Legea Dieteticianului isi asteapta de mai bine de un an normele de aplicare

15 februarie 2017 | 0 comentarii |

Profesionistii din domenii spun ca este posibila ca adoptarea acestor norme sa fie amanata deliberat, pentru ca nu se doreste introducerea acestei noi profesii in sistemul medical.

 

scoala diteteticieniAbsolventii specializarii Nutritie si Dietetica din cadrul institutiilor de invatamant superior medical nu au la acest moment siguranta unei viitoare cariere in domeniul in care s-au pregatit, intrucat Legea Dieteticianului, care ar trebui sa reglementeze aceasta noua profesie, este blocata de mai bine de un an, pentru ca nu au fost emise normele de aplicare. Desi adoptata in luna octombrie din 2015, legea respectiva nu poate fi pusa in practica fara normele de aplicare, termenul maxim pentru elaborarea acestora expirand de mult. Normele de aplicare ar fi trebuit emise in termen de maxim 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, sarcina aceasta revenind Ministerului Sanatatii, cu consultarea institutiilor de invatamant superior care au un program de licenta acreditat in specializarea de Nutritie si Dietetica. A trecut de atunci un an si patru luni, iar prevederile Legii Dieteticianului nu pot fi puse in aplicare in lipsa acestor norme, specialistii din domeniu spunand ca este posibil ca aceasta lege sa nu se aplice intrucat nu se doreste introducerea acestei noi profesii in sistemul se Sanatate.

In acest sens conferentiarul Monica Tracea, prodecanul UMF Targu Mures, spune ca exista trei motive plauzibile pentru care elaborarea acestor norme de aplicare este intarziata deliberat.

 

Conf. Monica Tracea

Conf. Monica Tracea

In primul rand, ar fi vorba de situatia financiara precara a majoritatii spitalelor, existand temerea ca introducerea noilor posturi de dieteticieni ar insemna cheltuieli in plus cu salariile. „Odata cu Legea Dieteticianului noi am cerut asigurarea locurilor de munca in spitale acestor absolventi in aceasta noua profesie. In primul rand, din punct de vedere financiar, se cunoaste situatia din spitale si ar fi o idee legata si de aceste job-uri, care ar trebui scoase pe toate sectiile spitalului si nu numai, existand temeri ca aceste posturi ar fi o povara in plus din punct de vedere financiar”. In al doilea rand, prodecanul UMF Targu Mures a invocat o anumita opozitie in acest sens din partea medicilor din specializarea Diabet si Nutritie, care au o buna pregatire in acest domeniu si intr-un fel se simt amenintati, precepandu-i pe dieteticieni drept concurenti, desi menirea acestora este aceea de a completa echipele de lucru, si nu de a-i inlocui pe medicii specialisti.

 

dieteticieniTotodata, conferentiarul Monica Tracea a vorbit si despre o opozitie foarte puternica venita din partea Capitalei. „Aici  exista scoli care pregatesc dieteticienii in sase luni sau maxim un an de zile. Termina foarte repede si usor, primesc o diploma si unii reusesc sa se impuna chiar foarte bine pe piata. Noi le cerem studentilor de la trei si pana la cinci ani de pregatire si, din punctul meu de vedere, calitatea absolventilor este cu totul alta. Exista, asadar, o concurenta puternica, venita din partea acestor scoli. La nivel de universitati de medicina, Bucurestiul este printre singurele centre din tara care nu a deschis o astfel de specializare. In rest, aproape toate facultatile din tara au”, a mai precizat prodecanul UMF Targu Mures.

In opinia sa, normele de aplicare ale Legii Dieteticianului trebui sa sustina aceasta profesie si sa stabileasca ce lucreaza, ce responsabilitati si ce obligatii are un dietetician. Totodata, normele trebuie sa prevada infiintarea unui Colegiu al Dieteticienilor, la similar cu cel al medicilor sau al asistentilor. „Odata ce exista acest colegiu, profesia va demara mai usor, va fi sustinuta de catre colegiu, vor exista examene de evaluare si vor avea practic pregatire continua, asa cum au si medicii. Un astfel de colegiu ar fi format din dieteticieni si ar avea un cuvant de spus la nivel national. In plus, daca apare si Legea Dieteticianului, am pus bazele si practic nu ne mai poate influenta nimeni atat de usor”, a mai declarat conferentiarul Monica Tracea.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*