„La Multi Ani” celor ce poarta numele Sf. Vasile!

1 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Aproape 600.000 de romani isi sarbatoresc astazi, ziua numelui. Sanatatea Buzoiana va doreste ca Sfatul al carui nume il purtati sa va ocrotesca in fiecare zi, sa va aduca multa sanatate, noroc, liniste si pace sufleteasc, impliniri si numai bucurii!

 

Romanii petrec la cumpana dintre ani cu veselie, iar petrecerea continua si in prima zi din an, cand se sarbatoreste Sfantul Vasile, aparatorul cretinilor si „pazitorul de duhuri rele” …

593.906 de romani isi sarbatoresc ziua onomastica astazi, purtand numele Vasile sau unul dintre derivatele acestuia. Cei mai multi dintre cei care astazi sunt „sfinti” sunt barbati. Potrivit datelor furnizate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, 505.906 de barbati si 88.000 de femei poarta numele Sfantului considerat aparatorul crestinismului si „pazitorul de rele”.

Majoritatea barbatilor sarbatoriti astazi se numesc Vasile – 484.541, alti 20.228 au fost botezati Vasilica si doar 229 se numesc Silica, iar alti 80 poarta numele Vasi.

Dintre femeile romance care astazi isi sarbatoresc ziua onomastica,  84.606 se numesc Vasilica, 1.890 dintre ele poarta numele Vasilca, alte 557 au fost botezate Vasila, iar alte 947 se numesc Sica.

Sfantul Vasile este perceput de unii drept primul petrecaret, in timp ce altii considera numele lui drept numele de botez al lui Iisus Hristos. Cu totii sunt insa de acord ca este „aparatorul crestinismului” si il recunosc drept „pazitorul de rele”.

 

Sfantul Vasile cel Mare a trait intre anii 330-379, in vremea imparatului Constantin, care la randul lui a devenit sfant, pana in zilele imparatului Valens, cel cazut in ratacirea lui Arie.

Mare iubitor de invatatura, Sfantul Vasilie si-a imbogatit mintea cercetand, rand pe rand, scolile din orasul sau Cezareea, Bizant, si Atena unde era cea mai inalta scoala din timpul sau.

A fost inaltat la scaunul de Arhiepiscop al Cezareei in anul 370. A dus o lupta apriga, cu scrisul si cuvantul, luminand crestinatatea si aparand dogma Sfintei Treimi, chiar daca prin asta si-a atras mania imparatului Valens si a suferit multe prigoniri din partea acestuia.

Sfantul Vasilie este cel dintai ierarh care a intemeiat, pe langa Biserica, azile si spitale, in ajutorul celor saraci si neputinciosi, indemnand pe cei insatariti sa foloseasca avutiile lor, ajutand pe cei nevoiasi si lipsiti.

La numai 50 de ani, in ziua de 1 ianuarie, Sfantul a „plecat” la Domnul, dar cei zece ani petrecuti ca episcop si mai ales marea lui intelepciune au fost deajuns pentru a ramane in istoria crestinismului cu numele de Sfantul Vasile cel Mare.

 

1 ianuarie, prima zi dupa trecerea cumpenei dintre ani, este considerata o zi fasta prin excelenta, ea deschizand drumul catre un  nou interval de timp in care omul are in fata obiective, dorinte, proiecte si mai ales sperante, dar si momentul in care intreaga natura isi incepe pregatirile pentru „renasterea” din primavara, cand o mare parte a vietii colective de peste an depinde de recoltele care se vor face.

 

In traditia populara se spune ca asa cum este musafirul din ziua de Sfantul Vasile, bogat ori sarac, asa va fi omul tot anul. Totodata, in ziua de Anul Nou, trebuie sa se arunce prin casa spice de grau, iar seara, acestea sa fie stranse, pentru a fi din nou aruncate prin camin in ziua de Sfantul Ioan. Dupa aceea, se face un manunchi din spice si se pun la pastrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Tot in ziua de Sfantul Vasile se spune ca este bine sa bei mult vin, existand credinta ca atat sange va avea omul in obraz in timpul anului, cat vin va bea in aceasta zi. Tot de Sfantul Vasile, femeile beau si joaca fusul si furca, pentru a creste canepa peste an.

In ziua de Anul Nou, copiii umbla cu Sorcova din casa in casa, in special pe la cunoscuti. Sorcova este un substitut al divinitatii fitomorfe, invocata de copii pentru a aduce oamenilor sorcoviti viata lunga, sanatate si prosperitate.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*