Internari limitate si operatii amanate din cauza gripei

22 februarie 2016 | 0 comentarii |

Specialistii avertizeaza ca anul acesta, virusul gripal va continua sa se manifeste chiar si in luna aprilie, de aceea recomanda in continuare vaccinarea persoanelor vulnerabile. 

 

spital gripaIn mai multe zone din tara, gripa a inceput sa isi faca serios simtita prezenta, pana la acest moment fiind consemnate chiar si mai multe decese in decurs de doar cateva saptamani. Nu se poate vorbi inca de o epidemie, insa numarul cazurilor de imbolnaviri este in crestere, motiv pentru care autoritatile din Sanatate au dispus si masuri de prevenire in teritoriu, solicitand restrictionarea accesului in toate spitalele din tara pentru a se evita raspandirea virusurilor in randul pacientilor, care constituie una dintre categoriile cele mai vulnerabile. Pe bursa zvonurilor se vorbeste deja despre o epidemie de gripa porcina, insa medicii specialisti au calmat spiritele, insistand pe faptul ca este vorba doar de gripa sezoniera, iar virusul care a provocat imbolnavirile este cel care circula de obicei in aceasta regiune, din tulpinile caruia este realizat si vaccinul antigripal care se administreaza in Romania, astfel ca imbolnavirea poate fi foarte simplu prevenita prin vaccinare.

Cea mai recenta opinie avizata a venit la finele saptamanii trecute din partea medicului Adrian Streinu Cercel,  managerul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, care a reiterat faptul ca este vorba de gripa sezoniera, avertizand insa ca anul acesta, virusul gripal ar putea circula chiar si pana in luna aprilie, devenind totodata mai agresiv.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Dr. Adrian Streinu Cercel

Prin urmare, persoanele din categoriile de risc se mai pot vaccina si in perioada urmatoare, iar daca cei care nu au facut-o pana acum vor asculta de sfatul medicilor, este posibil sa fie nevoie de o noua suplimentare a numarului de doze de vaccin antigripal, avand in vedere ca in multe judete stocurile sunt aproape de epuizare.

Merdicul Adrian Streinu Cercel a explicat ca evolutia cazurilor de gripa este una normala pentru aceasta perioada, semnaland insa faptul ca virusul AH1N1, care circula cu preponderenta in Romania, a devenit mai agresiv, provocand forme severe de boala si la persoanele tinere, aflate in afara categoriilor de risc. „Cu gripa, in momentul de fata, stam bine, in sensul ca suntem in desfasurarea sezoniera a gripei. Vorbim de gripa sezoniera. Principalul tip de virus este cel de grup A, respectiv AH1N1. Partea proasta a lui este ca genereaza la persoane relativ tinere forme severe de boala, uneori. Inca mai este un moment propice in care persoanele care nu s-au vaccinat se pot vaccina. Estimarile noastre sunt ca aceasta circulatie a virusului gripal va fi undeva pana la sfarsitul lunii martie poate chiar luna aprilie”, a precizat in acest sens managerul de la Matei Bals.

 

SJU Ploiesti

SJU Ploiesti

Acesta a mai explicat ca circulatia extinsa pana in aprilie a virusului gripal se datoreaza in principal modificarilor de temperatura, care l-au facut sa fie mai rezistent, dar si mai agresiv. Astfel, daca in 2009, numarul persoanelor care au contractat virusul AH1N1 a fost nesemnificativ, in momentul de fata vorbim de mult mai multe persoane imbolnavite si chiar de decese.

Buzaul a fost scutit pana acum de astfel de probleme, nefiind semnalat niciun caz de gripa de la inceputul sezonului rece.  In schimb, in Prahova, judet invecinat, situatia s-a agravat in ultima perioada, numarul imbolnavirilor grave crescand alarmant. Sectia ATI a Spitalului Judetean Ploiesti este deja ocupata la capacitate maxima cu pacienti cu gripa care necesita suport ventillator, situatie in care unitatea medicala a anuntat ca in perioada urmatoare, aici nu se vor efectua operatii decat pentru cazurile urgente, care nu pot fi amanate. Totodata, conducerea unitatii medicale a decis sa sisteze temporar si internarea pacientilor cu afectiuni cronice, cu exceptia cazurilor care reprezinta urgente. Pana la finele saptamanii trecute, in sectia ATI a spitalului din Ploiesti fusesera consemnate 4 decese ale unor pacienti internati cu gripa.

 


Adaugati un comentariu


 

*