TERAPEUTUL TAU: Tot despre timp… Cuvintele au fost spuse, acum totul este timp!

18 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Dincolo de organizarea propriu-zisa a timpului este nevoie sa ne focusam pe conceptul detimp de calitate”.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

In terapie, timpul este foarte important. Si nu vorbesc aici de momentul potrivit. Pentru ca si acest aspect este esential. Clientii care intra si raman in terapie au ales momentul potrivit, adica atunci sunt dispusi sa investeasca in ei, in devenirea lor. Vorbesc de resursa timp propriu-zisa.

Lucram intr-un cadru de timp si acest lucru este extrem de pretios, pentru mine ca terapeut, pentru client si pentru relatia terapeutica. Grija fata de timpul terapeutic este grija fata de noi, respectul pe care ni-l acordam. Uneori, la inceput, clientii mei nu inteleg. Acest lucru se intampla nu pentru ca ei nu ar dori, ci pentru ca nu pot. Nu isi cunosc interesele suficient de bine si nu se respecta destul. Iar daca nu te respecti pe tine, nu-l poti respecta nici pe celalalt si nici relatia. Uneori, actioneaza sub influentele sociale la care au fost supusi pana in prezent.

Lucrez in primul rand la aceasta, deoarece ar fi de dorit ca ei sa invete regulile unui management al timpului de calitate petrecut pentru tine, in relatie cu altcineva sau cu altceva.

 

timp5Dincolo de organizarea propriu-zisa a timpului, despre care am vorbit in articolul trecut, este nevoie sa ne focusam pe conceptul de timp de calitate. Avem nevoie de timp pentru serviciu, pentru casa, pentru noi si ceilalti. Studiile arata ca romanii stau peste media europeana la serviciu, dar suntem sub media europeana la eficacitate si eficitenta. Poate lucrul acesta ar trebui sa ne dea de gandit. Petrecem o parte de timp cu ceilalti, dar ca si cum am trai in lumi paralele : fiecare cu ale lui. Probabil ca ne-am simti «mai bine» daca am putea oferi permanent ceasuri sau orologii celor din jur. Ne-ar face sa ne simtim mai putin vinovati, dar acestea sunt instrumente de masurarea a timpului si nu Timpul insusi.

Timpul nu poate fi cumparat, dar ni-l putem darui si il putem oferi. Majoritatea celor din jurul nostru ne cer timp. Copiii, parintii, prietenii, toti au nevoie sa petreaca timp cu noi. Si noi, de multe ori, le oferim substitute, de genul bani, cadouri, persoane straine care sa ne inlocuiasca. Numai ca, din pacate, in relatie nimeni nu ne poate inlocui, iar noi ajungem la un disconfort psihologic, un cerc vicios din care cu greu putem iesi.

 

timp mameA trai timp de calitate cu celalalt inseamna a-ti oferi tie timp sa existi, sa permiti relatiei sa existe. Timp de calitate nu inseamna cantitate, insemna grija, prezenta, atentie,  intimitate fizica si psihica. Ma folosesc uneori in terapie de poemul domnului Octavian Paler, poem pe care cred ca multi dintre voi il stiti. Dar, pentru ca uneori uitam si pentru ca tot am sarbatorit pe 15 ianuarie Ziua Culturii Romane, imi permit sa vi-l readuc in campul constiintei.

Si pentru ca dupa citirea poemului eu as fi «prea mult», va doresc sa castigati timp pentru voi, cu voi si sa invatati sa-l oferiti si altora.

Avem timp pentru toate. 
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga, 
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou, 
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine, 
avem timp sa citim si sa scriem, 
sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris, 
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam, 
avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu. 
Avem timp pentru ambitii si boli, 
sa invinovatim destinul si amanuntele, 
avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare, 
avem timp sa ne-alungam intrebarile, sa amanam raspunsurile, 
avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam, 
avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem, 
avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea, 
avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem. 
Avem timp pentru toate. 
Nu e timp doar pentru putina tandrete. 
Cand sa facem si asta – murim.
” (Avem timp, Octavian Paler)

 

*Taisia Trica este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

PUBLICITATE

Adaugati un comentariu


 

*