Institutul Cantacuzino are nevoie de bani si o comanda ferma pentru a relua productia de vaccin antigripal

Unitatea detine inca autorizatiile de productie, insa sansele de a trece din acest an la producerea de vaccin sunt nule, din cauza blocajului financiar si a timpului scurt in care aceasta problema trebuie rezolvata.

 

cantacuzino-institut

Institutul Cantacuzino

La jumatatea acestei saptamani, reprezentantii Institutului Cantacuzino au facut noi precizari referitoare la situatia unitatii, mentionand ca imposibilitatea reluarii productiei de vaccina ntigripal nu se datoreaza lipsei autorizatiilor necesare sau dotarilor neconforme, ci faptului ca institutul nu dispune un cadru economic institutional care sa ii asigure aprovizionarea ritmica, sustenabilitatea productiei si asigurarea pietei de vaccin fara riscuri tehnologice. Cu alte cuvinte, institutul ar fi pregatit in orice moment sa reia productia de vaccin intrucat autorizatia eliberata in 2013 este inca valabila, insa acest lucru nu este posibil din cauza blocajului financiar si a incompetentei autoritatilor de a rezolva aceasta problema. Desi autorizatia de producere a vaccinului antigripal este valabila pana la sfarsitul acestui an, nici in sezonul urmator nu vom avea pe piata vaccin antigripal produs la Institutul Cantacuzino, intrucat, procesul de productie ar trebui demarat deja la inceputul lunii viitoare, si este greu de crezul ca cei care raspund de aceasta unitate isi vor putea invinge pana atunci incompetenta.

 

Dr. Monica Balteanu

Dr. Monica Balteanu

Precizari suplimentare a facut si liderul sindical de la Institutul Cantacuzino, medicul Monica Balteanu, care a declarat ca pentru reluarea productiei de vaccin se impune rezolvarea blocajului financiar si existenta unei comenzi ferme, inainte de demararea campaniei de productie. Sansele de a se trece la productia de vaccin antigripal pentru sezonul viitor sunt insa nule, intrucat procesul de productie ar trebui inceput chiar din aceste zile, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat formula pentru vaccinul sezonier iar alti producatori au trecut deja la prepararea acestuia. Conform medicului Monica Balteanu, Institutul Cantacuzino ar trebui sa inceapa productia cel tarziul la inceputul lunii viitoare, insa in situatia actuala in care se afla unitatea, cu conturile blocate, cu angajatii neplatititi si fara un sprijin real din partea autoritatilor, este evident ca acest lucru nu se va intampla.

 

productie vaccinuriTot ce vor putea face reprezentantii institutului va fi sa depuna documentatia necesara pentru reinnoirea autorizatiilor care expira anul acesta, in speranta, ca poate in sezonul viitor, se va putea in sfarsit da drumul productiei de vaccinuri.

Zilele trecute, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, declara ca nu ar avea nimic importiva ca vaccinul antigripal sa fie achizitionat de la Institutul Cantacuzino, cu conditia ca produsul sa fie conform normelor. Acesta nu mai are nicio competenta in ceea ce priveste activitatea unitatii, intrucat, din luna octombrie a anului trecut, Institutul Cantacuzino a fost trecut din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei, dar pana acum nu s-a observat niciun efect pozitiv al acestei schimbari.

In aceste conditii, Ministerul Sanatatii va achizitiona si anul acesta dozele de vaccin antigripal  din strainatate, licitatia in acest sens urmand a fi organizate in luna octombrie.


Categorii: Actual, Institutii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mihai Coman spune:

    S-a furat aurul,aurul negru,aurul verde,…au facut averi fabuloase. Situatia actuala a institutului este tot o consecinta a intereselor meschine si de grup. Mafia retrocedarilor si mafia medicamentelor si-au dat mana sa acapareze terenul si sa puna mana pe terenurile institutului.

Adaugati un comentariu


 

*