Luna Mai – „Luna Renuntarii la Fumat!”

Sase milioane de oameni sunt ucisi, anual, din cauza unor boli agravate de fumat, iar cinci milioane dintre ei sunt fumatori sau fosti fumatori. Iar daca situatia ramane la acest nivel, peste opt milioane de persoane ar putea muri in intreaga lume, pana in 2030, este avertismentul lansat de catre medicii specialisti de la Institutul National de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitala, preluat si transmis la nivel judetean de catre medicii pneumologi buzoieni si de Directia de Sanatate Publica (DSP), prin Compartimentul de Educatie pentru Sanatate.

Pentru a atrage atentia asupra riscurilor de imbolnavire cauzate de fumat si pentru a incuraja renuntarea la tutun, Institutul „Marius Nasta”, coordonator al Programului National Stop Fumat, declara luna Mai ca fiind „Luna Renuntarii la Fumat !”, se arata intr-un comunicat remis presei, prin care se face cunoscut faptul ca „toate persoanele care se inscriu in program in aceasta luna beneficiaza de tratament si consiliere psihologica gratuite. Tot ce trebuie sa faca este sa acceseze site-ului www.stopfumat.eu sau sa apeleze Tel Verde Stop Fumat: 0800878673”.

 

Mihaela Voineagu

Statistici triste, perspective optimiste

La nivel mondial, o persoana moare la fiecare sase secunde din cauza  fumatului.  Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare in randul barbatilor decat al femeilor, dar acestea „recupereaza” rapid, mai ales in cazul cancerului pulmonar.

Potrivit datelor OMS, Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%). In Romania, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la barbati si 6% la femei). De exemplu, mortalitatea prin cancer  pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

In Buzau, potrivit datelor oferite de DSP, 348 de persoane si-au pierdut viata anul trecut din cauza unor afectiuni ale aparatului respirator. „Aceasta inseamna 5% din totalul deceselor inregistrate. In ceea ce priveste numarul bolnavilor, tot la nivelul anului 2011, au fost 8.308 cazuri de boli pulmonare cornice obstructive, reprezentand o prevalenta de 1,72%, mai mare fata de anul 2010 cand au fost 8.005 bolnavi cu aceste afectiuni, reprezentand o prevalenta de 1,65%. In ceea ce priveste tuberculoza, care constituie o problema importanta de sanatate publica, in judetul Buzau a avut o evolutie favorabila in anul 2011, cand s-au inregistrat 254 de cazuri, comparativ cu  anul 2010 cand au fost 293 de bolnavi”, a precizat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

 

Efectele programului „Stop fumat !”   

Potrivit statisticilor prezentate cu ocazia lansarii acestui proiect, 70.000 de romani au dorit sa renunte la dependenta de tutun si s-au inscris in Program, din 2007 pana acum. In medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfarsitului tratamentului si consilierii psihologice de specialitate. Rata consilierii cadrelor medicale in scopul renuntarii la fumat a fost 80,8% in cazul fumatorilor de sex masculin si 83,7% in al celor de sex feminin. Proportia celor carora li s-a recomandat sa renunte la fumat a variat intre 91,0% in cazul fumatorilor de 65 de ani si 62,9% in randul celor de 15-24 ani, arata rezultatele primului Studiu Global privind Tutunul la Adulti (GATS), prezentat de Ministerul Sanatatii,  luna trecuta.

In cadrul Programului „Stop fumat !” se vor efectua, in teren, si actiuni de informare, mai ales in scoli, parcuri si locuri frecventate de tineri, iar pe 31 mai, romanii care au renuntat la tutun cu ajutorul acestui program, vor sustine un „Manifest” in Capitala, incepand cu ora 17.30, la Universitate.

Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Institutului „Marius Nasta”, deruleaza de 5 ani Programul National Stop Fumat care include: consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit si accesul la medicamente gratuite.


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*