Institutul Inimii din Targu Mures s-a reinfiintat

27 iunie 2013 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, reinfiintarea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, ca unitate sanitara publica cu personaliate juridica.  

 

Transplant de cord - copil

Transplant de cord – copil

Institutul Inimii din Targu Mures a fost, in sfarsit, reinfiintat, oficial. Guvernul a aprobat o hotarare prin care acorda personalitate juridica acestei unitati medicale, desfiintata de Guvernul Boc in 2011.

Avand in vedere faptul ca Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Tg. Mures are nevoie de conditii speciale pentru reluarea activitatii de transplant, Guvernul Romaniei a luat decizia de a reinfiina Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant ca unitate sanitara publica cu personaliate juridica”, precizeaza un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Astfel, in sedinta de miercuri, 26 iunie 2013, a fost aprobata Hotararea de Guvern privind infiinarea Institutului de Urgena pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, prin reorganizarea Spialului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

Institutul se va organiza si va functiona in conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii si va avea ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale de chirurgie cardiovasculara,  cardiologie interventionala si transplant cardiac”, se mai spune in comunicat.

Conducerea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures va fi asigurata de un manager si un comitet director.

 

inimaMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu declara intr-o conferinta de presa din 18 iunie, ca din aceasta toamna, Institutul Inimii din Targu Mres va putea face din nou, transplant cardiac.

Afirmatiile au fost facute la sediul institutiei, dupa o intalnire pe care oficialul a avut-o cu reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

Am stabilit cu reprezentantii Institutului de Cardiologie din Targu Mures graficul de punere in functiune a capacitatilor si de reluare a functionarii unitatii sanitare. Astfel, potrivit graficului, de la 1 iulie, Institutul de Cardiologie ar incepe demersurile pentru obtinerea docuemntatiei de functionare, apoi acreditarea. Probabil ca in intervalul 15 septembrie – 15 octombrie vor fi reluate transplanturile de cord”, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Tot atunci, ministrul Sanatatii a precizat ca reglementarile specifice activitatii de transplant se numara printre temele care vor fi discutate cu toti presedintii comisiilor de specialitate ale ministerului, conducerea Academiei de Stiinte Medicale si a Agentiei Nationale de Transplant, membrii Consiliului stiintific al ANT si managerii celor mai mari spitale, la sfarsitul lui iunie.

 

boli cardiacePe 12 iunie, Consiliul Judetean Mures a adopat, cu majoriate de voturi, incuviinarea stabilirii sediului Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures in imobilul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, in care functioneaza si in prezent, insa fara personaliate juridica.

Cred ca Romania are nevoie de transplant cardiac. De la desfiinarea Institutului Inimii si pana astazi, in Romania nu s-a mai facut niciun transplant cardiac. Faptul ca se reinfiinteaza si CJ Mures sprijina reinfiinarea Institutului Inimii este un semn de normaliate. Targu Muresul redevine singurul centru din tara in care se face transplant cardiac, iar datoria noastra, de cetateni ai Muresului, este aceea de a sustine acest lucru – si in special performana pe care o face Institutul Inimii”, declara pe 12 iunie presedintele CJ Mures, Ciprian Dobre.

La data de 9 martie 2011, printr-o Hotarare a Guvernului Boc, Institutul de Cardiologie din Targu Mures a fost desfiintat, devenind Clinica de cardiologie fara personalitate juridica, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Targu Mures. De atunci, fostul director al institutului, prof. dr. Radu Deac, si seful Clinicii de Cardiologie, Horatiu Suciu, au facut nenumarate demersuri pentru reinfiintarea Institutului Inimii.

In mai 2013, actualul Guvern a hotarat reinfiintarea Institutului de Cardiologie de la Targu Mures. Ieri, aceasta decizie a fost confirmata prin HG.


Adaugati un comentariu


 

*