INTERVIURILE SB: Scoala parintilor, o necesitate pentru sanatatea viitoarelor generatii

8 august 2013 | 4 comentarii |

25 la suta dintre femeile care au nascut in Maternitatea Buzau sunt minore, dar Buzaului ii lipseste acut o scoala a parintilor asa cum marile centre universitare ori marile orase detin.

 

Daniela Baciu - as. sefa Maternitate Buzau

Daniela Baciu – as. sefa Maternitate Buzau

Dana Baciu este asistenta sefa a Sectiei de Obstetrica Ginecologie I din Maternitatea Buzau. Exemplul discutat este anul 2011. 500 de mame tinere sub 18 ani au adus pe lume un bebelus in judetul Buzau. Dincolo de acest aspect, pentru orice nereusita personala, oamenii se intorc impotriva cadrelor medicale. Numai ca, in putine situatii, medicii, asistentele si moasele se fac vinovati. Aversiunea sociala impotriva halatelor albe exista, este recunoscuta de ambele parti, insa gandita de doua ori, problema are alte componente. Discutia pleaca de la afrontul social si ajunge la fetele tinere care dovedesc, pe masura ce modernismul isi spune cuvantul, ca nu stiu sa aduca pe lume un copil.

Va oferim un interviu in exclusivitate pentru www.sanatateabuzoiana.ro cu asistenta sefa Dana Baciu, despre care este bine sa stim ca este absolventa a Facultatii de Moase, care glumeste si spune sigura ca „prosopul si sapunul” va fi al ei, doar atunci cand in fata ei se afla cu adevarat o viitoare mama responsabila.

Iar la sfarsit, cateva date statistice pe care le puteti analiza singuri, ca sa aveti o imagine cat mai completa a acestor aspecte de viata.

 

maternitate incubator bebeReporter SB: Exista o aversiune sociala impotriva halatelor albe…

As. sefa Dana Baciu: Din cauza unor situatii conflictuale dintre partea medicala si societate, pacientii considera suta la suta vina cadrelor medicale in toate lipsurilor care sunt la nivelul sistemului sanitar.

Rep.SB: De unde sa plecam? Unde este vina?

As. sefa D.B.: Lipsa informatiilor, nivelul social scazut, lipsa monitorizarii indeaproape a unei sarcini de la debut si pana la final ne pune in fata faptului implinit. Rolul moaselor si al asistentelor de obstetrica ginecologie  si al medicilor de familie era,in trecut, important. In permanenta era comunicare cu pacientele si cu rudele acestora. Stiau oamenii ce ii asteapta la finalul celor noua luni de sarcina si cum decurg lucrurile. Noi, in spital, ne trezim acum, doar cu finalul. Pregatirea exista doar la pacientele cu nivel social crescut. Trebuie luat in calcul si aspectul debutului vietii sexuale la varste destul de fragede. Noi avem aici, in Maternitate, foarte multe mamici minore.

 

consult_gravidaRep. SB: O recenta statistica la nivel european pozitioneaza Romania pe primul loc la numarul de mame minore. Varsta mamelor minore coboara sub 12 ani. In zona noastra care este situatia?

As. sefa D.B.: Pot sa va spun statistica pe 2011: din 2700 de nasteri, 500 au fost cu varste de la 15 pana la 18 ani. Au fost si una sau doua mame cu varste foarte mici, probabil in jur de 12 ani. Unele se intampla sa nasca si acasa. Intotdeauna insa, nasterile la domiciliu sunt aduse, ulterior, in Maternitate, unde mamele sunt monitorizate, supravegheate si consiliate, iar bebelusii evaluati si ingrijiti. Nasterile la varste foarte tinere se intampla, insa din lipsa de educatie. Tot lipsa de educatie de ingrijire si supraveghere medicala in timpul sarcinii, mai ales daca gravida are anumite afectiuni preexistente, sunt si cauzele celor mai multe „tragedii” la nastere sau dupa venirea bebelusului pe lume.

 

Rep. SB: Spuneti ca odinioara, moasele existau in fiecare comunitate. Acum, moasele unde sunt?

As. sefa D.B: Cu tristete, spunem noi, cei care lucram in maternitate, ca  in momentul de fata, la dispensarele medicale si in teritoriu nu mai exista moase, asa cum nu mai sunt nici asistente medicale specializate in pediatrie, desi rolul acestora a fost dintotdeauna unul extrem de important.  Fiecare ravida era luata in evidenta, consultata periodic, evaluata si consiliata, pregatita sa devina mama, iar dupa nastere, consilierea era continuata impreuna cu asistenta pediatra, care mergea la domiciliul copilului la inceput, zilnic, iar dupa aceea, periodic. S-au pierdut, mai ales la nivel rural, aceste specialitati. Sub nicio forma nu exista asistente de obstetrica sau moase in sate. Cel putin la nivelul judetului Buzau, cele cu studii superioare suntem in numar restrans si toate activam in institutia de stat.

 

Dana Baciu, Zoica Radu - moase Maternitate

Dana Baciu, Zoica Radu – moase Maternitate

Rep. SB: De unde s-ar putea incepe cu refacerea imaginii pozitive a halatelor albe?

As. sefa D.B.: Si dinspre noi, pot sa spun ca se poate incepe. Din cauza acestor conjuncturi sociale extrem de stresante si noi, de multe ori, nu mai suntem atat de comunicative, atat de linistite ca sa fim un „pansament” pentru viitoarea mamica. Timpul nu ne mai permite sa avem unele discutii prealabile. Se poate reveni insa la acest lucru, prin educatie sanitara si prin infiintarea unei scoli a parintilor, care exista in acest moment la nivelul marilor orase. Trebuie sa reapara specialitatea noastra, iar gravida chiar trebuie urmarita de specialist,  noua luni de zile, astfel incat atat viitoarea mama sa nu se confrunte cu niciun risc sau daca apare unul, sa fie depistat si rezolvat in timp util, iar bebelusul care vine pe lume sa fie unul sanatos, sa fie intr-adevar o bucurie pentru familie si, mai tarziu, pentru societate.

 

Rep. SB : Pe acest fond social decompensat, sa spunem, au aparut noi afectiuni ale gravidei si fatului?

As. sefa D.B.: In mod normal, cea mai mare bucurie a unui cuplu este atunci cand medicul le da viitorilor parinti vestea cea mare, ca vor avea un copil. Numai ca, in contextul economic si social actual, sunt multe viitoare mamici care nu au nicio sursa de venit si se ingrijoreaza in ceea ce priveste asistenta medicala si cum se vor descurca in momentul in care vor aduce pe lume un copil. In acest context, sunt afectiuni si au aparut destul de multe malformatii congenitale, cele mai multe din cauza alimentatiei precare a gravidei si a statutului sau social, a partenerilor si debutului vietii sexuale care influenteaza viata sociala si intima. Acestea toate afecteaza viitoarea gravida si viitorul copil. Mai este de luat in seama si lipsa asigurarii medicale la multe dintre gravide. Daca femeia nu are venituri si deci, dovada de asigurat, nu poate beneficia de gratuitati decat dupa ce apare sarcina, deci, pe perioada celor noua luni, desi perioada de pregatire pentru sarcina este extrem de importanta. In lauzie, de asemenea beneficiaza de gratuitate, la nivelul de baza al serviciilor. Ar trebui sa nu existe cuvantul gratuitate…

 

3. test de sarcinaRep. SB: Am vorbit despre tinerele fete care nasc la varste foarte mici, dar avem si femei care nasc la varste mai mari?

As. sefa D.B.: Da, avem si femei care nasc prima data la 38 sau 40  de ani, mai rar mai tarziu… Avem, de asemenea, campioane la rezistenta, ca sa spun asa, care au multe nasteri. Sapte, chiar 11. Sunt, de obicei, femeile care sunt influentate religios. Acestea nu sunt adeptele intreruperilor de sarcini si aduc pe lume „atatia copii cati da Dumnezeu”.

In concluzie, revin la pledoaria pentru existenta unei scoli a parintilor, a carei lipsa se vede si din numarul foarte mare de boli si de cota ridicata a mortalitatii infantile cu care Romania se plaseaza pe rusinoase locuri fruntase in Europa. Sanatatea viitoarelor generatii si, in consecinta, evolutia socio-economica depinde foarte mult de asta.

 

bebelusiCu 8.500 de mame minore, Romania este campioana europeana in domeniu. Potrivit statisticilor realizate chiar de catre europeni, la 1000 de mame, tara noastra are 43 de fete sub 18 ani care aduc pe lume un bebelus. Mamele minore au risc crescut de avort, dar daca ajungsa nasca un copil, putine sunt fetele care reusesc sa-l si pastreze in familie si, mai apoi, sa se si integreze social. Potrivit legii, mamele minore au doua sanse: sa ajunga intr-un centru maternal unde specialistii sociali au grija si de mama si de prunc, iar a doua, daca parintii mamei dau declaratie ca-si iau in responsabilitate cele doua vieti, atunci tanara mama revine in familia sa.

In ambele situatii, atat mama, cat si parintii ei au parte de consiliere. Dupa consiliere, mamele minore din centrul maternal, in 80 la suta dintre cazuri, sunt primite de familie, acasa.

Prejudecata, lipsa banilor si a sansei de angajare, plus lipsa sansei de a reveni la scoala fac victime si victime colaterale.

 

bebelusIn judetul Buzau, la sfarsitul anului trecut erau, potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica, 3.598 de copii nascuti vii, ceea ce inseamna o rata a natalitatii de 7,5 nascuti vii la 1.000 locuitori, comparativ cu anul 2011 cand s-au inregistrat  3.697 nascuti vii si o rata a natalitatii de 7,7. Scaderea natalitatii s-a produs in mediul rural, de la 7.4 ‰  in anul 2011 la 7,0 ‰ in anul 2012.

In ceea ce priveste mortalitatea infantila, indicator sintetic al starii de sanatate al unei populatii, ca si al gradului de civilizatie al unei colectivitati, in anul 2012 s-au inregistrat 8,6 decese la varste cuprinse intre 0-1 an la 1.000 nascuti vii (31 decese 0-1 an), comparativ cu anul 2011 cand au fost 8,9 decese 0-1 an la 1.000 nascuti vii ( 33 decese 0-1 an).

Totodata, mortinatalitatea a inregistrat un nivel de 5.3‰ (19 nascuti morti), mai scazut fata de anul 2011: 5.9‰  (22 nascuti morti), iar mortalitatea perinatala (in primele 4 saptamani dupa nastere) a inregistrat un nivel de 4,7‰ (17 cazuri) mai crescuta fata de anul 2011 cand a fost de 4,3‰ ( 16 cazuri).

Tot in 2012, numarul intreruperilor de sarcina inregistrate din cauze medicale a fost de 1.260, fata de 2011 cand au 1.528 de intreruperi de sarcina, iar numarul avorturilor spontane a fost de 797, fata de 2011 cand au fost 833 avorturi. In ultimii doi ani nu s-au mai inregistrat, insa, avorturi la cerere.


Categorii: Interviu, Reportaj

Comentarii (4)

 1. ionescu maria spune:

  Ma bucur sa vad astfel de articole, insa as dori sa fac o precizare: am nascut in maternitatea Buzau, insa nu am primit niciun fel de sfat sau consiliere din partea colegelor dnei, de la sectia neonatologie. Ba chiar am fost dispretuita cand am vrut sa remarc anumite aspecte ce lasa de dorit din partea cadrelor medicale, atunci cand consulta nou nascutii: copii sunt tinuti dezbracati minute intregi inainte sa apara doctorul la el (se trimite o asistenta inainte de a ajunge doctorul la salon, ce anunta mamele sa dezbrace copiii), se consulta toti copiii cu aceeasi manunsa chirurgicala, sunt tinuti in curent cu usi si geamuri deschise, se pun la incubator sau la lampa cu ultraviolete preferential (in functie de bacsis), etc.
  Nu exista o ura impotriva halatelor albe, ci o repulsie fata de asteptarea lor de a fi motivati financiar.

 2. Baciu Daniela spune:

  Multumim redactiei Sanatatea Buzoiana ptr.atentia acordata unei profesii cu dubla responsabilitate binom “mama-fat”,prin astfel de articole aducem un semnal ptr.viitoarele generatii si importanta actului medical privind sanatatea mentala a viitorilor copii, a educatiei sanitare in scoli.

 3. Dana Jantea spune:

  Felicitari pentru interviu! Dar sa stiti ca ne pasa! In Buzau exista educatori prenatali certificate LAMAZE INTERNATIONAL! printer ei ma aflu si eu, si priatena mea Erika Macelaru… SI organizam si cursuri!!! Mai timid, dar cu success! SI CHIAR DACA FACEM PARTE DIN SISTEM nu am ezitat sa ne perfectionam, si sa impartasim cunostintele noastre celor care au nevoie de ele! Deci existam si ne pasa!

 4. Psih. Gabriel Pascu spune:

  Articol foarte bine gandit si de actualitate. Este imperios necesar infiintarea scolilor pentru parinti. Conform cercetarilor siintifice din ultimii 40 de ani educatia copiilor incepe inaintea nasterii lor propriuzise, iar parintii ar trebui consiliati inaintea debutului sarcinii. Factorii teratogeni, fizici si mai ales psihici pot influenta in mod fatal viitorul copiilor. Responsabilitatea acestei educatii implica toti factorii ce tin de sanatatea publica, iar sanatatea generatiilor viitoare incepe prin educatia parintilor in primul rand. De asemeni, cadrele medicale din jurul maternitatii ca institutie publica trebuiesc si ele puse in tema constant cu ultimele descoperiri stiintifice din domeniul pre si perinatal. Medicul obstetrician Frederic Leboyer vorbeste de 4o de ani despre nasterea fara violenta. Cati cunosc? Putini, iar masurile in acest sens sunt si mai putine din pacate. Societatea in care traim azi evolueaza constant si practica maternitatii trebuie sa tina cont de aceasta, altminteri vom privi in continuare neputinciosi la inmultirea cazurilor de cancer, autism, retard mental si alte asemenea morbiditati care apar la copii. Parentingul este sansa sanatatii societatii viitoare.

Adaugati un comentariu


 

*