Investigatii cu capsule endoscopice la Spitalul Colentina

Sistemul de investigare medicala a fost donat spitalului de catre chinezi, fiind eficient in special in diagnosticarea unor afectiuni ale tubului digestiv.

 

Spitalul Colentina

Spitalul Colentina

La jumatatea acestei saptamani, intre medicii de la Spitalul Colentina si un grup de specialisti chinezi, a fost semnat un contract de colaborare avand ca obiect implementarea unei noi tehnici de investigare endoscopica ce urmeaza a fi testata in cadrul unitatii medicale. Noua tehnica presupune inlocuirea endoscopiei clasice cu una moderna, ce presupune simpla inghitire a unei capsule de marimea unei pastile, dar dotata cu o sursa de iluminare, o camera de filmat si o baterie, care ii vor permite sa filmeze din interior intregul tub digestiv al pacientului, pentru ca apoi sa fie eliminata pe cale naturala. Tehnica realizata de specialistii chinezi a fost pusa gratuit la dispozitie de catre acestia, urmand ca medicii chirurgi de la Colentina sa realizeze studi in privinta eficientei acesteia.

 

capsula endoscopicaContractul intre cele doua parti a fost semnat miercuri, ocazie cu care noua tehnologie a fost prezentata in cadrul unei conferinte de presa. Cel care a facut prezentarea a fost medicul  Bogdan Mastalier, seful Clinicii de Chirurgie a spitalului bucurestean. Acesta a precizat ca folosirea capsulei endoscopice va fi foarte utila pentru diagnosticarea anumitor afectiuni ale tubului digestiv, in principal ale intestinului subtire, de tipul sangerarilor oculte a bolilor inflamatorii, cum ar fi  boala Crohn si chiar a tumorilor aparute  pe intestinul subtire.

Noua tehnica de investigatie nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate, motiv pentru care pacientii vor trebui sa plateasca pentru a fi investigati cu ajutorul acestei capsule, insa medicul a precizat ca preturile vor fi unele competitive. Pentru inceput, spitalul Colentina a primit zece capsule endoscopice, de care primii pacienti investigati vor beneficia gratuit, urmand ca apoi sa se perceapa taxe.

 

endoscopieNoul instrument de diagnosticare endiscopica are un diametru de aproximativ 11 milimetri si o greutate de 3-4 grame, putand fi usor confundata cu un comprimat obisnuit, de antibiotice sau  vitamine. Este dotata cu o camera video minuscula care inregistreaza imagini din tractul digestiv, o sursa de iluminare si o baterie si se inghite cu apa,  la fel ca orice medicament.

„Dupa inghitire, trece mai jos de stomac, in aproximativ o jumatate de ora, iar prin intregul intestin subtire, in aproximativ 4-5 ore, fiind apoi eliminata prin scaun. In timp ce capsula circula prin tubul digestiv, camera inregistreaza mii de imagini, cu 2-7 cadre pe secunda, care sunt mai apoi transmise wireless printr-un receiver care se afla intr-o vesta sau centura pe care o poarta pacientul”, a explicat medicul Bogdan Mastalier modul in care actioneaza noua tehnica. Camera filmeaza continutul esofagului, stomacului, intestinului subtire si colonului, pe o durata de minimum zece ore, iar  dupa ce inregistrarea s-a incheiat, imaginile stocate sunt preluate cu ajutorul unui soft specializat pe un computer, medicul specialist putand analiza si interpreta imaginile inregistrate.

 


Categorii: Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*