Sistemul public de sanatate trebuie sa respecte regulile concurentei

25 septembrie 2013 | 0 comentarii |

In timp ce medicii continua protestele in strada, o renumita firma de avocatura atrage atentia ca numai adaptand legislatia la piata concurentiala se poate obtine o crestere a veniturilor in sistem.

 

spital Imbunatatirea accesului populatiei la servicii medicale de calitate, modificarea legislatiei pentru a permite spitalelor administrate public sa desfasoare activitati generatoare de venituri suplimentare ori transformarea spitalelor in regii autonome sau societati, asa cum a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca ar urma sa se intample prin aprobarea legilor aflate in dezbatere publica, este conditionata de legislatia concurentei. Cel putin asa sustine Radu Ionescu, unul dintre reprezentantii casei de avocatura care a obtinut in instanta anularea unor taxe clawback, atat de disputate intre reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente si Ministerul Sanatatii.

 „Schimbarea este binevenita, insa trebuie avut in vedere ca, in momentul in care spitalele publice desfasoara activitati aducatoare de venituri, ce exced rolului exclusiv social, devin jucatori pe o piata concurentiala si trebuie sa respecte regulile acesteia”, a declarat in cadrul unui eveniment de profil, Radu Ionescu, managing partner al Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

Astfel, chiar in lipsa acestor reforme, este discutabil daca in prezent modul in care este organizat sistemul romanesc de asigurari sociale de sanatate, in special in ceea ce priveste decontarea serviciilor medicale, este compatibil cu principiile pietei unice, a mai punctat Ionescu.

 

Radu Ionescu

Radu Ionescu

In acest moment, statul (generic) este si arbitru si jucator, in acelasi timp. O reforma reala a sistemului ar insemna transformarea sa intr-un veritabil sistem de asigurari sociale de sanatate, in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa se comporte ca un asigurator (prin cresterea responsabilitatii in cheltuirea bugetului, crearea unor mecanisme de verificare si control si audit independent)”, apreciaza avocatul Radu Ionescu.  

El considera, de asemenea, ca deschiderea accesului asiguratorilor privati la piata rezervata acum CNAS, adoptarea unei serii de masuri pentru incurajarea asigurarilor suplimentare de sanatate (precum majorarea deductibilitatii si posibilitatea directionarii unei parti din contributia obligatorie catre asiguratorii privati), organizarea spitalelor publice pe baze concurentiale reale – pentru a putea face fata presiunii dinspre piata serviciilor medicale private si impunerea unor criterii calitative (si nu cantitative) pentru accesul la decontare din fondul asigurarilor sociale de sanatate sunt cateva dintre solutiile suplimentare propuse public de Casa de Avocatura Ionescu si Sava pentru reformarea, in conditii concurentiale corecte, a sistemului public de sanatate din Romania.

Casa de Avocatura Ionescu si Sava a fost recent desemnata de publicatia britanica Acquision International „Firma Anului 2013 in Dreptul Concurentei”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*