La Satu Mare au fost efectuate primele operatii endoscopice oculare din Romania

1 decembrie 2014 | 1 comentariu |

Endoscopul folosit este unul special adaptat interventiilor oculare, avand o grosime de doar un milimetru.

 

operatie endoscopica ocularaSaptamana trecuta a fost consemnata o noua premiera medicala pentru Romania, la Satu Mare fiind efectuate primele operatii endoscopice oculare. Este vorba despre trei interventii chirurgicale efectuate la Centrul de Chirurgie Vitreo-Retiniana din municipiul Satu Mare, de catre medicul Levai Lehar si medicul Rado Gabor de la Universitatea Oftalmologica din Budapesta. Anuntul a fost facut ieri, de medicul Levai Lehar care a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca ca primii trei pacienti au fost din judetele Maramures si Satu Mare. Astfel,  o pacienta de 67 de ani cu vitreoretinopatie proliferativa, care a dus la hipotonie oculara, a fost operata pentru prevenirea atrofiei oculare, iar doi pacienti cu glaucom grav, refractar la tratamentul aplicat pana in prezent, au fost operati in vederea reducerii presiunii intraoculare.

 

Dr.Levai Lehar

Dr.Levai Lehar

Endoscopul ocular este unul special, deoarece are o grosime de doar un 1 milimetru. Aparatul este fabricat in Statele Unite ale Americii si costa aproximativ 80.000 de euro, utilizarea lui presupunand o supraspecializare in domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. Endoscopul nu exista deocamdata in Europa de Est, singura tara unde se opereaza cu acest aparat fiind Polonia.

„Sunt entuziasmat ca, impreuna, suntem partasi la o premiera nationala in domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. In data de 29 noiembrie am efectuat primele operatii endoscopice oculare din Romania, utilizand noul endoscop ocular special, care permite vizualizarea unor parti anatomice ale ochiului si care cu tehnicile disponibile in prezent in tara, nu ar fi posibile. Cu aceasta noua tehnica pot fi tratate boli foarte grave care duc la atrofia oculara, pot fi abordate patologii complexe la nivelul retinei, cum ar fi hipotonia oculara, care prin tehnicile de vizualizare deja existente ar fi greu operabile sau chiar inabordabile, sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul”, a declarat in cadrul conferintei de presa medicul Levai Lehar.

Amanunte despre Centrul de Chirurgie vitreo-retiniana si interventiile ce pot fi realizate de medicii de aici, poate fi aflate de pe site-ul oficial, AICI.

  

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Andrei Constantin Manu spune:

    Foarte interesant. Trebuie urmarit subiectul, pentru a constata si rezultatele acestor trei interventii, dar si ce alte afectiuni pot beneficia de astfel de interventii cu endoscopul. Poate ca niste date de contact ar fi si ele necesare, dar cu personae ce pot vorbi romaneste(medicii sunt din Ungaria).

Adaugati un comentariu


 

*