Japonezii vor optimiza spitalul Coltea din punct de vedere seismic

Aceasta va fi prima unitate medicala inclusa intr-un proiect-pilot care urmeaza a se derula la nivelul tuturor sapitalelor care se afla in administrarea Primariei Capitalei.

 

operatie colteaCutremurul puternic produs saptamana trecuta in Italia a readus, inveitabil, in prim-plan discutiile legate de gradul in care autoritatile romane si cladirile mai vechi sunt pregatite sa faca fata unui eveniment similar. O mare problema in acest sens o reprezinta spitalele, mai ales cele care isi desfasoara activitatea in cladiri vechi, asa cum este si cazul spitalului Coltea din Capitala. In conditiile producerii unui seism de mare magnitudine, pe langa masurile de siguranta pentru pacienti si personalul medical, se pune si problema asigurarii bunei functionari si a securitatii aparaturii medicale. Dispozitive de zeci sau chiar sute de mii de euro pot fi distruse intr-o clipa intr-o astfel de situatie, insa astfel de incidente pot fi prevenite daca sunt luate anumite masuri de asigurare a protectiei acestora.

Acest aspect tine de optimizarea unitatilor medicale din punct de vedere seismic, iar acest subiect a constituit tema unei intalniri desfasurata zilele trecute intre primarul general al Capitalei, primarii celor sase sectoare si secretarul de stat Raed Arafat, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si ISU Bucuresti – Ilfov.

 

sala de operatie colteaCu aceasta ocazie s-a ajuns la un acord privind demararea unui proiect-pilot care urmeaza a se desfasura la nivelul tuturor spitalelor din Capitala aflate in administrarea Municipalitatii, proiect ce isi propune optimizarea acestor unitati medicale din punct de vedere seismic.

Se va apela, in acest scop, la sprijinul unor specialisti japonezi, care au o vasta experienta, tinand cont ca Japonia este una dintre tarile in care activitatea seismica se manifesta cel mai intens. Intr-un comunicat remis la finalul intalnirii dintre reprezentantii administratiei locale si cei ai IGSU, impreuna cu secretarul de stat Raed Arafat, se arata ca in cazul producerii unui seism trebuie luate toate masurile astfel incat nu doar cladirea in sine sa fie functionala, ci si aparatura medicala.

Autoritatile sustin ca modelul care va fi implementat nu este unul foarte costisitor si a fost adoptat cu succes in multe spitale din Statele Unite.

 

Spitalul ColteaAstfel, s-a luat deja legatura cu ambasadorul Japoniei la Bucuresti, iar in perioada urmatoare urmeaza sa soseasca in Romania o echipa de experti japonezi, iar prima unitate medicala care va fi inclusa in acest proiect-pilot va fi spitalul Coltea. Unitatea medicala a fost de curand reabilitata si modernizata, iar optimizarea din punct de vedere seismic pentru asigurarea aparaturii medicale va veni in completarea acestor lucrari.

In plus, alegerea acestui spital pentru a fi inclus in proiect este motivata si de faptul ca vorbim despre primul spital din Bucuresti, infiintat la data de 14 septembrie 1704, la initiativa spatarului Mihai Cantacuzino. Initial, a functionat in incinta unei manastiri, iar in cladirea in care exista si astazi, functioneaza din anul 1887.

 


Adaugati un comentariu


 

*