„Internatul” in medicina si studii clinice pe bani –alternativele ministrului Nicolaescu

23 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Acestea sunt doua dintre noutatile pe care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa le valorifice, pe de o parte pentru a determina medicii tineri sa ramana in Romania, iar pe de alta, pentru a atrage bani in sistem.

 

Rezidentii ar putea lucra dupa doi ani

Rezidentii ar putea profesa dupa doi ani

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in cautarea unor solutii prin care pe de o parte sa satisfaca nevoile sistemului de sanatate, iar pe de alta sa rezolve o parte dintre problemele acute cu care se confrunta medicii rezidenti, a anuntat ca printr-o noua lege intentioneaza sa mareasca numarul centrelor de rezidentiat si sa introduca „Internatul in medicina”, prin care sa se rezolve problema „somajului” in randul absolventilor.

 „Suntem o tara care astazi scolarizeaza un student timp de 6 ani, dupa care-l arunca in somaj.(…) Cred ca nu trebuie sa ne permitem acest lux, dupa cat investim in pregatirea unui student ci, dimpotriva, toti studentii care au absolvit facultatea de medicina vor intra intr-un Internat timp de 2 ani, in care lucreaza si castiga bani”, a declarat ministrul Nicolaescu.

Ministrul a explicat ca se vor elabora programe analitice si planul de invatamant cu module care vor insemna un trunchi comun pentru toate specialitatile de rezidentiat, urmand ca dupa cei doi ani, fiecare tanar cu Internat sa-si aleaga specialitatea, astfel incat sa nu se mai intample„asa cum se intampla astazi, cand saptamanal semnez zeci de solicitari de schimbari de specialitati, pentru ca isi dau seama ca s-au indreptat spre o specialitate care nu este ceea ce-si doresc”, a adaugat ministrul, mentionand ca rezidentii vor avea si posibilitatea de a obtine dreptul de practica pentru anumite module.

 

rezidentiatLa randul sau, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medicul Cristian Busoi, a precizat ca anul acesta, bugetul alocat serviciilor de sanatate a fost de circa cinci miliarde de euro, insemnand cea mai mare suma din istoria sistemului medical de dupa 1990. A recunoscut insa ca pentru ca sistemul sa functioneze normal este nevoie de mai multi bani, dar si de o cheltuire mai judicioasa a lor. Busoi a apreciat insa ca pacientii romani nu au avut sansa de a avea acces la un nou medicament foarte bun, pentru ca Agentia Nationala a Medicamentului „nu a reusit sa ia niste aprobari strict formale”, in conditiile in care Romania a fost aleasa, alaturi de SUA, Israel si alte state importante, in studii multinationale.

Totodata, ministrul Sanatatii a declarat ca intentioneaza sa treaca studiile clinice de la activitatea de cercetare, in cea comerciala, pentru a aduce bani in sistem. „Romania inregistreaza legal studii clinice cam la jumatate din cele cat are inregistrate Bulgaria si Ungaria. La o populatie net superioara numeric. Asta inseamna ca ele nu se fac inregistrate legal, la suprafata. Si vrem sa introducem Academia de Stiinte Medicale in organizarea si coordonarea lor, ca pana la urma este o activitate importanta, sa o scoatem din cea de cercetare si s-o introducem ca activitate in partea comerciala”, a precizat ministrul, aratand ca „studiul clinic este un act de vanzare-cumparare de inteligenta” care, evident, trebuie taxat cu TVA, care sa ramana la dispozitia Ministerului Sanatatii. „Ungaria are studii clinice anuale la circa un miliard de euro. Romania ar putea sa aiba cu mult mai mult. Puneti 24% TVA si vedeti ce bani se pot aduce in sistem numai de aici. Si pe care sa-i lasam la dispozitia sistemului. (…) Deci este o alta sursa la care ne gandim si care se poate realiza”,  a mai spus ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*