Peste 600 de medici si asistenti medicali din toata tara sunt asteptati la Congresul Medicilor de Familie

18 septembrie 2016 | 0 comentarii |

La editia a opta a evenimentului, care se desfasoara la Iasi, avand ca tema principala „Ingrijirile de Sanatate Centrate pe Pacient”, vor conferentia personalitati ale lumii medicale din tara si din strainatate.

 

congres medici familieCongresul Societatii Romane de Medicina Familiei, Editia a opta – „Unitate in interdisciplinaritate” are loc in perioada 26-29 octombrie 2016, la Iasi, anunta SNMF, printr-un comunicat de presa. Peste 600 de medici de familie din toata tara, precum si medici de alte specialitati (medicina interna, cardiologie, pediatrie, diabet, pneumologie, neurologie, psihiatrie, ORL, dermatologie, gastroenterologie, nefrologie, reumatologie, geriatrie, endocrinologie etc.), sunt asteptati la evenimentul la care speakeri vor fi personalitati ale lumii medicale din tara si din strainatate.

Tema principala a Congresului – Ingrijirile de Sanatate Centrate pe Pacient, reprezinta „un concept care abordeaza practica medicala dintr-o noua perspectiva, incluzand pe langa dimensiunea biomedicala a profesiei de medic si dimensiunea psiho-sociala a profesiei noastre, permitand individualizarea recomandarilor terapeutice nevoilor biologice, psihologice si sociale ale pacientilor nostri”, sustin organizatorii.

In cadrul Congresului, tema generala va fi particularizata pe temele grupurilor de lucru ale Societatii Nationale de Medicina de Familie. Vor fi abordate, astfel, afectiunile cronice cardiace, digestive, respiratorii, diabet si boli de nutritie si sanatate mentala, sanatatea copilului, sanatatea reproducerii sau introducerea unor tehnici inovatoare in medicina de familie, precum ecografia. Se va pune accent si pe serviciile preventive (vaccinari, consiliere).

 

congresTema „Modele inovative de coordonare si integrare a ingrijirilor medicale in medicina de familie” va dezvolta, intr-o maniera stiintifica moderna, subiecte precum „Modele inovative de organizare a praxisurilor de medicina de familie”; „Abordari clinice centrate pe pacient in patologia cronica in medicina de familie: afectiuni cardiace, digestive, respiratorii, diabet si boli de nutritive, sanatate mentala”; „Abordari preventive centrate pe pacient (vaccinare, consiliere, etc)” sau „Continuitatea asistentei medicale in medicina de familie (organizarea si functionarea centrelor de permanenta in medicina de familie)”.

O alta tema de interes va fi „Etica ingrijirilor pacientilor cu boli cronice si a politicilor de sanatate si acccesul pacientilor cu boli cronice la serviciile de Medicina de Familie”.

Relatia Medic-Pacient si comunicare in medicina de familie: ingrijiri cronice (afectiuni cardiace digestive, respiratorii, diabet si boli de nutritive, sanatate mentala) si preventive (vaccinari, consiliere etc)”, sau „Responsabilitatea pacientului pentru propria sanatate si responsabilitatea profesionala in ingrijirile cronice si preventive din medicina de familie” constituie alte teme de dezbatere de interes pentru medicii care vor participa la evenimentul care, pe langa noutatile stiintifice prezentate vor beneficia si de o creditare consistenta in puncte EMC acordate de Colegiul Medicilor din Romania.

 

Dr. Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF si unul dintre presedintii Congresului, subliniind importanta medicului de familie pentru pacient si societate, in ciuda greutatilor cu care se confrunta atat medicii cat si pacientii din cauza sistemului opac si deficitar reglementat, spune ca „o data la patru ani, medicina de familie se imbraca in haine de gala! Printre consultatii, raportari, sisteme informatice disfunctionale, nevoile pacientilor, necazuri si boli, legi greoaie si greutatile de zi cu zi, specialitatea medicinei de familie isi croieste totusi drumul, drept, vertical, vocational. Suntem medicii pacientilor nostri, iar ei sunt pacientii nostri. Tineri, copii, varstnici, sanatosi sau bolnavi. O relatie unica, construita in ani si decenii. Medicina de familie este o specialtate unica, interdisciplinara, integrativa. Medicii de familie chiar sunt o breasla deosebita.O data la patru ani ne sarbatorim specialitatea printr-un eveniment special, un Congres special, in locuri speciale. Sub umbrela SNMF, organizam aniversar Congresul medicinei de familie. Acum patru ani ne vedeam dupa lucrari la Opera din Timisoara. In toamna asta vom savura dulcele targ al Iesilor, in preajma Palatului Culturii. Iasul este un oras rafinat, care iubeste intelectualitatea si cultura. Un popas tihnit intre istorie, bucuria universitara, poezie, arta, stiinta si suflet. Ne vom intalni la Iasi sa studiem impreuna cu invitati din lumea larga ce modele sunt mai potrivite pentru dezvoltarea noastra profesionala. Care este calea medicinei de familie in lume, unde ne situam, incotro ne indreptam.Ce putem face ca sa aducem profesia noastra in locul care i se cuvine. Ce patologii intalnim mai des si cum manageriem aceste situatii”.

 

Conf. dr. Liviu Oprea

Conf. dr. Liviu Oprea

La randul sau, conf. dr. Liviu Oprea, celalalt presedinte al manifestarii stiintifice si presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi considera ca „tema acestui congres a fost aleasa ca urmare a nevoiei de schimbare a mediului infertil in care medicii de familie practica si are drept scop regandirea modului nostru de a practica”. Medicul arata ca desi SNMF a realizat ghiduri de practica, care sa imbunatateasca calitatea actului medical, medicii de familie trebuie sa respecte protocoale impuse de Casa de Asigurari, care le limiteaza drastic competentele profesionale si, inevitabil, accesul pacientilor la ingrijiri de calitate. „Este nevoie de o schimbare profunda a sistemului in care ne desfasuram activitatea,care sa promoveze  profesionalismul si sa orienteze ingrijirile in medicina de familie spre nevoile pacientului”, mai spune medicul.

Dr. Oprea crede ca acest Congres ar putea genera „un dialog intre medicii de familie, medicii de alte specialitati, sociologi, psihologi, economisti si decidentii sistemului sanitar, pentru a rezolva cateva dintre problemele presante ale practicii medicinei de familie, spre beneficiul pacientilor nostri”.

Participarea la Congres este asigurata, pentru membrii SNMF (cu cotizatia platita pe 2016) contra unei taxe de 175 de lei, non-membri SNMF vor plati 350 de lei, pentru rezidentii membri SNMF (cu cotizatia achitata pe anul in curs) taxa este de 50 de lei, iar rezidentii non-membri SNMF, asistentii medicali si medicii pensionari vor achita 100 de lei.

Taxele se vor achita in contul SNMF deschis la Banca Transilvania, IBAN RO60BTRL04101205P52202XX, Agentia Cotroceni – Divizia pentru Medici, CIIF 7165839, cu mentiunea: TAXA PARTICIPARE CONGRES SNMF.

*Dupa achitarea taxei, medicii se vor inregistra online, completand formularul existent pe pagina Congresului si atasand dovada platii.

 


Adaugati un comentariu


 

*