Mai avem sanse sa mancam fructe sanatoase. Vremea calda nu compromite inca pomii fructiferi

18 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Specialistii Pepinierei Pomicole de la Istrita nu cred in inghetul care sa compromita productia de fructe din acest an. Deocamdata, mugurii sunt tinuti pe loc deoarece pomii se afla inca in repaus vegetativ

 

Muguri

Muguri

Specialisti din toate domeniile agricole ies la inaintare in utlimele zile si anunta ce este mai rau pentru Romania: nu vom avea fructe romanesti in acest an, graul se va scumpi, rapita crescuta deja de o palma va fi compromisa de un viitor inghet, iar vita de vie nu va mai produce nici ea struguri.

Judetul Buzau nu face exceptie din panorama nationala construita de hazardisti. Sanatatea livezilor, a podgoriei si terenurilor cultivate inca din toamna dau fiori agricultorilor, insa le lasa deocamdata si posibilitatea de a respira usurati sau, cu alte cuvinte, exista sperante.

Chiar daca la Manzalesti ghioceii au inflorit de doua saptamani, iar la Breaza migdalii si corcodusii si-au deschis si ei primele flori, specialistii din pomicultura resping ideea potrivit careia 2014 va fi anul dezastrelor in agricultura.

 

Muguri de cires

Muguri de cires

Specialistii in pomicultura sustin ca, deocamdata, nu exista acest pericol. Directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti – Maracineni, Mihail Coman, spune ca pomii si arbustii fructiferi sunt, in aceasta perioada, in repaus vegetativ si ca vremea calda de saptamina aceasta permite desfasurarea in bune conditii a lucrarilor in agricultura: „Solul e rece, inghetat pina la o anumita adincime. Deocamdata, au fost prea putine zile cu temperaturi ridicate si, intr-o saptamina, nu ies pomii din repausul vegetativ. Daca s-ar prelungi perioada cu temperaturi ridicate, atunci ar putea sa apara probleme, dar speram sa nu se intimple acest lucru. Aceasta vreme calda permite taierile de forma si cele de fructificare. Se scot anumite ramuri si se reformeaza coroana pomilor, se ard ramurile taiate si se face igiena culturilor. Aceste lucrari se fac, in perioada decembrie – martie, in livezi“.

 

Petre Grivu si Florin Stanica

Petre Grivu si Florin Stanica

Petre Grivu, directorul Statiunii Pomicole de la Istrita, judetul Buzau spune la fel:Eu sunt optimist. Daca temperaturile se mentin langa zero grade Celsius, noaptea, iar ziua la 1-2 grade C, pomii rezista. Plantele au si ele un sistem de autoaparare, de adaptare la astfel de situatii. Pericolul poate sa vina in februarie, luna cunoscuta ca fiind una soldata cu inghet. Plantele sunt deja sensibilizate si noi, specialistii pomicoli, nu avem nici posibilitatea de recuperare a pagubei prin despagubirile din asigurari. Daca sunt primaveri timpurii si vine un inghet dupa 8 aprilie, primim despagubiri, dar daca ingheata inainte de 8 aprilie nu ne despagubesc. Societatile de asigurari merg pe statistici vechi care nu mai tin cont de schimbarile climatice din Romania. Eu insa nu cred in acel inghet care sa distruga pomicultura in acest an. Ar fi pacat, mai ales ca la prun rodul este extraordinar de bogat pe ramuri“, a declarat pentru www.sanatateabuzoiana.ro, Petre Grivu.

 

cireseDintre toate speciile de pomi fructiferi, ciresul este cel mai vulnerabil la temperaturile ridicate pentru mijlocul lunii ianuarie. Mugurii de cires deja se maresc si se pot deschide in cazul unor temperaturi pozitive si constante. In acelasi context, Petre Grivu spune ca insasi alternarea de temperaturi negative noaptea cu temperaturi pozitive ziua tine pe loc intrarea in vegetatie a ciresului.

Regimul termic va ramane unul neobisnuit de cald pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime ce nu vor scadea sub 4 grade Celsius, arata prognoza Administratiei Nat          ionale de Meteorologie, valabila pentru intervalul 13 – 26 ianuarie 2014. De asemenea, meteorologii mentioneaza ca, in majoritatea regiunilor, precipitatiile vor fi sub forma de ploaie, dar si mixte, si isi vor face aparitia sporadic dupa data 15 ianuarie. Pana in jurul datei de 21 ianuarie, in Muntenia, valorile temperaturilor maxime se vor mentine ridicate, astfel ca, in zilele cele mai calde, media pe intreaga regiune va fi de aproximativ 9 grade. Dupa aceasta data, temperaturile vor incepe sa scada usor si treptat pana la medii de 4 – 5 grade, inca destul de ridicate pentru a doua decada a lunii ianuarie. In privinta temperaturilor nocturne, cele mai mici valori se vor inregistra la inceputul primei saptamani si la finalul celei de-a doua, cand pot cobori spre minus 5 grade Celsius. De saptamana viitoare, meteorologii anunta ca local, vor fi conditii de precipitatii, in general slabe cantitativ. Vor predomina ploile.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Comunitate, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*