteptate la „Provocarea mâinilor curate”

Este vorba de o campanie internațională derulată cu ocazia Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății.

 

La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact pe data de 5 mai, va fi marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, un eveniment inițiat de Organizația Mondială a Sănătății și adresat cu precădere lucrătorilor din domeniul sanitar. Totodată, cu acest prilej se dorește și informarea publicului larg cu privire la importanța igienei mâinilor, fiind organizate diferite campanii sau alte activități cu această temarică.

Sloganul ales pentru ediția din acest an a Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor – Este în mâinile voastre: Preveniți sepsisul” – se dorește a fi și un semnal de alarmă cu privire al acest risc, a cărui cauză este igiena precară a mâinilor. Sepsisul este răspunsul extrem al organismului la o infecție, iar în lipsa unui tratament imediat  poate provoca rapid deteriorarea țesutului, cedarea  organelor și chiar decesul.

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății arată că sepsisul afectează mai mult de 30 de milioane de pacienți din întreaga lume, în fiecare an,  și  este cauza a peste 6 milioane de decese.

 

În fiecare an, pentru a marca evenimentul sărbătorit pe 5 mai, inițiatorii lanseazăProvocarea mâinilor curate”, adresată tuturor instituțiilor de sănătate din întreaga lume, fie ce este vorba de spitale, școli medicale, birouri guvernamentale, laboratoare sau companii farmaceutice. Toate aceste structuri sunt invitate să promoveze importanța igienei mâinilor și  lupta cu sepsisul, provocarea adresându-se și instituțiilor din România.

Până la acest moment, provocarea a fost acceptată de 20.935 de spitale din 180 de țări, printre care se numără și 24 de unități din România. Lista este în continuare deschisă, iar orice instituție sau organizație din domeniul medical este așteptată să se înscrie în această campanie de amploare, în acest sens fiind necesară completarea unui formular pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Inițiatorii campaniei spun că numărul tot mai mare de participanți, înseamnă că tot mai mulți specialiști din domeniul sănătății iau măsuri  pentru a îmbunătăți igiena mâinilor și a preveni infecțiile asociate asistenței medicale.

 

Specialiștii spun că oricine este expus pericolului de a face o infecție, care, in condițiile de igienă precară, poate ajunge la septicemie. Cu toate acestea categoriile cele mai expuse riscului sunt adulții peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile pulmonare, cancerul și afecțiunile renale, persoanele cu sistemul imunitar slabit și copiii sub un an.

Principala măsură de prevenire a apariției sepsisului este igiena, specialiștii recomandând spălarea frecventă pe mâinilor și păstrarea rănilor curate, până la vindecare. În cazul în care o ameliorare a rănii întârzie să apară sau dacă aceasta se agravează, este recomandată prezentarea imediată le medic.

Nu există simptome specifice ale sepsisului, însă acestea se pot manifesta ca o combinație între oricare dintre următoarele simptome: confuzie sau dezorientare, dificultăți de respitație, viteză cardiacă ridicată, febră, frisoane sau senzație de frig, dureri puternice sau disconfort, piele sensibilă sau transpirată.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*