Luc Montagnier, laureatul Nobel pentru Medicina, invitat in Romania

10 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Saptamana viitoare, laureatul Premiului Nobel pentru Medicina va intra intr-un dialog cultural-stiintific cu academicianul Solomon Marcus, in cadrul manifestarilor ce se vor desfasura cu prilejul lansarii Proiectului Momentul Magellan al Medicinei.

 

Alumnus Club pentru UNESCO impreuna cu Fundatia Spandugino organizeaza, in perioada 17-19 septembrie 2012, evenimentul pilot al proiectului Momentul Magellan. Cu acest prilej, laureatul Premiului Nobel pentru Medicina, profesorul Luc Montagnier, se va afla in Romania si va intra intr-un dialog cultural-stiintific cu academicianul roman Solomon Marcus. Intalnirea se va desfasura sub semnul Momentului Magellan al Medicinei si va marca primul an de existenta a proiectului, anunta organizatorii evenimentului.

Proiectul Momentul Magellan, ce se va derula pe parcursul a patru ani (2012-2016), reprezinta contributia romaneasca la Programul Global Ethics – initiat de Federatia Mondiala a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor pentru UNESCO, si are ca scop lansarea unui demers creator prin punerea in valoare a patrimoniului cultural-stiintific national si european. Pe parcursul derularii  proiectului se intentioneaza aducerea la aceeasi masa de discutii a unor actori relevanti din sfera academica, a institutelor stiintifice, culturale, a sectorului guvernamental si non-guvernamental.

Proiectul Momentul Magellan va fi lansat pe 18 septembrie, printr-o conferinta de presa, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si va fi urmat de prezentarea cartii „Laureatul Nobel si calugarul” editata de Editura Spandugino.

Laureatul premiului Nobel, Luc Montagnier, va sustine conferinta medicala „Factorul infectios in bolile cronice”, iar in seara aceleiasi zile, publicul interesat va putea asista la un dialog stiintific al acestuia cu  academicianul Solomon Marcus, care va avea loc la Ateneul Roman.

Pe 19 septembrie, in cadrul aceluiasi eveniment este programata o vizita la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.

Laureatul Nobel Luc Montagnier este absolvent al Facultatii de Medicina si al Facultatii de Stiinte Biologice ale Universitatii din Paris. La varsta de 23 de ani devine asistent universitar. Dupa o perioada fructuoasa de stagiu postdoctoral in doua laboratoare britanice, isi va petrece urmatorii ani de cariera in renumitele Institute Franceze: Institutul Curie si, aproape 30 de ani, in Institutul Pasteur din Paris. In cadrul noului Departament de Virusologie de la cel din urma Institut, va fonda Unitatea de Cercetare Virala Oncologica, unde isi va dedica activitatea: studiului virusurilor cancerigene, in special retrovirusurilor oncogene, aspectelor biochimice ale interferonului si a transformarilor maligne, inclusive la schimburile membranare in relatie cu cresterea pe mediul de agar, o noua proprietate a celulelor maligne din culturi, la descoperirea carora a contribuit.

Academicianul Solomon Marcus a urmat cursurile Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. A obtinut ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent. Dupa absolvirea facultatii, a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. Profesorul Solomon Marcus este autor a unor numeroase studii interdisciplinare si carti ce privesc analiza matematica, topologia, utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi europene (engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, rusa etc.) si nu numai, si aproximativ 400 de articole aparute in reviste stiintifice sau de specialitate din Europa, SUA, Canada, America de Sud, Japonia, India etc. Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori. Din 1993 devine membru corespondent al Academiei Romane. In anul 2001, matematicianul Solomon Marcus a fost ales ca membru titular al Academiei Romane.




Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*