Medicul Iancu Mocanu, lasat liber de instanta

25 septembrie 2013 | 2 comentarii |

Tribunalul Militar a respins propuerea procurorilor DNA de arestare pentru 29 de zile a medicului. A decis insa ca medicul militar acuzat de mita are interdictie de a parasi localitate.Procurorii au declarat recurs la Curtea de Apel Militara.

 

Dr. Iancu Mocanu (susa: site-ul clinicii)

Dr. Iancu Mocanu (susa: site-ul clinicii)

A acoperit de rusine intregul corp medical de elita din care face parte, fiind prins in flagrant cu o mita de 2000 de euro si in birou cu alte sume importante, dar nu a negat nicio clipa ca primeste bani din partea pacientilor pe care ii ingrijeste si a apartinatorilor acestora, sustinand chiar ca din salariu nu si-ar putea permite sa traiasca la standardul pe care il impune pozitia profesionala si sociala pe care o are.

Colonelul doctor  Iancu Mocanu, seful sectiei Chirurgie Cardiovasculara II de la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Candea”, prins in flagrant in timp ce lua mita 2.000 de euro de la rudele unui pacient cu o grava afectiune cardiaca, a ramas in libertate. Judecatorii de la Tribunalul Militar Bucuresti au decis, aseara, respingerea propunerii de arestare preventiva solicitata de procurorii DNA, stabilind doar ca dr. Iancu Mocanu are interdictie de a parasi localitatea.

Medicul a plecat acasa, de la Tribunal, dar procurorii sustin in continuare ca este necesara arestarea acestuia, asa ca au declarat recurs la Curtea Militara de Apel Bucuresti

Col. dr. Iancu Mocanu a fost retinut de procurorii militari de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) dupa ce a fost prins in flagrant, luni, primind  2.000 de euro de la cumnata unui pacient (denuntatoarea), in urma unei interventii chirurgicale pe cord deschis. Intrebat de procurorii DNA daca detine asupra sa detine vreo suma de bani solicitandu-i-se sa specifice si provenienta acesteia, dr. Iancu mocanu a spus ca are in buzunarul halatului 2000 de euro, primiti de la rudele unui pacient internat anterior si care in aceeasi zi fusese operat, suma urmand a fi impartita cu intreaga echipa.

 

Imediat dupa realizarea flagrantului, procurorii i-au solicitat medicului sa declare daca mai detine si alte valori sau sume de bani, iar acesta le-a pus la dispozitie o borseta din piele, de culoare neagra, in care a declarat ca detine mai multe sume de bani – atentii din partea apartinatorilor  bolnavilor pe care i-a operat in ultimele 30 de zile.

Procurorii au descoperit, astfel, Procedand la identificarea sumelor de bani aflate in interiorul a trei plicuri de culoare alb din borseta mentionata, s-au stabilit urmatoarele: Intr-unul din plicuri erau 500 de lei – restul de la o mita de 4.000 de lei, pe care medicul a recunoscut ca a primit-o in cursul saptamanii anterioare, suma pe care ar fi impartit-o insa cu intreaga echipa medicala.

In alt plic a fost identificata suma de 6.700 lei, despre care inculpatul a aratat ca a primit-o de la sotia unui pacient „drept multumire pentru actul medical al intregii echipe” dupa ce acesta a fost operat, in urma cu circa trei saptamani, suma totala primita fiind de 7.000 lei, din care a cheltuit 300 de lei, pe care o pastra pentru a o restitui in eventualitatea unui deces.

Intr-un alt plic s-a gasit suma de 6.200 de lei, pe care medicul a spus ca i-a primit de la mai multi pacienti in ultima, dupa cum sustin procurorii DNA, in motivatia propunerii de arestare.

In aceeasi borseta se afla si un portmoneu in care a fost identificata suma de 650 lei, despre care medicul a declarat ca sunt bani de buzunar, care provin din salariu.

Intr-un alt plic, aflat intr-un dulap, medicul avea 3100 lei, pe care a spus ca i-a primit in urma cu o saptamana de la fiica unei paciente asupra careia a incercat sa faca o interventie chirurgicala pe cord, insa interventia nu s-a putut realiza datorita patologiei asociata a pacientei (spondilita ankilopoetica), asa ca pastra banii pentru a-i inapoia familiei, care locuia in Constanta.

 

Dialogul ambiental dintre ruda pacientului care a formulat denuntul  si medicul chirurg cardiolog Iancu Mocanu:

Iancu Mocanu: Da, doamna!

Denuntatoare: Intra acum in operatie, domnu’ doctor. Avem niste emotii… Ramane dupa operatie, cum am stabilit sa…?

Iancu Mocanu: Ce? Da, ne vedem aici la pranz, da?

Denuntatoare: Dupa? La pranz, da?

Iancu Mocanu: Da, da.

***

Denuntatoare:  I s-a facut rau si a… Domnu’ doctor, exact cum am discutat cu dumneavoastra, cum am stabilit…

Iancu Mocanu: Asta e, ce sa facem!

Denuntatoare:  Cum mi-ati spus, uitati, dumneavoastra, va rog mult de tot, uitati banii, doua mii de euro!

***

Iancu Mocanu: Are un defect…

Denuntatoare:  Si va rog mult de tot, cu domnu’ anestezist eu n-am stat de vorba!

Iancu Mocanu: Uite, e aicea de fata, o rezolvam, o rezolvam!

Denuntatoare:  Dumneavoastra… dumneavoastra va…!

Iancu Mocanu: Bine, bine, multumim!

Denuntatoare:  Si sa dea Dumnezeu sa fie bine si numai sanatate!

Iancu Mocanu: Doamne ajuta!

Denuntatoare:  Doamne ajuta!

 

Reamintim cititorilor ca marti, 24 septembrie, Seful sectiei Chirurgie Cardiovasculara II de la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Candea”, col. dr. Iancu Mocanu, a fost retinut de Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce a fost prins in flagrant cu 2000 de euro primiti pentru a acorda ingrijiri medicale unui pacient cu grave afectiuni cardiace. Cazul a fost preluat de catre procurori militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, care a solicitat instantei militare arestarea pentru 29 de zile.

 La data de 23 septembrie 2013, inculpatul Mocanu Iancu a primit suma de 2.000 de euro, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante, se mentioneaza in comunicatul DNA.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale rezulta ca „la data de 5 iulie 2013, in calitate de medic militar, avand gradul militar de colonel si functia de sef al Sectiei Chirurgie Cardiovasculara II la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei « Vasile Candea », inculpatul Mocanu Iancu a pretins unui denuntator suma de 2.000 euro, pentru a indeplini un act referitor la indatoririle sale de serviciu, respectiv internarea si investigarea medicala in scopul efectuarii interventiei chirurgicale asupra unui pacient (aflat in relatie de afinitate cu denuntatorul) diagnosticat cu o grava afectiune cardiaca, la unitatea spitaliceasca mentionata”.

 


Categorii: Ancheta, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Florin Mocanu spune:

    Mda… campioana actiunilor de manipulare TV din ultima vreme (fata de proiectul Rosia Montana), a inceput aseara o noua campanie de manipulare in favoarea medicilor spagari, incercand sa insinueze pe fata ideea ca medicii buni si foarte buni au ramas foarte putini in Romania, sunt de neinlocuit si deci spaga li se cuvine in mod automat… Le-au adus pentru asta in platou pe actrita Florina Cercel, operata acum 3 ani pe cord deschis de unul dintre acesti medici si pe prezentatoarea Cristina Topescu de la Prima TV. Lamentari gretzoase, miorlaituri, ochi in lacrimi dati peste cap, comentarii strepezite tot tacamul manipularii sentimentale… Apare ideea ca societatea romaneasca e stratificata, compusa din doua categorii de oameni, unii supercompetenti care ar trebui sa fie deasupra legii, sa ramana nejudecati si necondamnati, orice porcarie ar face, si cetatenii de rand care trebuie sa plateasca pentru greseli… Scarbos spectacol…

  2. Andrei spune:

    Omul sata e o valoare! Totul e o inscenare mizerabila! Sau invidia colegilor….

Adaugati un comentariu


 

*