La multi ani Romania! La multi ani romani! Sa fiti sanatosi!

1 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Evenimentele care au marcat Buzaul cu prilejul Zilei Nationale au fost dominate de oprirea Trenului Regal in Gara Buzau si intampinarea Familiei Regale de aproximativ o mie de buzoieni  care si-au exprimat respectul fata de Coroana si Monarhie.

 

autoritati-1dec.Ziua Nationala din acest an a fost, parca, diferita de toate celelalte traite in ultimii ani de buzoieni. In ciuda frigului, dar parca insanatositi in „cuget si simtire”, purificati de zapada cazuta generos in ultimele zile, buzoienii au iesit pe strazi, cu mic cu mare, inca de dimineata, sa sarbatoreasca Ziua Romaniei.

Aproximativ 4.000 de buzoieni au flancat Bulevardul Nicolae Balcescu cu steaguri tricolore in maini, iar peste 500 de militari din Buzau, Vrancea si Braila si peste 50 de vehicule din dotarea Armatei, Pompierilor, Politiei si Jandarmeriei au luat parte la parada organizata de autoritatile locale cu prilejul Zilei Nationale.

 

1Dec.7Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului National, urmat de un ceremonialul militar si religios si de obisnuitele depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor din parcul din apropierea Prefecturii, la care au asistat oficialitati locale si militare, politicieni, veterani de razboi, buzoieni obisnuiti si multi, foarte multi copii.

Un exercitiu de indemanare in manuirea armei, executat pentru prima data de militari din Garnizoana Buzau a fost prezentat in preambulul onorului pe care l-au dat, rand pe rand, militarii, trupele speciale, autospecialele cu cele mai noi echipamente de lupta prezente in teatrele de operatiuni, politisti, pompieri, paramedici SMURD.

 

fasoleCJ3Dupa parada, buzoienii au fost invitati in Parcul Crang, unde Consiliul Judetean a pregatit 3.000 de meniuri festive continand fasole cu ciolan sau mancare de post, vin fiert, ceai si placinta cu branza sau cu mere.

Fata de alti ani, buzoienii nu s-au mai inghesuit sa primeasca meniul specific Zilei Nationale, dar au apreciat vinul fiert, fasolea cu ciolan si placintele.

Tot in Crang a avut loc un spectacol organizat de Centrul de Cultura si Arta la care, alaturi de artisti buzoieni a evoluat si celebrul rapsod Grigore Lese.

Bugetul alocat de Consiliul Judetean Buzau pentru festivitatile de 1 Decembrie s-a ridicat la 350.000 de lei.

GELERIE FOTO:

 

Principesa coboara din trebul regal Cel mai impresionant moment al Zilei Nationale la Buzau a fost, fara doar si poate, prilejuit de popasul facut de reprezentantii Casei Regale a Romaniei. Apro­ximativ 1.000 de buzoieni, de la copii mici pana la veterani vizibil emotionati, au dorit sa-si exprime respectul fata de Casa Regala a Romaniei si si-au dorit sa vada cum arata „in carne si oase” descendentii Monarhiei.

Principesa Mostenitoare a Romaniei, Margareta, alaturi de Principele Radu si Principele Nicolae au fost primiti pe covorul rosu, in Gara Buzau. Copii imbracati in costume populare, alaturi de presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, primarul Buzaului, Constantin Boscodeala si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici i-au intampinat cu paine si sare, iar Principesei Margareta i-au oferit un buchet de flori in culorile nationale.

Imnul Romaniei si Imnul Casei Regale au rasunat la difuzoarele garii pe toata durata sederii pe peron a urmasilor Regelui Mihai.

 

Principesa Margareta si Principele RaduBuzoienii au tinut in maini fotografii cu chipul Majestatii Sale Mihai I, au fluturat steaguri tricolore si au oferit flori Principesei Margareta, dorind sa-si arate astfel respectul fata de modul in care Casa Regala a reusit sa se tina la distanta de politica autohtona bolnava si sa-si pastreze demnitatea fata de valorile reale ale romanismului. Altetele Regale si-au facut loc cu greu prin multime, pentru a-i saluta pe cei veniti sa intampine Trenul Regal.  Le-au urat buzoienilor „La multi ani”, cu ocazia fiecarei strangeri de mana.

Dupa 15 minute, reprezentantii Casei Regale au urcat in vagonul sufragerie de unde si-au luat ramas bun in uralele si aplauzele buzoienilor, continuandu-si drumul catre Ramnicu Sarat si Focsani (locul unde a fost consfintita Mica Unire).

 

Principesa-Margareta-Principele-Radu-foto-Toma-TeodorPrincipesa Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae au efectuat o calatorie simbolica, in semn de omagiu fata de Suveranii Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria ai Romaniei. Trenul Regal a trecut, cu aceasta ocazie, prin cinci judete, popsind pentru cateva minute in garile din Sinaia, Ploiesti, Buzau, Ramnicu-Sarat si Focsani, unde mii de romani i-au intampinat, aratandu-si respectul fata de Monarhie.

Potrivit programului manifestarilor, prezentat de Palatul Elisabeta, trenul regal a plecat din Gara Baneasa spre Sinaia, sambata, 29 noiembrie, avandu-i ca invitati pe arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana, impreuna cu sotul ei, baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen.

Tot sambata, Principesa Margareta si Principele Radu l-au reprezentat pe Regele Mihai I la Ceremonia anuala data de Casa Regala in onoarea Corpului Diplomatic, iar cu acest prilej, mesajul Regelui Mihai I al Romaniei a fost citit de Principesa Margareta si Principele Radu in limbile engleza, franceza, germana, spaniola, araba si ceha.

 

Ttrenregal-BZ-9Trenul Regal a plecat din Gara Sinaia, unde a putut fi vizitat de romanii care si-au dorit acest lucru, pe 1 decembrie, la ora 0,08. Tot de Ziua Nationala, trenul revine la Baneasa, dupa opririle din garile Ploiesti Sud, Buzau, Ramnicu Sarat si Focsani.

Pe durata calatoriei, Principesa Margareta,  Principele Radu si Principele Nicolae au primit in sufrageria Trenului Regal membri ai Corpului Diplomatic, personalitati ale vietii publice, precum si un numar de varstnici si copii, beneficiari ai programelor derulate de Fundatia „Principesa Margareta a Romaniei”.

Trenul Regal a fost construit in 1928, la dorinta Regelui Ferdinand I, ramas in istorie ca Ferdinand Intregitorul, Regele Romaniei Mari.

In ianuarie 1948, Majestatea Sa Regele Mihai, la masa din vagonul salon, a luat ultimul pranz pe teritoriul Romaniei, la plecarea in exil.

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*